Sorumluluk Sınavı Nedir? Kimler Girebilir? Nasıl Olur?
Sorumluluk Sınavı Nedir? Kimler Girebilir? Nasıl Olur? Sorumluluk Sınavı Ne Demek? Sorumluluk Sınavına Kimler Girebilir? Sorumluluk Sınavları Ne Zaman Yapılır? Sorumluluk Sınavından Kaç Puanla Geçilir? Nasıl Geçilir? Sorumluluk Sınavına Girilmezse Ne Olur?
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde düzenlenen her sınav önemlidir ve özeldir. Ancak bir sınav vardır ki diğerlerinden ayrılır. Lise düzeyinde eğitim gören öğrencilerinin korkulu rüyası olan ‘sorumluluk sınavı’ MEB bünyesindeki en zorlu sınavlardandır. Sorumluluk sınavı, lise öğrencilerinin ikinci dönem başında ve ikinci dönem sonunda olmak üzere bir yılda 2 kez düzenlenir. Sadece lise öğrencilerinin girebileceği bu sınav hakkında pek çok soru sorulur. Peki sorumluluk sınavı nedir? Ne demek? Sorumluluk sınavına kimler girebilir? Sınavdan nasıl geçilir? Sorumluluk sınavından geçmenin yolu nedir?
Sorumluluk Sınavı Nedir? Ne Demek?
Bu sınav yalnızca lise düzeyindeki öğrencilerin girebileceği bir sınavdır. Lise öğrencileri eğitim yılındaki ikinci döneminin başında ve sınavlar bittikten sonra ikinci dönemin sonunda düzenlenir. Yılda iki kez yapılan bu sınava her yıl binlerce lise öğrencisi girer.
Lise öğrencileri ilk dönem geçemedikleri, başarısız oldukları derslerle ilgili olarak ortalam yükseltmek için sınava girebilirler. Ayrıca alt sınıflardan, geçen yıllardan kaldıkları dersler için bu sınava girebilirler. Eğitim yılı sonunda başarı ortalamaları lisenin istediği düzeyin altındaysa öğrenci bu dersten sorumlu olarak üst sınıfa geçer. Daha sonra da sorumluluk sınavına girip bu dersi geçebilir.
Sorumluluk Sınavına Kimler Girebilir?
Bu sınava kimlerin girebileceği her yıl merak konusu olmaktadır. Özellikle de lise de pek çok dersten başarısız olan kişiler bu sınav hakkında araştırma yapar. Sorumluluk sınavına girebilecek kişiler bellidir. Bu kişiler dışında her isteyen bu sınava giremez.
- Sorumluluk sınavına lise öğrenimi devam eden, lisede okuyan öğrenciler girebilir.
- Alt sınıfta bir veya birkaç dersten sorumlu geçen öğrenciler girebilir.
- İlk dönem notunu beğenmeyen ve not yükseltmek isteyen öğrenciler sorumluluk sınavına girebilir.
- Sınavla ilgili kurallar, genel çerçeve okul müdürlüğü tarafından belirlenir ve duyurulur.
Sorumluluk Sınavları Ne Zaman Yapılır?
Bu sınavlar yılın her dönemi, her günü yapılmamaktadır. Genelde tarihleri okul yönetimi belirler. Belirlenen tarihlerde eğitim öğretim yılının ikinci döneminin ilk ya da ikinci haftasıdır genellikle. Ayrıca ikinci dönemin sonunda sınavlar bittikten sonra da sorumluluk sınavı düzenlendiği bilinmektedir. Ancak asıl belirleyici okul müdürlükleridir. Yönetime danışarak doğru bilgiyi edinebilirsiniz.
Sorumluluk Sınavından Kaç Puanla Geçilir? Nasıl Geçilir?
Sorumluluk sınavından geçmek hiç de kolay değildir. Bu sınava zaten normal sınavlarda başarısız olan kişiler girer. Bu nedenle bu sınavlardan geçmek için daha fazla performans göstermek şartır. Eğer bu sınavı geçemezseniz, ilgili dersten sorumlu olmaya devam edersiniz ve o dersi verememiş olursunuz. Sınavdan kaç puan almanız gerektiği durumunuz ve okul yönetiminin kararına göre değişebilir. Ancak genellikle günümüzde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencinin dersi vermesi, dönemi geçmesi için Türkçe’den ortalaması 65, genel ders ortalaması 45 olması gerekir. Ancak Anadolu ve Fen liselerinde bu notlar artabilir.
Sorumluluk Sınavına Girilmezse Ne Olur?
Bir öğrenci sorumlu olduğu dersi veremediği, dönemi şartlı geçtiği için sorumluluk sınavına girmektedir. Derslerde, dönemde başarısız olan öğrenciler başarılı olmak adına sorumluluk sınavına girmezse bu derslerden kalmış olmaya devam edersiniz. Ayrıca mezun olmanız da imkansız hale gelir. Bu nedenle bu sınava eninde sonunda girmeniz şarttır.
Çok saçma Bir şey özellikle pandemi döneminde