Tarımsal Genetik Mühendisi Maaşları Ne Kadar
Tarımsal genetik mühendisleri özel sektörde ne kadar maaş alıyor? Tarımsal genetik mühendisi maaşları ne kadar oldu? Net ve brüt tarımsal genetik mühendisi maaşı ne kadar?
Meslek seçimlerinde önemli olan şeylerden biri de kişinin o dalı ne kadar sevip sevmediğidir. Sevilen bölümlerden biri olan tarımsal genetik mühendisliği hakkında merak edilenleri sizler için bu yazımızda derledik. Tarımsal genetik mühendisi maaşları ne kadar, nasıl olunur, çalışma şartları ve saatleri nelerdir gibi soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Tarımsal genetik mühendisi; ziraat mühendisliği disiplinine ek olarak tarımsal alandaki bitkilerin genetikleri, hem klasik hem biyoteknolojik ıslah yöntemleri ile tohum teknolojisinin geliştirilmesi gibi konularda tasarlama, üretme, geliştirme gibi görevler yapan, bu konularda projeler üreten, araştırmalar yapan mühendistir.
Biyoteknoloji Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Ülkemizde de dünyada olduğu gibi bir meslek sahibi olmak için bireyin o meslekteki yeterliliği aranmaktadır. Bu yeterlilik kimi zaman sadece beceriler ile aranırken çoğu zaman da kişinin sahip olduğu diplomalar veya sertifikalar üzerinden değerlendirilmektedir. Mühendis olmak isteyen bir kişinin de en az lisans derecesine sahip olması ve bu lisans derecesini de olmak istediği mühendislik branşında bitirmiş olması gerekmektedir. Yani tarımsal genetik mühendisi olmak için tarımsal genetik mühendisliği mezunu olunması gerekmektedir.
Tarımsal genetik mühendisi olarak çalışmaya başlamak için ise sadece mezuniyet yetmemektedir. Özellikle ülkemizde kamuda mı özel sektörde mi çalışılacağına karar verdikten sonra farklı yollardan hareket etmek gerekmektedir.
Özel sektörde çalışabilmek için mezuniyet ile birlikte bu işi yapmaya yeterli olunması halinde özel şirketlerin, firmaların açtığı ilanlara başvuru yoluyla işe kabul edilmek beklenebildiği gibi yine bu şirket ve firmalara kişi özgeçmişini bırakarak personele ihtiyaç olması halinde aranmayı bekleyebilir.
Kamuda çalışmak için ise, özellikle tarımsal genetik mühendisliğinde yeterince alım olmadığını belirtmek ile birlikte alım olması halinde veya farklı kadrolara başvurabilme ihtimali ile, bireyin KPSS’ye girerek yeterli puan elde etmiş olması gerekmektedir. Bunun ardından açılacak ilanlardaki kadrolara başvuru yaparak ve ek şartlar var ise onlar yerine getirilerek veya merkezi atama kadrolarına tercih vererek atamanın gerçekleşmesini beklemek gerekmektedir.
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Tarımsal genetik mühendisleri özel sektörde çalışacaklar ise özel sektördeki şartların başlangıç seviyesinde çok da iyi olmadığını bilmelidirler. Genelde düşük ücretler, yetersiz haklar, fazla mesai gibi kötü koşullar başlangıç seviyesinde karşılaşılabilen durumlardır. Daha sonraki yıllarda kişinin tecrübesi artmış, bilgi birikimi çoğalmış ise şartlarının iyileşmesi olasıdır.
Tarımsal İşletmecilik Önlisans İçin Kaç Net Gerekir
Dediğimiz gibi kamuya çok fazla alım yapılmasa da olası bir alım halinde tarımsal genetik mühendisleri mühendis pozisyonuna atanmaktadırlar ve mühendislerin devletteki özlük hakları memnun edici seviyededir. Çalışma şartları fena denmeyecek bir maaş ve uygun mesai saatleri sayesinde çalışanları mutlu edebilmektedir.
Çalışma ortamları her iki sektörde de benzer olup zaman zaman ofiste, zaman zaman üretim alanında, zaman zaman sahada olabilmektedir. Mesai saatleri ise kamuda bir mühendis için cumartesi-pazar tatil ve haftalık 40 saat şeklinde düzenlenmiş olup özel sektörde ise genellikle haftanın 6 gününü bulabilen ve günde 10 saat dolaylarında çalışma saatlerinden bahsedilebilir.
TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR? DEVLETTE MÜHENDİS MAAŞLARI
Bir kez daha belirtmek isteriz ki kamuya çok fazla tarımsal genetik mühendisi alımı yapılmamaktadır ve tarımsal genetik mühendisi kendi işini yapmak amacıyla devlete girebilmiş ise mühendis pozisyonunda atanmaktadır. Başka kadrolara atanması halinde alabileceği maaşlara dair bilgiyi yine sitemizden edinebilirsiniz fakat mühendis olarak çalışan bir tarımsal genetik mühendisinin alabileceği maaş tablosu şu şekildedir.
Yeni başlayan Tarımsal Genetik Mühendisi Maaşı: 27.500-33.750 Türk Lirası
Her kamu görevlisi mühendis gibi tarımsal genetik mühendisleri de devlette kadro sahibi ise bu tablodaki gibi maaşlar elde etmektedirler. Bu rakamlar hakkında da bir not ekleyecek olursak genelde piyasada mühendis maaşlarından bahsederken daha yüksek rakamların varlığı mevzubahis olmaktadır. Burada net ve brüt maaş arasındaki farktan kaynaklı bir karmaşa yaşanmaktadır. Brüt maaşta mühendisler 1500 TL dolaylarında daha fazla gelir sahibi olsalar da devlete ödenmesi gereken gelir vergisi, prim kesintileri gibi nedenlerden dolayı ellerine bu miktarlarda net maaş geçmektedir.
ÖZEL SEKTÖRDE TARIMSAL GENETİK MÜHENDİSİ GELİRLERİ NE KADAR OLDU?
Özel sektörde de yine yukarıda dediğimiz gibi başlangıç şartları pek iç açıcı değildir. Asgari ücret dolaylarında maaşlar ile işe başlamak oldukça olasıdır. Asgari ücret 8506 TL’dir ve ya bu rakamlar ile ya da buna yakın 9-10 bin TL dolaylarında maaşlar ile işe başlama olasılıkları yüksek olan tarımsal genetik mühendisleri sonraki yıllarda tabi ki kendilerini geliştirirler ise daha yüksek maaş talep etme şansları bulunmaktadır ve bunu kabul ettirme olasılıkları yüksektir. Bu rakamlar tabi ki ortalama rakamlardır, başlangıç seviyesinde de daha yüksek maaşlar ile işe başlatma ihtimali olan firmalar da bulunabilmektedir.
Tarımsal Genetik Mühendisliği ne iş yapar?
Bitki ıslahı, tohumculuk, tohum genetiği üzerine araştırmalar yapacak, çalışmaları planlayacak ve çalışmaların sonuçlarını doğru analiz etmektir.