Trader Ne Demek? Nasıl Olunur?
Trader Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Trader Ne İş Yapar? Trader Nedir? Ne Demek? Trader Nasıl Olunur? Trader Olmak İçin Gerekenler Neler? Trader Ne İş Yapar? Trader Görevleri
Trader Ne Demek? Nasıl Olunur?
Trader ne demek nasıl olunur sorularını pek çok açıdan ele alarak anlattık. Kısaca tanımlamak gerekirse; finansal piyasalarda girişimcidir. Yazımızın devamında trader nasıl olunurun cevabını da bulabilirsiniz.
Günümüzde milyonlarca kişi borsa ile, bitcoin ile, al-sat işlemleri ile döviz ve altın ile ilgilenmektedir. Kimi küçük oyuncudur kimiyse büyük oynamaktadır. Kimi hobi olarak bu işlemleri yaparken kiminin de mesleği borsada, finansal piyasalarda al-sat yapmaktır.
Finansal piyasalarda faaliyet gösteren mesleklerin başında ise ‘Trader’ mesleği gelmektedir. Türkiye gibi borsa ile, finansal piyasalarla yeni yeni tanışan ülkelerde bu mesleklere büyük ilgi duyulmaktadır. Peki Trader nedir? Ne demek? Trader nasıl olunur? Ne iş yapar?
Türkiye’de trader olarak çalışan insanların sayısı giderek artmaktadır. Dünyadaki diğer ülkelere kıyasla meslek ülkemizde yeteri kadar bilinmemektedir. Trader, borsada, finansal piyasalarda işlem yapan kişidir. Bu kişi tahvil, hisse senedi al-sat yaparak faaliyet gösteren bir tacirdir.
Piyasaları, şirketleri analiz ederek, piyasa ve yatırım araçlarını düzgün seçerek en fazla kar elde etmeye çalışır. Kendi için çalışabilir. Fon oluşturup fon yönetebilir. Bir şirket adına çalışıp kendi müşteriyle ilgilenebilir. Kısacası trader pusudaki bir avcı gibidir.
Pusuda sabırla bekler, zamanı gelince cesur hamleler yapar. En uygun yatırım aracını kullanıp en doğru yatırımı yapar. Geri satış yaparak para kazanır ve para kazandırır.
Trader Nasıl Olunur? Trader Olmak İçin Gerekenler Neler?
Trader olmanın ilk kuralı borsayı tanımaktır. Matematik, ekonomi bilmek önemlidir. Trader mesleğine personel yetiştiren bir üniversite ya da okul yoktur. Ancak üniversitelerde lisans ve lisans üstü ekonomi, bankacılık, finans, matematik, iktisat alanlarında eğitim görmek faydalı olacaktır.
Eğitimini tamamlayan kişiler borsada işlem yapıp, kazanıp, kazandırırsa iyi bir başlangıç yapabilir. Piyasada adını duyurmayı başaran kişilerin önü açıktır. Daha sonra eğitim alarak, ustaların yanında yetişerek, yurt dışını tanıyarak, piyasadaki oyuncuları öğrenerek profesyonel hale gelebilirsiniz..
Mesleğe giriş için en önemli kural ise Sermaye Piyasası Kurumu tarafından verilen lisansı almaktır. Bunun için SPK’nın düzenlediği sınavı geçmeniz gerekmektedir. SPK tarafından verilen lisansları, diğer lisansları hak etmeniz gerekir. Bu lisanslar sayesinde borsada danışmanlık hizmeti vermeye yeterli hale gelirsiniz. Ancak bu lisanslar insanların size gelmesini sağlamaz. Sadece piyasada oyun oynama izni almış olursunuz.
Profesyonel olarak trader olabilmek için başta İngilizce olmak üzere yabancı dil bilginizin çok iyi olması lazım. Yabancı piyasaları takip edecek düzeyde dil bilginiz olmalı.
Tüm dünyadaki borsaları, piyasaları takip etmek, küresel oyuncularla konuşabilmek için bu önemlidir. Ayrıca insan ilişkilerinizi de iyi kurmalısınız ve büyük bir çevreye sahip olmanız gerekir. Çünkü tüyo almak, fikir sormak, yatırımcı bulmak için buna ihtiyaç duyarsınız.
En önemli konulardan biri de yazılım ve bilgisayar konusunda yeterli olmaktır. Çünkü artık borsa ile ilgili programları, uygulamaları bilmeyen, kullanamayan bu işi yapamayacak duruma gelecektir. Yazılım kodları, alım-satım talimatları, gir-çık işlemleri, teknik analiz, veri okuma gibi işlemleri yapan bir trader alanında rakipsiz olabilir.
Ayrıca kendine has, müşterilerine özel yazılımlar geliştirebilir. Tabi ki bu işlemleri başka birinden de satın alabilirsiniz. Ancak ne istediğinizi bilip, buna uygun hareket etmeniz ayrıca özel olacaktır. Sizi de özel kılacaktır. www.tercihiniyap.net ailesi olarak gelecekte her mesleği icra eden kişinin yazılım konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyoruz.
Trader Ne İş Yapar? Trader Görevleri
- Döviz, tahlil, forex vb. piyasalarda alım-satım yapar.
- Para kazanmayı ve para kazandırmayı hedefler.
- Kuruluş bünyesinde, kendi hesabına, yatırımcıya özel çalışabilir.
- Risk yönetimi yapar.
- Dünya piyasalarını takip eder.
- Piyasaları izler ve doğru zamanı kollar.
- İnsanlarla konuşur, tüyo, bilgi alışverişi yapar.
- Yatırımlarını bilgilendirir.
- Kendini geliştirir.
- Uluslararası piyasalara göre hareket eder.
- Kazancını korumayı, parasını maksimum seviyeye çıkarmayı hedefler.