2 Yıllık Sağlık Bölümleri
2 yıllık sağlık bölümleri nelerdir, 2 yıllık sağlık bölümleri listesindeki bölümler hangi kriterlere göre belirlenmiştir, 2 yıllık sağlık bölümlerine girme koşulları nelerdir, 2 yıllık sağlık bölümlerinin atamaları nasıldır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
2 Yıllık Sağlık Bölümleri
Ülkemizde pek çok genç, üniversite tercihleri için hangi bölümü seçmeleri gerektiğini ayrıntılarıyla araştırmaktadır. Lisans yani 4 yıllık ya da önlisans yani 2 yıllık bölümler hakkında bilgi toplamak isteyen gençler için bugün 2 yıllık sağlık bölümleri bölümler hakkında bilgi verdik.
YKS sistemi içinde adayların kafasını karıştıran veya bilmedikleri pek çok konu bulunmaktadır. Hangi bölümler iyi, hangi bölümlerin iş imkanı daha fazla, hangi bölümde okumalıyım, hangi bölüm mezunu ne iş yapar vb. pek çok soru adaylar için önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle bizler tercihini yap editörleri olarak sizleri bilgilendirecek yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda da sizlere 2 yıllık sağlık bölümleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
TERCİH EDİLEBİLECEK 2 YILLIK SAĞLIK BÖLÜMLERİ HANGİLERİDİR?
2 yıllık sağlık bölümleri öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programları içindeki sağlık ile ilişkili bölümlerdir. Bizler 2 yıllık sağlık bölümleri listesini hazırlarken sağlık bakanlığının atamaları olsun, bölümün canlı sağlığı ile ilişkisi olsun, sağlık alanında çalışmalar yapılması olsun bu kriterlerin genel bir toplamını almaya çalıştık.
2 yıllık sağlık bölümlerinin çoğunun atamaları oldukça iyi diyebiliriz. Hele ki ülkemizde bulunan işsizlik durumunu göz önünde bulundurursak sağlık bölümlerinin zaten bu anlamda önde başladığını belirtmekte fayda var. Tabi ki 2 yıllık sağlık bölümleri kategorisine giren tüm bölümler için geçerli değil bu fakat çok büyük kısmının iş imkanlarının iyi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
2 yıllık sağlık bölümlerine yerleşebilmek için ise adayın herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmuş olması ve YKS içinde yer alan temel yeterlilik testine girerek TYT puan türünden bölüme yetecek bir puanı almış olması gerekmektedir (eğer bölüm için özel bir koşul aranmıyor ise, nadiren böyle bir şey söz konusu olabiliyor.).
Türkiye’de eğitimi verilen ve bizim kendimizce kriterlere göre belirlediğimiz 2 yıllık sağlık bölümleri listesi aşağıdaki gibidir. Tüm bu konularda merak ettiğiniz şeyleri ve aklınıza takılanları forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz.
- Acil Durum ve Afet Yönetimi
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Ameliyathane Hizmetleri
- Anestezi
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
- Çevre Koruma ve Kontrol
- Çevre Sağlığı
- Diş Protez Teknolojisi
- Diyaliz
- Eczane Hizmetleri
- Elektronörofizyoloji
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- Evde Hasta Bakımı
- Fizyoterapi
- İlk ve Acil Yardım (Paramedik, ATT)
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- İş ve Uğraşı Terapisi
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Laboratuvar Teknolojisi
- Nükleer Tıp Teknikleri
- Odyometri
- Optisyenlik
- Ortopedik Protez ve Ortez
- Otopsi Yardımcılığı
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri
- Perfüzyon Teknikleri
- Podoloji
- Radyoterapi
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sağlık Turizmi İşletmeciliği
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
- Yaşlı Bakımı
* Yukarıda yer alan 2 yıllık sağlık bölümleri listesi ve yazımızdaki sınav ile ilgili bilgiler ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzlardan veya ÖSYM’nin resmi sitesindeki bilgilerden alınarak oluşturulmuştur. Yapılacak bir değişiklikte ÖSYM’nin yapacağı duyuru geçerli olacaktır.