2018 Kaymakamlık Sınavı Sonuçları
2 Eylül 2018 tarihinde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kaymakam Adaylığı Sınavı sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçların değerlendirmesi, sınav aşaması ve diğer detaylar haberimizde.
İçişleri Bakanlığı bünyesinde mülki idare amiri olarak görev yapan Kaymakamlık mesleği için 2018 yılında 100 Kişilik alıma çıkıldı. Bu alıma istinaden Bakanlığın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkez ile yaptığı protokole istinaden 2 Eylül 2018 tarihinde sınavın Yazılı bölümü gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen Yazılı aşama sonuçları 27 Eylül 2018 tarihi itibariyle açıklandı. 1 Ekim 2018 tarihi itibariyle de adayların cevap kağıtları, sınava giren adayların aday işlemleri sistemi ekranlarında gösterime açıldı. Kamu Haber
Sonuçlar açıklanıp sözlü sınavın hazırlıklarının başladığı bugünlerde sınava dair bazı tartışmalar ise hala sürmektedir. Özellikle FORUM sayfamızda konuya dair adaylar çeşitli itirazlarını dile getirmekte, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin sınav sonuçlarına dair uygulamasını eleştirmektedirler.
Yazılı Sınav
Yazılı sınav ÖSYM tarafından 2 Eylül 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Sınav önceki yılların aksine çoktan seçmeli olarak yani TEST usulünde gerçekleştirildi. 2018 Kaymakam Adaylığı Sınavında adaylara 34 tanesi Genel Kültür – Genel Yetenek’ten, 66’sı Alan Bilgisinden olmak üzere toplam 100 soru yöneltildi ve bu sorular aşağıdaki derslerden meydana geldi;
Sınav Sonuçları Nasıl Karşılandı?
ÖSYM’nin yapmış olduğu duyuru neticesinde 400 adayın başarılı olacağının öngörüldüğü sınavda ÖSYM’nin uygulamaları nedeniyle 400 başarılı adayın çıkmadığı anlaşıldı. Örneğin bir aday 69,75 puanla 370’li sıralarda kendisine yer bulurken, ilk 400 içerisinde yer almasına rağmen başarısız sayıldı.
Bu sonucun ortaya çıkmasına sebep olan uygulama ise ÖSYM’nin diğer sınavların aksine bu sınavda standart sapma uygulamaması ve adayların doğru ve yanlış sayılarının neticesinde kalan neti ham puan olarak kabul etmesi oldu.
Yani yazılı sınavda 72 doğrusu, 12 yanlışı olan bir aday, 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi ile 69 nete sahip oldu bu ise adayın ham puanı olarak kabul edildi. Bu durumda böyle bir aday sınavda ilk 400 içerisinde yer almış olsa da başarısız sayıldı.
Bu soruna dair detaylar için ilgili haberimizi okumak isteyenler;
Bu uygulamaya göre otomatik olarak sınavın taban puanı 70 olarak gerçekleşti. Çünkü 70 ham puanı yakalayan 400 aday çıkmadı.
Adayları Şimdi Neler Bekliyor?
Yazılı sınavı geçerek başarılı sayılan adaylar, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenecek olan Sözlü Mülakata katılacaklar. Bu noktada adaylara alan bilgilerinin yanı sıra genel kültür düzeylerini tartan sorular da sorulacaktır. Bu aşamadan da başarı ile ayrılan 100 aday Kaymakam Adayı olarak atanacaktır.