Hemşirelik Nedir? | Nasıl Olunur Ne Kadar Maaş Alır?
Hemşirelik Nedir? Hemşire nasıl olunur? Güncel maaşları hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda sizlere tüm detayları anlatacağız.
Hemşirelik mesleği nedir diye baktığımız zaman hemşirelik; birey, aile ve toplumu ideal olan sağlık düzeyine ulaştırmayı hedef edinmiş ve var olan sağlık durumunu koruma ayrıca geliştirme ilkelerine de uygun davranış gösteren meslektir.
Bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir. Bilimsel tanımı bu fakat biraz daha samimi yaklaşalım olaya. Hemşireler aslında klinik çalışma ortamının annesi konumundadır. Pek çok görevi vardır hemşirelerin. Hekimler gibi kliniğe arada bir uğrayıp başka yere gitme şansları yoktur. Şahsi kanaatim şudur ki hemşirelerin yarım saatlik yokluğu bir hastane koridorunda savaş çıkartabilir.
Bu güzide mesleği icra eden hemşirelerin görevleri nelerdir?
- Hastayı kabul eder ve muayeneye hazırlar,
- Hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb. temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar,
- Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapar,
Hasta için öngörülen tedaviyi uygular, takip eder ve düzenli olarak hastaya verilecek ilaçları temin eder, enjeksiyon yapar, serum takar, ameliyat yaralarını temizler, bandajlar, tansiyon ve vücut ısısını ölçer,
- Ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur,
- Hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutar,
- Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesinde, insanların bulaşıcı hastalıklardan korunması ve istatistik bilgilerinin toplanması ve değerlendirilmesi gibi görevlerde bulunur.
Hangi aletleri ve malzemeleri kullanması olasıdır?
- Tansiyon aleti, sıcaklık ölçer (derece), EKG aleti (kalp grafiği), monitör, oksijen tüpü ve çadırı,
- Enjektör, ilaçlar, solüsyon ve tüp, sonda,
- Pansuman aletleri ve malzemeleri,
- Aspiratör,
- Ameliyatta gerekli diğer malzemeler,
- Beden bakımında kullanılan küvet, havlu vb. -Ayrıca sağlık sektörü yenilendikçe ve geliştikçe buraya milyon tane daha alet saymak mümkündür.
Hemşirelik için sahip olmanız veya kazanmanız gereken özellikler nelerdir?
Hemşire olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
- Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,
- İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,
- Sorumluluk duygusu yüksek,
- Çabuk ve doğru karar verebilen,
- Tedbirli, tertipli,
- Şefkatli, sevecen,
- Bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı kimseler olmaları gerekir.
Çünkü hastaların ve hasta yakınlarının en çok iletişim kuracağı personel hemşirelerdir. Sorulara, üzüntülere, kızgınlıklara siz tanık olacaksınız. Hasta ve doktor arasındaki sağlam köprü olmanız gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olmazsanız hemşire olamazsınız diyemem. Fakat bu özelliklere sahip olmazsanız hemşirelik göreviniz size eziyet gibi gelecek ve bu eziyeti çevrenize de yansıtacaksınız. İşte bunun garantisini verebilirim.
Florence Nightingale Kimdir? Florence Nightingale Sözleri ve Hayatı
Hemşirelerin çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Hemşireler resmi veya özel hastanelerde, dispanserler ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Hemşireler çalışırken hastalarla, hasta yakınlarıyla, doktorlarla ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedirler ve görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadırlar. Fakat gelişen bir ülkenin gelişen bir sağlık sektöründe çalışacağınızı unutmayınız. Her sağlık kurumu ve kuruluşu birbirinden farklı fiziki şartlara sahiptir. Üstelik her hastane bulunduğu bölgedeki farklı kesimlerden insanlara hizmet vermektedir.
Çalışma alanları nasıldır? İş bulma şansı yüksek midir?
- Hemşireler; üniversite bünyesinde bulunan hastanelerde, devlet hastanelerinde, Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı hastanelerde, dispanserlerde, özel sağlık kurumlarında, çeşitli kurumların bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar.
- Ayrıca özel sektör geliştikçe büro ve ofislerde önümüzdeki yıllarda hemşire alımları olacağına eminim.
- Meslekte işsiz kalma durumu hemen hemen yok denecek kadar azdır. Sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır. Her sene onlarca kez binlerce hemşire alımı yapılmaktadır. Fakat burada önemli olan hemşirenin kişisel gelişimi ve hizmet kalitesidir.
Hemşirelik meslek eğitimi nerelerde verilir?
Mesleğin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin “Hemşirelik” Bölümlerinde ve çeşitli üniversitelere bağlı, “Hemşirelik Yüksekokulları” ile “Sağlık Yüksekokulları”nın “Hemşirelik” programında ve “Sağlık Bilimleri Fakültelesi”nin “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” programlarında verilmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki pek çok özel lise ve üniversite hemşirelik eğitimi vermektedir.
Hemşire olabilmenin yolları/koşulları neler?
A-)Yüksek öğretim kurumlarındaki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri”” lisans programları için yeterli “Sayısal (SAY-1)” puan almak (Gülhane Askeri Tıp Fakültesi için yeterli “Sayısal-2 (SAY-2) puanı almak),
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Hemşirelik” veya “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programları ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
B -)Sağlık Meslek Liselerindeki mesleğin eğitiminin verildiği programlara girebilmek için;
- İlköğretim okulu mezunu olmak (öğrenimine ara vermemek ve orta öğretim kurumlarına devam etmemiş olmak),
C-)Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liseleri için,
- Merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir.
Hemşirelik maaşları ne kadar?
Hükümet ve sendikalar yaptıkları pazarlıklarla ekonominin durumuna bağlı olarak memurların zam konusunda sürekli olarak tartışır ve anlaşır. Son pazarlıkla beraber hemşire maaşları evli ya da bekar, çocuk sahibi olması veya olmaması durumlarına ve başka bir sürü şarta bağlı olarak ortalama 22-28 bin TL arasındadır. Temmuz ayında gelen ara zam öncesinde güncel hemşire maaşlarını 16.500 TL düzeyindeyken, gelen %17.55 zam ve ek 8.077 TL eklenmesiyle birlikte 27.900 TL civarlarına kadar yükselecek.
Hemşirelik atama taban puanlarından bahsedelim
Sizin için oldukça değerli olan fakat çok karmaşık görünen tabloları analiz edip basitleştirmeye çalıştık. Umarım faydalı olur ve beğenirsiniz. Öncelikle pandemi şartlarından dolayı sağlık alımlarında bir hayli artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Tabi ki bu zorlu süreçte en büyük yardımcılar ve en önde yer alan kişiler hemşirelerdir diyebiliriz. Hemşirelik atama taban puanlarına göz attığımızda İstanbul iline taşraya en son 64 civarı bir puanla atama yapıldığını görüyoruz. Yani ortalama 65-75 civarında puanlarla rahatlıkla atanabileceğiniz bir meslek olan hemşirelik günümüzde de oldukça tercih edilen meslekler arasında yer almaktadır.
Hemşirelik maaşları ne kadar?
Son pazarlıkla beraber hemşire maaşları evli ya da bekar, çocuk sahibi olması veya olmaması durumlarına ve başka bir sürü şarta bağlı olarak ortalama 25 bin TL arasındadır.
Bence iyi