2018 KPSS Lisans Türkçe Konuları
2018 Kamu Personeli Seçme Sınavı Türkçe konuları nelerdir? KPSS Türkçe konuları içerisinde hangi konulardan, kaçar soru gelmektedir? KPSS Genel Kültür – Genel Yetenek kısmına yaklaşık 3 buçuk ayın kaldığı şu günlerde konu tekrarı yapmak isteyen arkadaşlarımız için 2018 KPSS Lisans Türkçe Konularını kaleme aldık.
Kamu Personeli Seçme Sınavına yaklaşık üç buçuk ayın kaldığı şu günlerde konu tekrarı yapmak önemli ve gereklidir. 2018 KPSS lisans sınavına hazırlanan bütün adayların genel yetenek kısmında çözmek sorunda oldukları 30 Türkçe sorusu, iyi puan almayı hedefleyenler için oldukça önemlidir. KPSS lisans Türkçe konularının dağılımı yıllar içerisinde çok fazla değişikliğe uğramamıştır ancak ÖSYM, son yıllarda soru tiplerinde bazı farklıklara gitmiştir. Özellikle tek bir soru içerisinden 3 ile 5 sorunun peş peşe yer aldığı sözel mantık soruları ve paragraf sorularında çıkarılamaz, ulaşılamaz tarzı sorulara ağırlık verilmektedir.
2018 KPSS Lisans Sınavı Detayları
2018 KPSS lisans sınavı 22 Temmuz tarihinde uygulanacaktır. Bu sınavda adaylara: 30 soruluk Türkçe ve 30 soruluk Matematik testinden oluşan 60 sorudan oluşan Genel Yetenek ve 27 soruluk Tarih, 18 soruluk Türkiye Coğrafyası, 9 soruluk Temel Yurttaşlık Bilgisi ve 6 soruluk genel sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel konuları barındıran 60 soruluk Genel Kültür testi uygulanacaktır. Bu sınava 2018 KPSSP3 puan türünün hesaplanmasını isteyen adayların tamamı katılmak zorundadır. Türkçe, hem yapılması açısından kolay olması ve tekrar açısından da fazla vakit almayan bir ders olması nedeniyle Türkiye ortalamasının yüksek çıktığı derslerden biridir. Stratejik davranan her aday, bu aylardan itibaren günlük belirli miktarda Türkçe paragraf sorusu çözmeye özen göstermelidir.
2018 KPSS Puanları Kaç Yıl Geçerli Olacak?
2018 KPSS P3 puanı iki yıl geçerliliğini koruyacaktır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde merkezi atama tercihinde bulunmak isteyen adaylar, KPSSP3 puanları ile dört atamada tercih yapma hakkına sahip olacaktır. KPSS2018 puanları: KPSS 2018/2 (2018 Kasım), KPSS 2019/1 (2019 Haziran), KPSS 2019/2 (2019 Kasım) ve KPSS 2020/1 (2020 Haziran) merkezi atama tercih işlemlerinde geçerli şekilde kullanılacaktır. Bunun dışında adaylar KPSSP3 puanlarını, çeşitli kamu kurum ve kuruluşların açıktan personel alımlarında da kullanabilecektir. Açıktan alımlarda memur, sözleşmeli personel, mühendis, avukat, psikolog, sosyolog, uzman gibi farklı pozisyonlar içinde KPSS3 puanı kullanılabilecek. O halde, KPSSP3 puanının yüksek gelmesinde önemli etkisi bulunan Türkçe konularına göz atalım:
2018 KPSS Lisans Türkçe Konuları
2018 KPSS Lisans sınavında 85 ve üzeri puan almak isteyen her aday için, Türkçe dersi sorularının önemi fazladır. Özellikle, 30 Türkçe sorusunun büyük bölümünü oluşturan paragraf sorularının ayrıca üzerinde durmak gerekir. Sınava yaklaşık 3 buçuk ayın kaldığı şu dönemde Türkçe konuları içerisinde çıkacak olan paragraf soruları için düzenli olarak günlük paragraf sorusu çözülmelidir. Bunun yanı sıra standart sapma da adayların puanlarını önemli ölçüde etkileyecek olan sözel mantık konusu içinde ayrı bir çalışma yapmak gerekmektedir. KPSS
- Sözcükte Anlam : KPSS’de 1 veya 2 soru gelmektedir.
-
- Sözcükte Anlam Özellikleri (Gerçek, Yan, Mecaz ve Terim Anlam)
- Sözcükler Arası Anlam İlişkileri (Eş Anlam, Zıt Anlam, Eş Sesli ve Somut-Soyut)
- Söz Öbekleri (Deyimler, Atasözleri, Özdeyişler, Yansımalar ve İkilemeler)
- Cümlede Anlam : KPSS’de 3 soru gelmektedir.
- Cümlede Anlam İlişkileri
- Anlatımına Göre Cümleler
- Cümle Yorumlama
- Anlamlarına Göre Cümleler
- Paragrafta Anlam : KPSS’de 14 ile 17 soru arasında gelmektedir.
-
- Paragrafta Konu-Ana Düşünce
- Paragrafta Yapı
- Paragrafta Yardımcı Düşünce
- Yazım Bilgisi Kuralları
- Ses Bilgisi : KPSS’de 1 soru gelmektedir.
- Yazım (İmla) Kuralları : KPSS’de 1 soru gelmektedir.
- Noktalama İşaretleri : KPSS’de 1 soru gelmektedir.
- Anlatım Bozuklukları
- Dil Bilgisi Kuralları : KPSS’de 1 soru gelmektedir.
- İsimler
- Fiiller
- Fiilimsiler (Eylemsiler)
- Sıfatlar (Ön Ad)
- Zarflar (Belirteç)
- Zamirler (Adıl)
- Edatlar
- Bağlaçlar
- Ünlemler
- Tamlamalar
- Yapı / Şekil Bilgisi
- Fiillerde Çatı Konu Anlatımı
- Sözcükte Yapı Konu Anlatımı (Kök, Ek ve Gövde)
- Yapı Bakımından Sözcükler
- Cümle Bilgisi
-
- Cümle Çeşitleri
- Cümlenin Öğeleri : KPSS’de 1 soru gelmektedir.
- Cümle Vurgusu
- Sözel Muhakeme ve Mantık : KPSS’de 4 soru gelmektedir.
Sözel mantık soruları hem stres, hem zaman kaybı, boş bıraksan başka türlü kayıp her türlü rezillik.