Tıbbi Sekreterlik Mesleği
Tıbbi sekreter nedir, tıbbi sekreter ne iş yapar, tıbbi sekreter nasıl olunur, tıbbi sekreter görevleri nelerdir, tıbbi sekreter çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Tıbbi Sekreterlik Mesleği
Tıbbi Sekreterlik mesleğine baktığımızda yine bir sağlık alanında çalışan personel karşımıza çıkmaktadır. Tıbbi sekreter; ilgili kurumlarda veri girişini sağlayan, kayıt yapan ya da doktorların reçetelerini verilere işleyen kişidir.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda tıbbi sekreter mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
TIBBİ SEKRETER NEDİR?
Tıbbi sekreter diğer tüm sağlık teknikerleri gibi destek personeli olarak görev yapan bir meslek grubudur. Fakat diğer sağlık teknikerlerinden farklı görevleri bulunmaktadır.
Daha çok evrak, kayıt işlemleri ile uğraşmaktadırlar. Diğer sağlık teknikerliklerinde operasyonlara katılma, acil durumlara müdahale etme, ekipman bakımı ve kullanımı yapma, uzman doktorun direktiflerine göre işlem yapma gibi görevler bulunurken bunlar tıbbi sekreterlikte neredeyse yok gibidir. Tıbbi sekreter kimdir daha iyi anlamak için tıbbi sekreterin görevlerini incelediğimiz başlığa bakabilirsiniz.
NASIL TIBBİ SEKRETER OLUNUR? KİMLER TIBBİ SEKRETER OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Tıbbi sekreter nasıl olunur sorusuna geldiğimizde ise sizlere bir farktan bahsetmemiz gerekmektedir. Tekniker ve teknisyen kavramları sıklıkla birbirine karıştırılabilen kavramlardır fakat aralarında en temelde eğitim ve öğretim açısından bazı farklar bulunmaktadır. Teknikerler 2 yıllık önlisans bölümü mezunlarından oluşurken teknisyenler ise ortaöğretim mezunlarından oluşmaktadır.
Tabi ki her 2 yıllık bölüm veya ortaöğretim mezunu olmak özel bir alanda tekniker veya teknisyen olmaya yetmemektedir. İlgili alanlar bazı bölümlerden mezun olma şartı aramaktadır.
Tıbbi sekreter (sağlık teknikeri) olabilmek için 2 yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunu olmak gerekirken sağlık teknisyeni olarak yani teknisyen statüsünde tıbbi sekreter olmak için de ortaöğretimde Büro Yönetimi – Tıp Sekreterliği Dalı (Dal kod: 101) veya Sağlık Hizmetleri Sekreterliği – Tıbbi Sekreterlik Dalı (Dal kod: 101) bölümlerinden birinden mezun olmak gerekmektedir.
Tabi ki mezun olmak da bir mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde çalışmak istiyorsanız kendinizi yetiştirmiş olmalı aynı zamanda kurumların yayımladığı ilanları takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelisiniz. Devlette tıbbi sekreter olabilmek için ise KPSS’ye girmeli, yeterli puanı almalı, devletin alım açmasını beklemeli ve açılan alıma başvuru yaparak tıbbi sekreter olarak atanmayı beklemelisiniz.
TIBBİ SEKRETER NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Hem tıbbi sekreter nedir hem de ne iş yapar sorularının cevaplarını tıbbi sekreterin görevlerine bakarak açıklamak mümkündür. Tıbbi sekreter görevleri şu şekildedir:
- Sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık hizmet sunumunun devamlılığı esası ile tıbbi iş ve işlemlerin gerektirdiği haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürütmek
- Sağlık kurum ve kuruluşlarında randevu hizmetlerini ve hasta kabul işlemlerini yapmak
- Hastaya ait tıbbi ve idari kayıtları tutmak, elektronik ve/veya sesli ortamlara kayıt edilen tıbbi verileri tıbbi belgelere dönüştürmek
- Hasta dosyalarını ve gerekli görülen diğer belge ve raporları dosyalamak, arşivlemek ve hizmete sunmak
- Belirlenen sınıflandırma ve kodlama sistemlerine göre klinik kodlama işlemlerini yapmak
- Tıbbi istatistikler ile ilgili verileri derleyerek sonuçlarını üst yönetime raporlamak
- Hasta dosyaları arşivinin kurulum ve işleyişinde görev almak
- Hasta dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesini sağlamak
- Hastanın taburcu ve transfer işlemlerini yapmak, kurumlar arası iletişimi sağlamak
TIBBİ SEKRETER ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Çoğu sağlık teknikerinin zorlayıcı bir meslek sahibi olduğunu yazılarımızda dile getirdik. Tıbbi sekreterlik bu konuda diğerlerine göre şanslı olsa da uğraşılan insanlar hastalar olduğu için yine de bu meslek grubunun da kendince zorlukları bulunmaktadır.
Tıbbi sekreter en temelde giriş, kayıt vs. gibi işlerle uğraştığı için işi ağırlık olarak masa başıdır fakat bu masa başı iş birimden birime göre kolaylaşmakta veya zorlaşmaktadır. Hastaneden hastaneye, kurumdan kuruma değişiklik gösterebilen bir durum olarak tıbbi sekreterler çok farklı birimlerde ve özellikle kendilerini yorabilecek birimlerde çalışabilmektedir. Bu durum tamamen hastanenin idaresinin inisiyatifine bağlıdır.
Çalışma saatleri konusuna gelince normal bir memurun haftalık çalışma saati 40 olmak üzere ayda ortalama 160 saat çalışmaktadır. Sağlık alanında çalışanlar için ise bu durum oldukça değişkendir. Sağlık teknikerleri içinde yine buna en yakın mesai yapan pozisyonlardan bir tanesi tıbbi sekreterliktir fakat yine yukarıda belirttiğimiz gibi çalışacağınız kuruma, birime ve idareye bağlı olarak nöbetler ve ek mesailer ile çalışma saatleriniz artabilmektedir.
İDEAL BİR TIBBİ SEKRETER NASIL OLMALI?
Sağlık alanında çalışacak bir birey insan sağlığı ve insan ile çalıştığını unutmamalıdır. Buna paralel olarak sabırlı, güleryüzlü, disiplinli ve insana değer veren bir yapıda olmalıdır. Bu dediklerimiz tıbbi sekreter için de sağlık sektöründe herhangi bir unvan ile çalışacak her birey için de geçerlidir.
Tıbbi sekretere özel olarak bazı özellikleri belirtmek gerekirse de; ayrıntıcı, iletişimi kuvvetli, temel duyu organları sağlam, sorumluluk sahibi, sayılarla veya veriler ile arası iyi bireyler olması beklenmektedir.
Özellikle sabır ve güler yüz bu meslek için oldukça önemlidir çünkü hepimizin bildiği üzere suratı asık pek çok sağlık çalışanı ile diyaloğa girmek durumunda kalabilmekteyiz. Tabi ki bu kişiler de uğraştıkları işler gereği doğal tepkiler vermekteler fakat karşılıklı olarak azami oranda empati sağlık alanında olmazsa olmaz bir koşuldur.
tıbbı sekreterlık sertıfıkasıyla ıs bulm ımkanımız varmıdır o sertıkayla calısabılır mıyız