2010 – 2021 Kaymakamlık Başvuru ve Yazılı Sınav Taban Puanları Kaçtır?
2010 yılından 2020 yılına kadar gerçekleştirilmiş olan tüm Kaymakamlık Sınavı başvuru ve yazılı sınav taban puanlarını, başvuru şartlarını, alım sayılarını çalışmamızda detaylı biçimde inceleyebilirsiniz.
İçişleri Bakanlığı tarafından ilçelerin idaresinde görevlendirilmek üzere yetiştirilmek için alımı yapılan Kaymakam Adaylığı mesleği için gerçekleştirilen sınavlar nasıl olmaktadır? Kaymakam adaylığı sınavı konuları nelerdir? Kimler Kaymakam olabilir? Kaymakam Adaylığı sınavına kimler katılabilir? 2010 – 2021 yılları Kaymakamlık Sınavları başvuru ve yazılı sınav taban puanları kaçtı? Kaç kişi mesleğe alındı? Kaymakamlık Sınavı biçimleri yıllara göre nasıl değişti? Alımlar arttı mı azaldı mı? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.
Kaymakamlık Sınavı Nedir? Kimler Kaymakam Adaylığı Sınavlarına Katılabilir?
Kaymakamlık sınavı İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen genel olarak Kaymakam Adaylığı alımlarının ilk aşaması olan yazılı kısmına verilen addır. Kaymakamlık sınavlarının bu kısmı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından, İçişleri Bakanlığı ile gerçekleştirilen ve sınav kaideleirni, takvimini belirleyen protokol hükümlerince gerçekleştirilmektedir. Sınavın kaç aday için düzenleneceği, sınavın test, klasik ya da farklı bir tarz olarak açık uçlu şekilde yapılacağı gibi bir çok konu ile puan hesaplama sistemi bu protokolde yer alan esaslara göre tatbik edilmektedir.
Yıllar içerisinde sınava dair bir çok husus gibi sınava başvuru şartları da değişikliğe uğramıştır. Eski dönemde Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca da öngörülmüş olan yaş şartı Kaymakamlık sınavlarına başvuruda 30 olarak uygulanmaktaydı. Sonraki dönemlerde bu şart esneyerek diğer çoğu kamu kurumu gibi otuz beş olarak güncellendi. Bununla birlikte Kaymakam Adaylığı sınavlarına geleneksel olarak İİBF, SBF ve Hukuk mezunu adaylar başvuruda bulunma hakkına sahiplerken 2018 – 2019 yılında bu durum değişikliğe uğramış ve başka bazı alanlardan mezun olan adaylara da Kaymakam Adaylığı sınavlarına başvuruda bulunma hakkı tanınmıştır. Bununla birlikte İİBF / SBF alanından başvuru yapabilecek bölümlerin kapsamı değiştirilmiş, bazı bölümlerden mezun olan adaylar için eşdeğerlik belgesi ile sınava katılım haklarını delillendirmeleri istenmiştir.
Kaymakamlık sıanvına kimlerin katılabileceğine yönelik tüm bu detaylı düzenlemeleri ve güncel olarak uygulanan Kaymakamlık Sınavı başvuru şartlarını işlediğimiz çalışmamıza aşağıda yer vermiş olduğumuz yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;
Kaymakam Adaylığı Sınav Konuları Nelerdir? Hangi Konulardan Kaç Soru Yöneltilmektedir?
Kaymakam Adaylığı sınavı güncel haliyle çoktan seçmeli usulde gerçekleştirilmektedir. Bu sistem içerisinde adaylara 66 tanesi alan bilgisi konularından 34 tanesi ise Genel Kültür – Genel Yetenek konularından olmak üzere toplam 100 adet test sorusu sorulmaktadır. Mevcut sistemde adayların Kaymakam Adaylığı yazılı sınavında vermiş oldukları yanlış yanıtların her biri, doğru yanıtlarından 0.25 eksiltme yapacak şekilde değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme neticesinde ise adayların elde ettikleri net tutarı kadar puanları oluşmaktadır. Eski test sınavlarında adaylara farklı dönemlerde 160, 140, 80 soru sorulduğu olmuştur. Bu uygulamalarda ise bu gibi yanlış yanıtların doğru yanıtları etkilemesi söz konusu olmamaktaydı. Bununla birlikte iki dönemse adaylara açık uçlu sınav uygulanmış ve bu sistemde 40’ar adet soru yöneltilmiştir. Ancak ÖSYM / Bakanlık bu sistemden vazgeçerek yeniden şu an uygulanan çoktan seçmeli usule dönüş yapmıştır.
Açık uçlu sınav sisteminde adaylara boşluk doldurma tarzında sorular yöneltilmekteydi. Örneğin bir konunun tanımını içeren cümle başlatılmakta ve bu tanımlama tamamlanmaktaydı. Sınavın değerlendirilmesinde ÖSYM farklı ihtimalleri de içeren cevap anahtarları ile sınavı değerlendirmekteydi.
ÖSYM’nin Kaymakam Adaylığı alımları için şu an uyguladığı sistemde adayların karşı karşıya oldukları soru dağılımı şu şekildedir;
Kaymakamlık Sınavına Başvuru Şartları Arasında KPSS Puanı Şartı Var Mı?
Kaymakam Adaylığı sınavını eski dönemlerden beri takip eden adayların, ÖSYM’nin eski puan sisteminde çok aşina oldukları bir puan türü bulunmaktadır. Bu puan türü KPSS P37 puan türüdür. Kamu Yönetimi testi ağırlığı ile öne çıkan bu puan türü o dönemlerde Kaymakam Adaylığı sınavlarına başvuru için adayların sahip olmaları gereken puan türüydü. Bu puan türünden bir dönem 75 ve üzeri alan adaylar, KPSS şartı kaldırılmadan öncesi dönemde ise 80 ve üzeri alan adaylar Kaymakam Adaylığı sınavlarına başvuru hakkı elde etmekteydiler. Kaymakam Adaylığı sınavına bu puan türü ile başvuru yapan adaylardan mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının yirmi katı kadarı sınava katılma hakkı elde etmekteydi. O dönem için oluşan taban puanları aşağıda vereceğimiz tablomuzda detaylı biçimde inceleyebileceksiniz.
Eski KPSS P37 puan türü şu şekilde hesaplanmaktaydı;
Genel Kültür testi; %10
Genel Yetenek testi; %10
Hukuk testi; %10
Maliye testi: %10
İktisat testi: %20
Kamu Yönetimi testi: %40
Şu an ise Kaymakam Adaylığı sınavlarına başvuruda bulunacak olan adayların, diğer şartları taşıyor olmaları yeterlidir. Herhangi bir KPSS oturumundan herhangi bir puan türü elde etmelerine gerek yoktur.
2010 – 2021 Kaymakam Adaylığı Sınavları Başvuru Taban Puanları ve Yazılı Sınav Taban Puanları
2010 yılında gerçekleştirilen 100. dönem Kaymakam Adaylığı alımından 2020 yılında gerçekleştirilen 109. dönem Kaymakam Adaylığı alımına kadar açılan sınavların tarihlerini, KPSS puanı istenen dönemde sınava katılma hakkı elde etmiş son sıradaki adayın oluşturduğu taban puanları, sınava katılma hakkı olan aday sayısını, sınavın yapılış biçimlerini ve yazılı sınavın yıllara göre kaç doğru – net ve kaç puanla kapattığını aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;
*Tablonun 100. dönem – 104. dönem alımları kısmında yazılı sınavın kaçla kapattığı net sayısı ile ifade edilmiştir. Sınavda yanlış yanıtlar doğru yanıtları etkilemediğinden adayların yapmış oldukları doğru sayıları aynı zamanda netlerini ifade etmektedir. Parametre ise “Net Sayısı / Soru Sayısı” şeklindedir.
**Kaymakam Adaylığı sınavı yalnızca 105 ve 106. dönemler için açık uçlu olarak yapılmıştır. Bu dönemlerde yapılan sınavlarla birlikte KPSS şartı da kaldırılmıştır.
***Kaymakam Adaylığı sınavlarında tabloda yer alan tüm dönemlerde mesleğe alınacak olan aday sayısının dört katı kadar aday sözlü mülakatlara katılma hakkı elde etmiştir. Buna göre dönemlere göre mülakata katılma hakkı elde eden aday sayıları şu şekildedir;
-100. dönem 208 kişi
-101. dönem 220 kişi
-102. dönem 240 kişi
-103. dönem 240 kişi
-104. dönem 240 kişi
-105. dönem 400 kişi
-106. dönem 400 kişi
-107. dönem 400 kişi (Bu dmnem yazılı sınavı 70 puanla kapamıştır, mülakata katılma hakkı kazanan 400 aday çıkmamış, 373 aday 70 puan barajını aşabilmiştir.)
-108. dönem 400 kişi
-109. dönem 400 kişi
Kaymakam Adaylığı Mesleği Nedir? Kaymakamlar Ne İşler Yaparlar? Özlük Hakları, Maaşları Nasıl?
Binlerce adayın girme hayali kurduğu, her sene binlerce kişinin girmek için sınavında yarıştığı Kaymakam Adaylığı ve Kaymakamlık mesleğinin ne olduğunu, Kaymakamların görevlerine ve sorumluluklarına, mali haklarına ve özlük haklarına detaylı bir biçimde değindiğimiz Kaymakamlık Meslek Tanıtım çalışmamıza aşağıda bulunan yönlendirme vastıası ile erişebilirsiniz;
Kaymakam Adaylığı sınavlarına hazırlık sürecinde en fazla adayın bir arada bulunduğu yer olan FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi ve diğer adaylarla iletişim kurmayı Unutmayın!