2019 AYT Coğrafya Soru ve Cevapları
16 Haziran 2019 tarihinde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen 2019 AYT sınavının Coğrafya sorularını ve muhtemel yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
2019 yılında üniversiteye girmek isteyen adayların katılım gösterdiği 2019 YKS sınavının 2. Bölümü olan 2019 AYT sınavı 16 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sınavda adaylara 40 tanesi fen bilimleri yine 40 tanesi matematik 24 tanesi Türk Dili ve Edebiyatı 6 tanesi din kültürü ve ahlak bilgisi 12 tanesi felsefe 21 tanesi tarih ve 17 tanesi coğrafya derslerinden olmak üzere alan bilgilerini ölçen sorular yöneltildi. Bu sorular için adaylara saat 10.15 ve 13.15 arasında 3 saat olmak üzere süre tanındı adaylar 2019 temel Yeterlilik sınavından farklı olarak bu sınavda yalnızca girmek istedikleri bölümün istemiş olduğu puanı alakadar eden bölümleri cevapladılar. Bu nedenle sınavdan çıkmanın serbest olduğu 12.30 itibariyle sınavını tamamlamış olan adayların büyük kısmı sınavdan ayrıldı.
2019 TYT Coğrafya Soru ve Cevaplarını incelemek için Tıklayınız!
2019 AYT sınavında adaylara yöneltilmiş olan 17 adet coğrafya sorusunu sizler için sınava girmiş olan adayların bizlere vermiş olduğu bilgiler ışığında derlemeye çalıştık Ayrıca tercihini yap TV YouTube kanalımızda ekibimiz sınav sorularını sizler için değerlendirmekte ve cevaplandırmaktadır.
2019 YKS Puanınızı hesaplamak için PUAN HESAPLAMA ROBOTUMUZU kullanmayı Unutmayın!
Şimdi sınava giren adayların bizlere vermiş olduğu bilgilerden yola çıkarak derlemiş olduğumuz 2019 AYT sınavı coğrafya sorularını inceleyebilirsiniz.
2019 AYT Coğrafya Soru ve Cevapları
1) Doğaya bırakılan atıklarla alakalı bilgiler verilen bir metin sunulmuş. Bu metne göre atıkların doğaya etkisi ile alakalı olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
-Atıklar yeni doğal kaynakların üretilmesine yardımcı olur.
2) 1950’den sonra Türkiye’de uygulanan tarım politikası sonucunda aşağıdaki durumlardan hangisi ortaya çıkmamıştır?
-Çayır ve mera alanlarının payı artmıştır
3) Dünya’da en çok doğalgaz rezervi olan ülke hangisidir?
-Rusya
4) Ülkelerin kalkındırılması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapan Uluslararası Teşkilat hangisidir?
-OECD – Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Örgütü
5) Dünya haritası verilmiştir. Bu harita üzerinde numaralandırılmış bölgelerden hangisi volkanik hareketler ve depremlerin az olduğu bölgedir?
-Afrika’nın güney batısında yer alan bölüm
6) Sanayi Devrimi ile birlikte şehirler gelişmiş hatta yeni şehirler kurulmaya başlanmıştır. Bu gelişmenin temel sebebi nedir?
-Kırsaldan kentlere göçün artmış olması
7) UNESCO Kültür Mirası eserlerinden Türkiye’de bir çoğu bulunmaktadır. Bu eserlerden hangisi, Türk motiflerini özelliklerini daha çok yansıtmaktadır?
-Karabük – Safranbolu
8) Yağmur ormanlarının olduğu bölgelerde tür zenginliği daha fazla olmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunun sebeplerinden birisi değildir?
-Tarımın alanlarının yaygın olması
9) New York ile Kiev şehirlerinin kıyası yapılmış.New York şehrinin dünya üzerindeki etkisi neden daha fazladır?
-New York şehrinin daha fonksiyonel olması
10) Uluslararası Turizm ülkeler arasında etkileşim doğurmakta ve çeşitli olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu olumlu sonuçlardan birisi değildir?
-Yapılaşmanın yaygınlaşması
11) Ülkemizde bölgeleri kalkındırmak için çeşitli projeler hayata geçirilmektedir. Aşağıdaki projelerden hangisi bu bölgesel kalkınmayı sağlayan yapılardan birisi değildir?
-Kalkınmada öncelikli iller projesi
12) Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmişlik düzeylerinin çeşitli göstergeleri vardır. Aşağıdaki özelliklerden hangisi, bir ülkenin gelişmişliğini ve gücünü göstermemektedir?
-Ülkelerin yer altı ve yer üstü rezervleri
13) Dünya üzerinde sanayileşme neticesinde çok sayıda tesis kurulmuştur. Bu tesislerde fosil yakıt tüketimi söz konusu olmaktadır. Verilen dünya haritası üzerinde hangi bölgede bu salınım daha yüksektir.
-Çin’in olduğu yer
14) Almanya etkin bir sanayileşme süreci geçirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu sanayileşmenin bu denli etkin olmasının sebeplerinden değildir?
-Almanya devletinin özel sektörü engelleyerek kamu sektörü ile üretimi sağlamış olması.
15) Türkiye Nüfusuna dair grafik ile bilgiler verilmiştir. Bu grafikte 2069 yılına kadar artan bir seyir, 2069 ile 2080 yılları arasında ise bir düşüş söz konusudur. Aşağıdakilerden hangisi bu grafiğin yorumlanmasıyla alakalı doğru bilgidir?
-1 ve 3. öncüller (artışa işaret eden öncüller)
16) Doğal Kültürel Miras alanlarına dair bilgiler verilmiştir. Aşağıdakilerin hangisi bu doğal alanların korunmasına engel olacak eylemlerden değildir?
-Milli Park haline getirilmesi
17) Aşağıdakilerden hangisi doğada geri dönülmez sorunlara yol açmaktadır?
-Fosil yakıt kullanımının artması
2019 AYT Sorularını Tercihini Yap TV youtube kanalımızda yanıtladığımız CANLI YAYINIMIZA katılmak için Tıklayınız!