10 Yaş Altı Çocuğu Olan Kadınların İdari İzinli Sayılması Bazı Bakanlıklarda Uygulanmıyor
Covid-19 artışları sonucu kısmi kapanma önlemleri kapsamında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 10 yaş altında çocuğu olanların idari izinli sayılmasına ilişkin madde bazı bakanlıklarca uygulanmıyor.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından covid-19 süreciyle ilgili 1 Mart 2021 tarihinde önemli açıklamalar yapılmıştı. Yapılan açıklamalar sonrası ülkemizde koronavirüs kapsamında alınan tedbirler mart ayı itibariyle esnetilmiş ve bu kapsamda yasakların büyük bölümü kaldırılmıştı. Sokağa çıkma yasakları, cafe ve restaurantlar açılması, yüzyüze eğitime yeniden dönülmesi gibi önemli kararların açıklandığı basın toplantısında ülkemizin koronavirüs haritası da Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca tarafından ilan edilmişti. Haritada illerimiz risk durumuna göre dört farklı renk ile gösterilmiş ve bu haritada düşük riskli iller, orta riskli iller, yüksek riskli iller ve daha yüksek riskli iller dört farklı renkle gösterilmişti.
Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan yeni kararlar bu haritalardaki illerin risk durumuna göre hareket edileceğini göstermişti. Tedbirli ve kademeli normalleşme olarak açıklanan bu yeni kararlarda, Türkiye haritasında düşük riskli iller mavi renk, orta riskli iller sarı renk, yüksek riskli iller turuncu renk ve çok yüksek riskli iller kırmızı renk ile gösterilmişti. Harita içerisinde sarı renkli illerin fazla olması virüsle mücadelede morallerimizi yükselmişti. Alınan yeni kararlar maalesef istenen sonucu sağlayamadı. Ülkemizde bir ay içerisinde virüse yakalanan kişi sayısı ve ölen sayısı pik noktasına ulaştı. Nisan ayıyla birlikte tedbirli ve kontrollü normalleşmenin sona erdirilmesi kararı alındı.
Nisan ayıyla birlikte virüse yakalananların sayısının 50 binleri aşması neticesinde bilim kurulu üyeleri yeniden toplandı ve toplantıda alınan kararlar hükümete bildirildi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan covid-19 kapsamında alınan yeni tedbirleri 13 Nisan 2021 tarihinde kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamanın ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından 14 Nisan 2021 tarih ve 2021/8 sayılı “COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” konulu genelge resmi gazetede yayımlandı. Genelgede yer alan maddelerden bazıları çok önemli tedbirler içermekteydi.
2021/8 Sayılı Genelgede çok açık bir biçimde “60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlarındakiler hariç), Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.” denmesine rağmen, uygulamada bazı kurumlar 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlara idari izin vermeme yönünde karar aldı. Genelgede yer alan bu paragrafın altında yer alan paragrafın son kısmında “Bu çalışanlar, amirlerinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar görevlerine dönecektir.” İbaresi yer alması bazı kurumlar tarafından 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlara idari izin vermeme yönünde karar alınması sonucunu doğurdu.
Çalışan kadın personeline izin vermeyen kurumlardan biri de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı oldu. Normal şartlarda sosyal hayatın düzenlenmesi ile ilgili bir konuda öncü olması gereken Aile Bakanlığının bu konuda olumsuz bir karar alması personelini ciddi şekilde olumsuz etkiledi. Bakanlığın bu noktada geri adım atması beklenmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu da aynı şekilde 10 yaş altında çocuğu olan kadın personeline idari izin vermediği gibi esnek çalışma konusunda da henüz netlik kazanmış bir adım atmadı.