kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İcra Müdürlüğü Nedir?

İcra Müdürü Kimdir? İcra Müdürü Ne İş Yapar?

A+
A-

İcra Müdürlüğü Nedir?

İcra Müdürlüğü Nedir; hukuk mahkemelerinin kararlarını uygulayan, alacaklı adına açılan dosyanın takibini yaparak alacağın tanzim edilmesini sağlayan kişidir.

Yargılama gideri, vekalet ücretinin tahsili ve hukuk mahkemelerinin kararlarını uygulamakla yükümlü kamu memurudur. İcra Müdürlüğü ne iş yapar sorusuna icra ve iflas dairelerinin amiri konumunda olarak kanuni kararların uygulanmasından sorumlu olan kişidir diyebiliriz. Daha ayrıntılı olarak;

İcra Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı Sınavı Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İcra Müdürü Ne İş Yapar?

  • İcra ve iflas dairelerinin mahkeme hükümleri gereğince tahsil ettikleri parayı bankaya yatırmak ve korunmasını sağlamak,
  • İflas karar hükümlerini uygulamak,
  • Haciz işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak,
  • Borçlu kişiye ait kapalı mekanlara mahkeme emri olmaksızın girmek,
  • Zor kullanmaya yönelik zabıta görevlilerine talimat vermek,
  • Borçlunun mal beyanında bulunmasını talep etmek,
  • Ödeme emri düzenlemek,
  • Alacaklı ve borçluya sahip oldukları haklar konusunda eşit bilgilendirmede bulunmak,
  • İcra ve iflas dairesinde yapılan tüm işlemlerle ilgili tutanak tutmak.

Nasıl İcra Müdürü Olunur?

İcra müdürleri hukuk veya adalet meslek yüksek okulu mezunu 35 yaşını doldurmamış kişilerden icra müdür yardımcılığı yazılı sınavı ve akabinde mülakatla belirlenmektedir. Yazılı sınavda  genel yetenek ve genel kültür olarak; Türkçe matematik, Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi, Türkiye Coğrafyası, Temel Yurttaşlık Bilgisi konularını; alan bilgisi için ise; Türk Ticaret Kanununun Kıymetli Evrakı Düzenleyen üçüncü Kitabı, İcra ve İflâs Kanunu, İcra ve İflâs Kanunu Nizamnamesi, İcra ve İflâs Kanunu Yönetmeliği, Harçlar Kanunu ve Damga Vergisi Kanunu, Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğü, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Hukuk ve Ticaret Mahkemeleri Yazı İşleri Yönetmeliği alanlarından sorular gelmektedir.

Gk-gy %20 , alan bilgisi ise puan oluşumunda %80 etkilidir. Alınacak sayının iki katı mülakata çağrılmaktadır. Türkiye icra müdürleri için tıpkı adli hakimler için olduğu gibi 5 bölgedir. Zorunu görev süreleri ise beş ve dördüncü bölgelerde iki, üçüncü bölgede üç, ikinci bölgede dört, birinci bölgede beş yıl şeklindedir.

İcra Müdürlüğü ve İcra Müdür Yardımcılığı Sınavı

Mali Hakları

Mali haklara gelince ,9/1 derecesinde yeni başlayan icra müdürü maaşları ortalama 11 bin TL civarındadır. 

Maaşlar birçok kurumda çalışan memurun evli mi yoksa bekar mı olduğu, çocuk sahibi olup olmadığı ve meslekteki görev yılı süresine göre değişmektedir . Haciz yolluğu konusuna geldiğimizde ise çıkılan haciz başı olarak icra müdürü, icra müdür yardımcısı ve icra memuru maaşına eklenen ücret olduğunu söyleyebiliriz. Çıkılan haciz başı yaklaşık olarak 23 lira eklenirken çıkılan haciz sayısı ile çarpımından maaşa eklenen net tutar elde edilebilir. İcra daireleri iş yoğunluğunun fazla olduğu yerlerdir. Özellikle büyük şehirlerde bu yoğunluk inanılmaz boyutlara çıkmaktadır . Her yıl binlerce yeni icra dosyası açılmakta ve borçlu sayısı sebebiyle bu yoğunluk giderek artmaktadır . Yine de icra müdürlüğü b kadrolar arasında en iyilerde bir tanesidir.

Nasıl İcra Müdürü Olunur?

İcra müdürleri hukuk veya adalet meslek yüksek okulu mezunu 35 yaşını doldurmamış kişilerden icra müdür yardımcılığı yazılı sınavı ve akabinde mülakatla belirlenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.