Fizik Tedavi Teknikerliği
Fizik tedavi teknikeri nedir, fizyoterapi teknikeri ne iş yapar, fizik tedavi teknikeri nasıl olunur, fizik tedavi teknikeri görevleri nelerdir, fizyoterapi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Fizik Tedavi Teknikerliği
Pandemi sürecinde pek çoğumuz evlerde hareketsiz kaldık. Bu süreç bizim sağlığımızı olumsuz etkilese de bir mesleğin ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. O meslek Fizik tedavi teknikerliği. Fizik tedavi teknikerliği, hareketsiz kalan kaslarımızı çalıştıran ve uygun egzersiz tedavisini uygulayan, uzman eşliğindeki kişidir.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda fizik tedavi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
FİZİK TEDAVİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Sağlık teknikerliği grubunda yer alan her meslek bir uzman hekimin, eczacının veya diş hekiminin yanında yardımcı personel olarak görev almaktadır. Buradan yola çıkarak söyleyecek olursak fizik tedavi teknikeri de fizik tedavi uzmanının veya fizyoterapistin yanında yardımcı/destek personeli olarak görev yapmaktadır.
KİMLER FİZYOTERAPİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Nasıl fizik tedavi teknikeri olunur, kimler fizyoterapi teknikeri olabilir sorusunu soracak olursak teknikerlik hakkında bilgi vererek başlayabiliriz.
Bir alanda tekniker olarak çalışmak isteyen bir birey ilgili bir alandan 2 yıllık önlisans programı mezunu olmalıdır. İlgili alandan mezun olma durumuna değinecek olursak herhangi bir konuda tekniker olabilmek için o konuda aranan bölüm mezuniyeti şartını taşımak gerekmektedir. Fizik tedavi teknikeri olabilmek için de aşağıdaki bölümlerden birinin mezunu olma şartı aranmaktadır.
- Hidroterapi
- Fizyoterapi
- Fizik Tedavi
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Bu bölümlerden mezun olduktan sonra fizyoterapi, fizik tedavi teknikeri olunabilir fakat nasıl olunur sorusu için ise devlette fizik tedavi teknikeri olmak için KPSS’ye girerek yeterli puanı almış olmak veya özel sektörde bu alanda istihdam yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapmak gerekmektedir fakat özel sektör özelinde şunu da göz önünde bulundurmakta fayda vardır ki kendini az geliştirmiş bireylerin iş bulma olasılığı daha düşük olmaktadır.
FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? FİZYOTERAPİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Yukarıda değindiğimiz gibi fizik tedavi teknikeri fizik tedavi uzmanının veya fizyoterapistin denetiminde çalışan sağlık meslek mensuplarıdır ve yaptıkları iş bu yöndedir. Fizyoterapi teknikerlerinin ne iş yaptığını anlamak için görevlerine bakacak olursak:
- Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı veya fizyoterapist gözetiminde fizik tedavi ve temel tıbbi egzersizlerinin uygulanmasında yardımcı olmak
- Fizyoterapi sırasında, istenmeyen durumların oluşması halinde ilgili kayıtları tutarak gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olmak
- Fizyoterapi sürecinde hasta ve çalışan güvenliği açısından gerekli tedbirleri almak
- Fizyoterapi uygulamaları çerçevesinde, sağlığın geliştirilmesi programlarına katılmak
gibi görevler bulunmaktadır.
FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık alanında çalışmayı düşünen bir meslek adayının bilmesi gereken şey şudur ki bu alanda çalışma şartlarının çok da kolay olduğu söylenemez. Yorucu nöbetler, ek mesailer, hastalarla iletişim halinde olmanın psikolojik baskıları sağlık meslek gruplarının çalışma şartlarını zorlayıcı kılmaktadır.
Fizik tedavi teknikeri çalışma şartlarına geldiğimizde genellikle ayakta, hastalar ve uzmanlar ile iletişim halinde ve egzersize yönelik aletlerle çalışılan bir ortamda çalışıldığını bilmelisiniz. Bunun dışında çalışılan yerin diğer bazı sağlık teknikerlikleri ile kıyaslandığında daha sessiz ve onlara kıyasla rahat bir ortam olduğu söylenebilir.
Bu mesleğin yorucu taraflarından bir tanesi fiziksel olarak zorluk çeken hastalar ile haşır neşir olunduğundan dolayı hem ruhen hem de bedenen yıpranma ihtimalinin bulunmasıdır. Bunun dışında çalışma şartlarının zorluğu, kolaylığı, iyiliği, kötülüğü biraz da çalıştığınız kurum ve kuruluşa veya ilgilenilen hastalara da bağlıdır. Yine de genel itibari ile kısmen yorucu bir meslek olduğunu belirtmek de gerekir.
Çalışma saatlerine gelecek olursak devlette her bir bireyin normal şartlar altındaki çalışma saati haftalık 40 saattir. Fakat sağlık alanında bu birebir uyuşmamaktadır çünkü çalışılacak kuruma bağlı olarak ek mesailer ve nöbetler olabilmektedir. Bu yüzden çalışma saatlerine dair net bir şey söylemek güçtür. Yine de siz haftalık 40 saat üzerine birkaç gün nöbet ve günlük birkaç saat ek mesai olabileceğini ekleyebilirsiniz.
İDEAL BİR FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?
Fizik tedavi teknikerinde aranan özelliklere gelecek olursak fizyoterapi teknikerlerinin; biyoloji ve fizik alanına hakim, bedenen güçlü, senkronize el ve göz becerileri olan, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlara karşı sabırlı, hoşgörülü bir yapıda olmaları gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Bunlara ek olarak sağlık alanında çalıştığının bilincinde olunması, insan; canlı sağlığı ile alakalı bir konuda iş yapıldığının bilinmesi ve buna göre davranılması elzemdir. Eğer sabrınız, dayanıklılığınız yoksa ve insanlara karşı sevgi, saygı beslemiyorsanız lütfen bu mesleği yaparak hem kendinize hem de hasta ve doktorlara zulüm etmeyiniz.
* Fizik tedavi teknikeri ve fizyoterapi teknikeri aynı meslek unvanını anlatmak için kullanıldığından yazımızda zaman zaman birini zaman zaman diğerini kullandık fakat lütfen bu sizin kafanızı karıştırmasın.