kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tur Rehberi Nedir? Nasıl Olunur?

Tur Rehberi Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Tur Rehberi Olma Şartları Tur Rehberi Nedir? Kimdir? Tur Rehberi Ne İş Yapar? Tur Rehberi Nasıl Olunur? Tur Rehberi Olma Şartları Nelerdir?

A+
A-

Tur Rehberi Nedir? Nasıl Olunur?

Meslek dallarını ve alanlarını tanıtmaya devam ettiğimiz yazılarımızda şimdi de en eğlenceli meslek olan tur rehberliğinden bahsedelim. Aslında Tur rehberliği işini severek yapan biri için en eğlenceli meslektir.

Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri hiç şüphesiz turizm sektörüdür. Bacasız sanayi olarak da bilinen bu sektör ülke ekonomisine büyük yarar sağlamaktadır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist Türkiye’nin yaz-kış turizm merkezlerine akın etmektedir.

Bu devasa sektör istihdama da büyük katkı sağlamaktadır. Otel çalışanları, güvenlik personelleri, hizmet personellerinin yanı sıra en öne çıkan mesleklerin başında tur rehberliği gelmektedir.

Türkiye’de binlerce tur rehberi görev yapmaktadır. 81 ilde bulunan tur rehberleri binlerce yerli ve yabancı turiste ülkeyi ve ülkedeki eserleri tanıtmaktadır. Peki tur rehberi nedir? Kimdir? Tur rehberi nasıl olunur ve ne iş yapar?

Tur Rehberi Kimdir?

Rehber Farsça kökenli bir kelimedir. Kılavuz anlamına gelmektedir. Rehber olan kişi bir kişiye ya da bir gruba doğruyu bulması adına yardımcı olur. Bazen bu doğru adres bazense bir bilgi olabilir. Yol gösterici olarak da bilinir. Tur kelimesi ise Fransızca kökenlidir ve dolaşma, gezme anlamına gelir.

Tur rehberi, seyahat, gezi organizasyonlarında öncülük görevini üstlenen, bilgi veren, tanıtan, yol gösteren, anlatan kişidir.

Doğru bilgiler vermek zorunda olan bu kişi turistlerin rehberidir. Uzun veya kısa yolculuklara eşlik edebilir. Bir firma altında çalışan tur rehberleri olduğu gibi özel olarak çalışan rehberler de vardır.

Tur Rehberi Ne İş Yapar?

Otogarda, limanda, havalimanında, turizm şirketlerinin önünde turistleri, geziye katılacakları karşılar.
Tur ve gezi organizasyonlarını düzenler.
Gezi belgelerini hazırlar.
Uçak, tren, otobüs, araba kalkış-bitiş saatlerini ayarlar.
Gezi ile ilgili bilgileri misafirlerle paylaşır.
Geziye, tura katılan kişilerin sayımını yapar, onlarla ilgilenir.
İyi iletişim kurarak misafirlerin arkadaşı olur.
Gezi ile ilgili her türlü konuyu çalışır, iyi derecede bilir.
Hikayeleri, efsaneleri, bilgileri misafirlerle paylaşır.
Gezinin, organizasyonun sorunsuz sona ermesi için çalışır.

Tur Rehberi Nasıl Olunur?

Tur rehberi olmak için eğitim konusu oldukça önemli bir şarttır. Çünkü Turizm Rehberliği veya Turist Rehberliği gibi üniversite bölümlerinden mezun olan adaylar bu işin tüm inceliklerini öğrenmektedir. Ancak bu olmazsa olmaz denilen bir şart değildir.

Üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan veya üniversite eğitimi olmayan kişiler de dünyaca ünlü rehberler olabilir.

Rehberlikle ilgili bir diğer şart ise yabancı dil şartıdır. Rehberlerin yabancı dil bilmesi işindeki başarısını ve iş bulmasını doğrudan etkiler. Bunun yanı sıra dürüst olması, yalan söylememesi, bilgili olması, iletişim becerisi yüksek olması da personellerin başarısını artıran unsurlardır.

Tur rehberi olmak isteyen kişiler, eğitim, yabancı dil şartı gibi unsurları karşılamalıdır. Bu şartları karşılayan kişiler kendi turizm acentelarını kurabilir. Ayrıca otellere de iş başvurusunda bulunabilir. Bunun yanı sıra turizm firmaları ile çalışabilir. Böylece bu mesleği yapabilirsiniz.

Tur Rehberi Olma Şartları Nelerdir?

  • Girişken, sosyal ve güler yüzlü olunmalıdır.
  • Yabancı dil bilmelidir.
  • Türkçeyi güzel kullanmalıdır.
  • Göreviyle ilgili her türlü konuya hakim olmalıdır.
  • İyi bir eğitim almalıdır veya alaylı ise dersine, işine iyi çalışmalıdır.
  • Gezdireceği yerleri, anlatacağı konuları avucunun içi gibi bilmelidir.
  • Dürüst olmalıdır.
  • Paragöz, dolandırıcı, turistleri istismar eden biri olmamalıdır.
  • Kültür Bakanlığı ile koordineli çalışmalıdır.

Tur Rehberi Maaşı, Ücreti, Kazancı Ne Kadar?

Turizm sektörü yazın aşırı derecede hareketli kışın ise az hareketli bir sektördür. Bu nedenle tur rehberlerinin yaz aylarında gelirleri kış aylarına göre 3-4 katına çıkabilir. Ayrıca çalışanların hangi kurumda çalıştığı, ne şartlarda çalıştığı da önemlidir. Örneğin bir acenteye ve otele bağlı çalışan personeller sözleşmelerine göre aylık 4 ile 10 bin TL arasında değişen aylıklara sahip olabilir. Acente sahipleri ise yaz aylarında 100 bin TL’ye kadar kazanabilir. Serbest çalışanlar ise iş tempolarına göre aylık 20-30 bin TL’ye kadar alabilir. Ancak sektöre yeni giren alanında çok başarılı, deneyimli olmayan kişilerin kazançları 2-5 bin TL arasında değişebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.