kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çocuk Gelişimcisi Nedir, Ne İş Yapar?

​​​​​​​Çocuk gelişimcisi nedir, çocuk gelişimcisi ne iş yapar, çocuk gelişimcisi nasıl olunur, çocuk gelişimcisi görevleri nelerdir, çocuk gelişimcisi çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Çocuk Gelişimcisi Nedir, Ne İş Yapar?

Çocuk gelişimi alanında ilgili eğitimi almış, çocukların sağlıklı bir ortamda yetişmelerini sağlayan, çocuk sağlığı izleniminde de yer alan meslek grubudur. Eğitimle beraber sağlık ve sosyal alanlarda da etkin kişilerdir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi almak isterler, bunu yapmaları iyidir. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemlidir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda çocuk gelişimcisi mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ÇOCUK GELİŞİMCİSİ NEDİR?

Çocuk gelişimcisi adından da anlaşılacağı üzere çocuk gelişimi alanında eğitim veren meslek mensuplarıdır. Burada çocuk gelişimi dediğimiz çocuğun ruhsal, sosyal, zihinsel gelişiminden tutun da kişisel bakım, dil becerileri, motor gelişimleri gibi her konuda çocuğun gelişimine katkı sağlamaktır.

Çocuk gelişimciler bu konuda hem bireylere hem topluma hizmet verebilmektedir. Çocuk gelişimcisi nedirin cevabını ne iş yaptıklarını incelerken daha iyi anlayacağız.

KİMLER ÇOCUK GELİŞİMCİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Çocuk gelişimcisi olmayı düşünen bireyler için farklı yöntemler söz konusudur. Bunlardan bir tanesi ilgili lisans programından mezun olmaktır. Bu lisans programları:

  • Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Sağlığı ve Gelişimi
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

programlarıdır.

Bundan farklı olarak bu unvan ile çalışmak isteyenler başka bir lisans programını bitirseler de bu alanda lisansüstü eğitim alarak bu alandaki işlere başvurabilirler.

Kamuda çocuk gelişimcisi olarak meslek icra etmek için adayların KPSS’ye girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Genellikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı atamalarda çocuk gelişimcisi alımları yapılmaktadır. Özel sektörde bu unvan ile çalışmak isteyen bireyler ise dediğimiz programları bitirip, bu aşamaları geçtikten sonra iş başvurularında bulunarak bu alanda hizmet verebilirler.

ÇOCUK GELİŞİMCİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Çocuk gelişimcisinin en temel görevi yukarıda tanımında bahsettiğimiz üzere çocuk adı verilen grubun bir çok konuda gelişimine katkı sağlamaktır. Fakat özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan görev ve yetkiler yönetmeliğine bakacak olursak çocuk gelişimcisi görevleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • Çocukların dil, motor, öz bakım, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini değerlendirerek
  • çocuğun ihtiyaçlarına yönelik gelişim destek programlarını hazırlamak ve uygulamak
  • Sağlık kurum ve kuruluşlarında çocuğun uyum ve gelişimine uygun ortamın hazırlanmasında görev almak
  • Riskli bebek ve çocuk izlemlerinde ilgili alandaki uzmanın gözetiminde görev almak ve çocuğun, bebeğin gelişimini destekleyici çalışmaları yürütmek
  • Çocuk gelişimi ile ilgili materyallerin tasarlanmasını ve planlanmasını yapmak
  • Ailelere çocuklarının gelişimine yönelik eğitim vermek

cocuk gelisimcisi ne is yapar

ÇOCUK GELİŞİMCİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Çocuk gelişimcisi direkt ilişkili gibi görünmese de yine canlı sağlığı alanında çalışılan bir alandır ve hemen hemen her sağlık personeli gibi biraz da olsa yorucu, yıpratıcı bir mesleğe sahiptir.

Özellikle hastanelerde çalışacak çocuk gelişimcileri için meslek bir parça daha yorucu olabilmektedir. Çalışma şartları birçok sağlık meslek mensubundan iyi olsa da dediğimiz gibi yıpratıcılığı bulunmaktadır. Bunun en temel nedeni ise özellikle gelişimlerinde bozukluk olan çocuklar ile uğraşılabilme durumudur. Bu çocuk gelişimcisi olarak çalışacak bir bireyi en azından psikolojik olarak yıpratabilecektir.

Çalışma saatleri konusuna geldiğimizde ise devlette çalışacak bir bireyin mesai saatleri haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir ve çocuk gelişimcisi olarak çalışacak olanlar da hemen hemen bu mesai saatlerine sahiptir (Yani 09.00-17.00). Fakat tabi ki çalışılan kuruma göre, özellikle hastane gibi yerlerde çalışılması durumunda zaman zaman mesailer uzayabilmektedir.

Özel sektörde çalışma saatleri ise tahmin edilebileceği üzere biraz daha uzundur. Ortalama olarak günde 10-12 saat ve haftada bir gün izin ile çalışılabildiğini söyleyebiliriz.

İDEAL BİR ÇOCUK GELİŞİMCİSİ NASIL OLMALI?

Çocuk dediğimiz zaman toplumu oluşturacak bireyin en küçük hallerinden bahsetmiş oluruz. Toplumu oluşturacak bireylerin erken yaşta gelişimlerine odaklanılması gelecekte uyumlu, üretken, sağlıklı bireyler olmasını sağlayacağı için oldukça önemlidir. İşte bu noktada aileler kadar çocuk gelişimcilerine de büyük işler düşmektedir.

İdeal bir çocuk gelişimcisi yukarıda bahsettiğimiz konunun öneminin farkında olmalıdır. İçinde insan sevgisi, çocuk sevgisi barındırmalıdır ki hem yaptığı iş kendisine eziyete dönüşmesin hem de yaptığı iş sonucunda iyi sonuçlar elde edilebilsin. Buna ek olarak kendini bir çok alanda yetiştirmesi her dakika soru sorma potansiyeli olan canlılar ile zaman geçirmesi gerektiğinden önemlidir. Özetle kendini yetiştirmiş, canlıyı seven, özenli, işini severek yapan çocuk gelişimcisi iyi bir çocuk gelişimcisidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.