2020 KPSS Sonrası Kurum Sınavlarına ve Mülakatlarına Nasıl Çalışılır?
2020 KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra adaylar puanlarına göre hangi kurumların sınavlarına nasıl çalışmalılar? 2020 KPSS sonrasında nasıl ders çalışılır? Detayları ve önerileri çalışmamızda bulabilirsiniz.
2020 KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarına katılan adaylar sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra puanlarına göre nasıl ders çalışmalıdırlar. 2020 KPSS sonrası nasıl ders çalışılmalıdır? 2020 KPSS sonrasında kurum sınavlarına nasıl ders çalışılır? 2020 KPSS sonrası kurum sınavları nelerdir? 2020 KPSS sonrası kurum yazılı sınavlarına ve sözlü mülakatlarına nasıl çalışılmalı? Detaylara ve tavsiyelerimize çalışmamızda erişebilirsiniz.
2020 KPSS Nedir? 2020 KPSS Puanları Nelerdir? Ne Anlama Gelirler?
2020 Kamu Personeli seçme Sınavı KPSS 2020 yılının çift yıl olarak nitelendirilmesinden dolayı ÖSYM tarafından her alım grubu için gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda 2020 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı A Grubu, B Grubu ve Öğretmenlik adaylarının tamamı için farklı oturumlar halinde gerçekleştirilmiştir ve tüm bu gruplar için farklı puan türleri adayların atanmalarına esas olmak üzere hesaplanacaktır. 2020 KPSS B Grubu kapsamında gerçekleştirilen 2020 KPSS Lisans oturumu 2020 yılında hem B Grubu kadrolarına atanmak isteyen adaylar için hem de 2020 KPSS A grubu ve 2020 KPSS Öğretmenlik adaylarının puanlarının katılacakları diğer oturumlarla birlikte hesaplanması için gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında 2020 yılında 2020 KPSS Ön Lisans, 2020 KPSS Orta Öğretim, 2020 KPSS DHBT oturumları da adayların atanabilmeleri için düzenlenen oturumlar arasında yer almıştır.
2020 yılının bu denli çok sınav oturumuna sahne olmasının sebebi olan çift yıl kavramının ne anlama geldiğini detaylı bir biçimde incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabileceğiniz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;
2020 KPSS oturumlarına katılan adayların katıldıkları oturumlara göre farklı puan türleri hesaplanmaktadır. 2020 KPSS Lisans oturumuna katılan adayların çift yıl olması sebebiyle bu yıl aldıkları puanlar merkezi atamalar ile diğer kurumların gerçekleştirecekleri açıktan B grubu alımlarına başvurularda kullanılabilecektir. Bunun yanında 2020 KPSS A grubu oturumlarına katılan adayların KPSS P1 puan türünden KPSS P48 puan türüne kadar olan puanları (KPSS P10 hariç) hesaplanacaktır. KPSS P10 ve KPSS P121 puan türleri de 2020 KPSS öğretmenlik oturumlarına katılan adaylar için hesaplanacak ve bu adayların atanmalarına esas teşkil edecek şekilde hesaplanacaktır.
2020 KPSS oturumlarına katılan tüm adayların, katılmış oldukları oturumlara göre hesaplanan farklı puan türlerinin nasıl hesaplandığına dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;
2020 KPSS Sonrası Puanlarına Göre Adaylar Nasıl Ders Çalışmalıdırlar?
2020 KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavında adaylar aldıkları puanlara bağlı olarak farklı imkanlara sahip olacaklardır. Kamu kurum ve kuruluşları ihtiyaçları dairesinde farklı unvanlar için A Grubu veya B Grubu kadrolar için ilanlar yayınlayabilmektedirler. Kurumların yayınladıkları bu ilanlarda adaylardan talep ettikleri farklı şartlar bulunmaktadır. Adaylar bu şartlar ile birlikte KPSS puan şartını da sağlamaları durumunda Kurumlar tarafından gerçekleştirilen yazılı ve / veya sözlü mülakatlara katılma hakkı elde edebilirler. Adayların belirli sayıda adayın katılabildiği bu sınavlara da KPSS gibi ehemmiyetli bir hazırlık yapmaları başarılı olmaları için önem arz etmektedir.
2020 KPSS oturumlarına katılan adayların katıldıkları oturumlara göre ve katılmaları muhtemel sınavlara ve puanlarına göre nasıl bir hazırlık yürütebileceklerini ayrı ayrı değerlendireceğiz.
2020 KPSS Lisans Oturumu Sonrası Adaylar Nasıl Çalışmalıdırlar?
2020 KPSS lisans oturumu 2020 yılı çift yıl olduğu için kamu kurumlarında yer alan B grubu kadrolara girmek isteyen adaylar için hesaplanacak puanlar açısından da önemlidir. Bu nedenle adayların KPSS B grubu puan türlerine göre de izlemeleri gereken bir yol olacaktır. Bu değerlendirmeyi B Grubu için adayların puanlarına göre ayıracağız.
2020 KPSS Lisans Sınavından 90 ve Üzeri Puan Alan Adaylar gerek B grubu merkezi atamalarında gerekse açıktan alımlarında oldukça avantajlı bir konumda yer alacaklardır. Bu adayların erken dönem merkezi atamalarında bölümlerine ayrılan kontenjan durumuna ve atama sayılarına bağlı olmakla birlikte atanmaları kuvvetle muhtemeldir. Bu adayların ilave bir çalışma yürütebilecekleri en önemli husus açıktan alımlarda yer alan mülakatlar ya da varsa yazılı sınavlar için hazırlık yürütmektir. Adaylar şayet PTT gibi yazılı sınav yapan kurumlara ya da Ticaret Bakanlığı gibi sözlü mülakatla alım yapan kurumlara girmek istiyorlarsa bu sınavlara yönelik hazırlıklar yapmaya da başlayabilirler. Şayet bu adaylar kuvvetle muhtemel sınava katılabilecek adaylar arasında yer alacaklardır.
2020 KPSS Lisans Sınavından 80 – 90 Puan Aralığında Alan Adaylar; yine KPSS B Grubu düzeyinde başarılı sayılabilecek noktada bulunan adaylardır. Bu adayların da şansı özellikle 85 – 90 puan aralığında 90 üzerinde puanı olan adaylar kadar yüksektir. Bu adaylar merkezi atamalarda erken dönemde olmasa dahi orta vadeli atamalarda yerleşme şansı oldukça yüksek olan adaylardır. Yine bu adayların kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek olan açıktan alımlara başvuruda bulunma ve bu alımlarda gerçekleştirilen sınavlara katılma imkanları bulunacaktır. Adayların açıktan alımların yazılı ve sözlü sınavları için hazırlıklarını yürütmeleri de yine avantaj sağlayacaktır.
2020 KPSS Lisans Sınavından 70 – 80 Puan Aralığında Alan Adayların atanma şansları alımların onların başvurabilecekleri alanlardan ne sıklıkta ve ne sayılarda yapıldığına bağlı olmakla birlikte adayların atanma süreçlerinin 2020 KPSS puanlarının geçerlilik döneminin ikinci yarısına kalması muhtemeldir. Bu yönden adayların bir yandan girebilecekleri açıktan alımların sınav ve mülakatlarına hazırlık yapmaları faydalarına olacağı gibi diğer yandan bir süre sonra 2022 yılında düzenlenecek olan yeni sınava yönelik hazırlıklarını da planlamaları faydalı olacaktır. Adayların atanamama ihtimalini de hesap ederek hareket etmeleri vaktin daraldığı dönemde daha kolay güzergah belirlemelerini sağlayacaktır.
2020 KPSS A Grubu Sonrası Kurum Yazılı Sınavlarına ve Mülakatlarına Nasıl Çalışılmalıdır?
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’nin en fazla farklı puan türüne sahip oturumu olan ve dolayısıyla adayların farklı puan türlerine göre farklı seçenek ve imkanlara sahip olduğu KPSS A Grubu oturumlarını bazı puan türlerine ve onların düzeylerine göre değerlendireceğiz.
KPSS P48 Puan Türüne Göre Adaylar Nasıl Çalışmalı?
KPSS P48 puan türü yüksek olan adayların KPSS P48’e dağılım olarak çok uzak olmayan KPSS P23, KPSS P47 gibi puanları da belirli bir düzeyde olacağından adayların KPSS P48 puanlarına dair yapmış olduğumuz yorumlar küçük farklarla bu puan türleri için de geçerli kabul edilebilir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS A Grubu oturumlarında adayların elde ettiği puan türlerinden en yaygın olarak kullanılan puan türü olan KPSS P48 puan türü 90 puanın üzerinde olan adaylar için bir çok kurumun kariyer meslek alımlarına başvuru imkanı doğmaktadır. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı alımlarında adayların faydalandığı KPSS P48 puan türü dengeli dağılımı ile de adayların dört ana derste belirli bir düzeyde olduğunun göstergesi niteliğindedir. Bu yönüyle KPSS P48 puan türünden 90 puan ve üzeri düzeye puana sahip olan adaylar vakit kaybetmeksizin Kurumların açacakları yazılı / sözlü sınavlara hazırlık yapmaya başlamalıdırlar. Adayların en öncelikli olarak yapması gereken şey alan bilgisinin ana derslerini tekrar etmeye başlamaktır. Eksikleri tamamlayan adayların düzenli tekrarlar yapması ve soru çözümlerine odaklanması ile Kurum sınavlarında başarılı olmaları oldukça muhtemeldir.
KPSS P48 Puanı 80 – 90 Arasında Olan Adayların yine üst grup adaylar gibi genele hitaben ilan edilen bir çok A Grubu alıma girme imkanı olacaktır. Adayların KPSS P48 puanlarının yanında şanslarını artırabilmeleri ve daha fazla seçenek yaratabilmeleri için KPSS sonrası alan bilgisi tekrarlarının yanına Yabancı Dil Sınavı YDS’den 60 – 70 bandında puan alacak çalışmalar yapmaları da etkili olacaktır. YDS puanı olmayan yüksek puanlı diğer adaylardan daha fazla ilana başvuru imkanı tanıması bakımından bu adaylar için oldukça etkili bir strateji haline gelen YDS hakkında önerilerimize aşağıda ayrıca yer vereceğiz.
KPSS P48 Puan Türü 80 Puanın Altında Olan Adayların yüksek sayılı A grubu alımları dışında ne yazık ki başvuruda bulunabilecekleri ve sınavına girme hakkı elde edebilecekleri kadro sayısı oldukça azalmaktadır. Bu yüzden bu grupta yer alan adayların en öncelikli olarak yapabilecekleri şey en kısa sürede YDS puanı elde etmektir. Bu sayede puanı yüksek olup YDS puanına sahip olmayan adayların başvuru yapamadıkları bir çok ilana başvuru yapma imkanına sahip olacaklardır. Aynı zamanda bu adayların 2021 KPSS A grubu hazırlıklarına da gecikmeden başlamaları çok ciddi bir artı sağlayacaktır. Yapacakları hazırlık onları hem girmeleri muhtemel kurum sınavlarına hazır tutacak hem de gelecek yıl çok daha iyi bir puan alacakları alt yapıyı sağlamlaştıracaktır.
Tek Bir Testin Ağırlıklı Olduğu Puan Türleri Yüksek Olan Adaylar 2020 KPSS Sonrası Nasıl Çalışmalılar?
KPSS A Grubu puan türleri sınav oturumlarında yer alan farklı testlerin farklı ağırlıklarla hesaplanması ile elde edilen puan türlerine sahip bir sınavdır. Bu puan türlerinden bazıları ise KPSS Lisans oturumuna ek olarak %60 ağırlığa sahip tek bir testin etkili olmasıyla hesaplanmaktadır. Tek bir test ağırlığı ile ifade ettiğimiz bu puan türleri genel olarak o testin üniversite lisans bölümünden mezun durumda olan adaylar açısından önem kazanmaktadır. Çünkü bazı kurumlar bazı kariyer meslek kadrolarına alım yaparken bu puan türlerine sahip o bölüm mezunu adayları sınava davet etmektedir. Bu puan türleri ile bölümlerinin eşleştirilmesini aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;
Puan Türü | Bölümü |
KPSS P14 | İktisat Bölümü |
KPSS P19 | Maliye Bölümü |
KPSS P24 | İşletme Bölümü |
KPSS P29 | Kamu Yönetimi / Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü |
KPSS P34 | Uluslararası İlişkiler / Siy. Bil. ve Ulus. İlişkiler Bölümü |
KPSS P39 | Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü |
KPSS P12 | İstatistik Bölümü |
KPSS A Grubunda bu puan türlerinde yüksek puanlara sahip olan adayların alanlarına dair başvuruda bulunabilecekleri kurum yazılı ve sözlü sınavlarına girme ihtimalleri aynı bölümden mezun diğer adaylarla yarıştıkları için daha yüksek olmaktadır. Ancak adayların bu tip alımlarda şanslarını artırabilmeleri için YDS puanı edinmeleri de faydalarına olacaktır. Zira son dönemde bu biçimde bölüm bazlı alımlar yapan Kurumların YDS puanı isteme ihtimali de artmaktadır.
2020 KPSS A Grubu Sonrası Yabancı Dil Sınavı YDS’nin Önemi Nedir?
Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan ve kariyer meslek olarak nitelendirilen kadro ve pozisyonlara girmek isteyen adayların eskisi gibi yalnızca KPSS A grubu oturumlarında yüksek puanlara sahip olmaları yeterli olmamaktadır. Kurumlar adaylardan özellikle merkez statüdeki kadrolar için YDS puanı da talep etmektedir. Bunu yapmayan Kurumlar ise YDS istemiyor olsa bile kendi yaptığı sınavda adaylara yabancı dil oturumu gerçekleştirmekte ve adayların bu oturumda başarılı olmasını istemektedir. Yine sözlü mülakatlarında adayları yabancı dil konuşturarak bilgisini ölçen kurumlar da olmaya başlamıştır. Bu yönüyle adayların artık Yabancı Dil Sınavı YDS’yi geri plana atmaları kariyer mesleklere girme şanslarını oldukça düşürmektedir.
Adayların kamu kurumlarında yer alan kariyer mesleklere girişinde YDS puanı isteyen kadroların hangileri olduğunu aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;
Hangi kariyer meslek kadrolarına başvuruda YDS istenmediği halde sınavında yabancı dil oturumu yapıldığını bir arada görmek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanarak ilgili çalışmamıza erişebilirsiniz;
İlgili çalışmalarımızda incelediğiniz üzere artık yabancı dil KPSS A Grubunun ayrılmaz bir parçası halini almış durumdadır. Bu yüzden adayların Yabancı Dil Sınavı YDS hazırlıklarını KPSS’den hemen sonra başlatmalarını ve en yakın dönemde YDS puanı alarak şanslarını artırmalarını öneriyoruz. Yabancı Dil Sınavı YDS konularını ve soru dağılımlarını bir arada incelemek için aşağıda yer alan yönlendirmedeki çalışmamızı görebilirsiniz;
2020 KPSS A Grubu sınavında yeteri kadar puan alamamış olan adayların YDS çalışmaları yapmalarının yanında 2021 yılında gerçekleştirilmesi planlanan 2021 KPSS A grubu sınavına da hazırlık yapmaya başlamaları faydalarına olacaktır. Zira çok geniş bir müfredata sahip olan KPSS A Grubu için ne kadar erken başlanırsa o kadar çok yol alınabilir.
2020 KPSS Sonrası kurum yazılı sınavları ve sözlü mülakatlarına nasıl bir hazırlık yapılabileceğine dair istişare etmek ve sorularınızı yöneltmek adına FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!