Endüstriyel Tasarım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Endüstriyel tasarım mühendisi maaşları ne kadardır? Endüstriyel tasarım mühendisleri devlette ve özel sektörde net ve brüt ne kadar maaş almaktadırlar?
Endüstriyel tasarım mühendisliği mühendislik dallarından sadece bir tanesidir. Üretken bir mühendislik dalı olan endüstriyel tasarım mühendisliği maaşları hakkında da en güncel verileri sizler için hazırladık.
Hangi meslek ne kadar maaş alıyor aylık ve yıllık ne kadar kazanıyor gibi sorular bir mesleği yapmayı düşünen aday için oldukça önemlidir. Bu sorulara gerek o meslek mensuplarına ulaşarak gerekse internet ortamında cevaplar arar. Buradan yola çıkarak biz de sizlere mesleklerin maaş bilgilerini paylaşmaya ve fikir oluşturması amacıyla yardımcı olmaya devam ediyoruz.
ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?
Endüstriyel tasarım mühendisi endüstri olarak nitelendirilebilecek her türlü alanda o alana dair üretim, sistem geliştirme, programlama, projelendirme gibi tasarım içeren işler üreten mühendis grubudur.
Endüstriyel tasarım mühendisleri kamuda istihdam edilebilmeleri halinde kamuda çalışan herkes gibi günlük 8 haftalık 40 saat mesai saatine sahiptirler. Çalışma şartları da kamudaki mühendislerin özlük hakları iyi olduğu için oldukça iyidir.
Özel sektörde ise çoğu mühendislik grubunda olduğu gibi günlük 10-12 saati bulan mesai saatlerinden bahsetmek mümkündür. Çalışma şartları açısından da özel sektörün yorucu temposu göz önünde bulundurulursa kötü denemeyecek ama iyi de sayılmayacak çalışma şartlarına sahiptirler. Tabi ki çalışılan kurum veya kuruluşun neresi olduğu da buna etki etmektedir.
NASIL ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSİ OLUNUR?
Endüstriyel tasarım mühendisi olmak isteyen bireyler endüstriyel tasarım mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olmalıdırlar. Bunun yanı sıra mezun olduktan sonra özel sektörde mi kamuda mı çalışacaklarına göre izlemeleri gereken yollar farklılaşmaktadır.
Özel sektörde endüstriyel tasarım mühendisi olmak isteyen bir birey kendi alanında faaliyet gösteren şirketlere, firmalara başvuru yaparak işe alınmayı beklemelidir veya onlardan teklif gelmesini sağlayacak kadar iyi bir donanıma sahip olmalıdır. Kamuda hiçe yakın alım yapılsa da kamuda endüstriyel tasarım mühendisi veya mühendis olarak görev yapmak isteyen adaylar ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli puan elde etmeli ve kurumların açtığı kadrolara başvuru yapmalıdır.
ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSİ ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR KAZANMAKTADIR?
Endüstriyel tasarım mühendisleri de yine çoğu meslekte olduğu gibi yeni başladıkları dönemde genellikle asgari ücret seviyesinde bir rakam ile işe başlamaktadırlar. Yapılan zam ile asgari ücret 8506 TL olmuştur ve endüstriyel tasarım mühendislerinin başlangıçta alacakları maaş da yaklaşık olarak bu civarlarda 9000 TL bandında olacaktır. Tabi ki bu durum da yine çalışılacak firmaya ve bireyin yeterliliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek olsa da genel ortalama bu şekildedir.
DEVLETTE ENDÜSTRİYEL TASARIM MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kamuya genellikle endüstriyel tasarım mühendisi alımı yapılmamaktadır. Fakat alım yapıldığında endüstriyel tasarım mühendisleri devlete mühendis kadrosunda alınmaktadır. Mühendislerin devletteki maaşlarını şu şekilde listeleyebiliriz.
Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 13.500-16.750 TL
Alım yapılması halinde yeni başlayan endüstriyel tasarım mühendisi maaşı 13.600 TL civarlarında olacaktır. Tabi ki listemizde verdiğimiz rakamlarda BES kesintisi, aile yardımı gibi diğer denklemler neticesinde 100-200 TL oynama olabilmektedir.
Ayrıca listede yer alan maaşlar mühendislerin net maaşları yani ellerine geçen para olarak bilinmelidir. Brüt maaş noktasında kamudaki mühendisler buradaki rakamlardan 1500-1800 TL fazla kazanmaktadırlar fakat gelir vergisi, emeklilik ve sağlık kesintileri nedeniyle net ele geçen rakamlar bu listedeki rakamlara denk gelmektedir.
Temmuz ayında yapılacak zam ile birlikte mühendislerin maaşları da yine brüt olarak 400-500 TL artacak gibi görünse de gelir vergisi diliminde üste çıkıldığı için yapılacak kesintiler sonrasında net maaşa yansıyacak zam 100-200 TL bandında olacaktır.
Endüstriyel tasarım için çizim gerekir mi?
Endüstriyel Tasarımda da diğer tasarım alanlarında olduğu gibi, aklınızdan geçen fikirleri karşınızdakine iletebilmek için çizim bir araç olarak kullanılır.