ÖSYM Nedir? ÖSYM Ne Demek? ÖSYM Açılımı Nedir?
ÖSYM Kurumu Nedir? ÖSYM Ne Demek? ÖSYM Ne iş yapar? ÖSYM'nin açılımı nedir? ÖSYM'nin görevleri nedir?
ÖSYM Nedir?
ÖSYM 1974 yılındaki kuruluş mantığı ile Yüksek Öğretim Kuruluna bağlı ve temelde üniversiteye giriş sınavlarını yapmak üzere kurulmuş olan bir Kamu Kuruluşudur. Başlangıçta yalnızca üniversiteye girmek isteyen adayların sınavlarını ve yerleştirme işlemlerini yapmak üzere kurulmuştur. KPSS
ÖSYM Başkanlığı şu anda Ankara Bilkent’te yer almaktadır. Ayrıca Kurumun Ankara Öveçler’de bir sınav merkezi, Esenboğa’da ise 5000 Kişilik bir E-YDS sınav merkezi bulunmaktadır. Ayrıca diğer büyük illerde de sınav merkezleri bulunmaktadır.
ÖSYM 5000 kişilik bu sınav merkezinde Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı sınavını ilk kez elektronik olarak gerçekleştirmek istemiş lakin çıkan teknik aksaklıklar nedeniyle sınav tamamlanamamıştır.
ÖSYM Ne İş Yapar?
ÖSYM’nin görevi her ne kadar kuruluş aşamasında Yüksek Öğretim Kanunu’nun mülga 10.maddesinde; “yüksek öğretim kurumlarına öğrenci alınması ile ilgili sınavları hazırlamak, yapmak ve bunların sonucunda yerleştirmelerini yapmak” olarak tanımlanmışsa da bugün ÖSYM hemen her alanda sınavlar gerçekleştirmekte ve bu sınavlar neticesinde adayların yerleştirme işlemlerini de gerçekleştirmektedir.
Bu sınavlar arasında asli görev tanımı dahlindeki üniversiteye giriş sınavı olan YKS’nin yanı sıra,
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)
Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile
A Grubu Kariyer Meslek Sınavları olan;
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı Sınavı
Kaymakam Adaylığı Sınavı
Adli ve İdari Yargı Hakimliği Sınavları
Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı
İnsan Hakları Kurumu Uzman Yardımcılığı
Anayasa Mahkemesi Raportör Yardımcılığı gibi sınavları da gerçekleştirmektedir.
Bu geniş sınav tabanı neticesinde ÖSYM’nin açılımı da değiştirilmiş, farklı bir hâl almıştır.
ÖSYM tüm bu sınavlarda, gerek sınav sorularının hazırlanışı, kitapçıkların basımı, yayımı, dağıtılması ve sınav merkezlerinden yeniden toplanması konusunda gerekse sınavların organizasyonu, sınava girilecek merkezlerin tespiti, sınavlarda görev yapacak gözetmenlerin belirlenmesi ve görevlendirilmesi hususlarında görevli ve yetkilidir. Sınavların neticelerine göre adayların yerleştirme işlemlerini de yine ÖSYM yapmaktadır.
ÖSYM’nin Açılımı Nedir?
ÖSYM’nin açılımı kuruluşu esnasında, kurum sadece öğrencileri alakadar ettiğinden; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi idi. Ancak bu isim, ÖSYM’nin sınav alanı genişlediğinden ve artık anlamsız kaldığından 2010 yılında kısaltması olan ÖSYM’ye dokunulmaksızın; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak değiştirilmiştir. Yani şu an ÖSYM’nin açılımı “Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi”dir.
Vay be hocam yıllarca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak bildik. Aydınlandım şu an 🙁