2018 Rebiülevvel Ayı Ne Zaman? Rebiülevvel Ne Demek?
Dünyadaki milyonlarca Müslüman için en özel aylardan biri olan Rebiülevvel ayı ne zaman başlayacak? Rebiülevvel ne demek? Rebiülevvel ayı nedir? Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır? Hangi dualar okunur?
Rebiülevvel ayı Kamerî ayların üçüncüsüdür. Dünyanın uydusu olan Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulmuş olan İslamî takvimin (Hicri) aylarından bir tanesidir. Resulullah (s.a.s), bu ay içerisinde dünyaya geldiği için, ayların güzellerinden en şereflilerindendir.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Rebiülevvel ayı içerisinde doğduğu için bu ay dünyadaki milyonlarca Müslüman için oldukça önemlidir. Rebiülevvel ayının 12. gecesinde peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) dünyaya gelmiştir. Rebiülevvel ayı İslami takvim olan Hicri takvimin üçüncü ayıdır.
REBİÜLEVVEL NE DEMEK?
“Rebî” kelimesi, Arapça’da “bahar” anlamına gelmektedir. Buna göre, “Rebiülevvel” aynın kelime anlamı “evvelki bahar”dır. Bir sonraki ayın isminin “Rebiülahir” (sonraki bahar) olduğu da dikkate alındığında, Rebiülevvel ayının kelime manası biraz daha iyi anlaşılacaktır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 12 Rebiüevvel 571 yılında doğmuştur. Yine 12 Rebiullevvel 632’de ahiret alemine göçmüştür. Hicret, 12 Rebiulevvel 622’de sona ermiştir. Kamu Haber
2018 REBİÜLEVVEL NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Rebiülevvelayı İslami takvim olan Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. 2018 yılında 3 aylar 18 Mart 2018 tarihinde Receb ayı ile birlikte başlayacak. Ayriyeten bu günde Regaib Kandili idrak edilecek. 13 Nisan 2018 tarihinde ise Miraç Kandili karşılanacak.
REBİÜLEVVEL AYINDA NELER YAPILMALIDIR?
Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;
1. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli;
2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli
6. Bol bol zikirde bulunulmalı.
7. Mü’minlerle helalleşilmeli
8. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
9. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
10. Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı
11. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
12. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.
13. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.
14. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
15. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı
16. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli
17. Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?
Rebiülevvel ayının ilk gecesinde yapılması gereken ilk vazife boy abdesti almaktadır. Boy abdesti alınırken “Yarabbi!Biz bu abdestle dışımızı yıkarız, sen azimüşşan, maddî ve mânevî kirlerden kalbimizi temizle ve şu mübarek Rebiülevvel ayının fazileti ve âdâbına mani olacak ahlâkı zemimelerden, bu almış olduğum abdesti temizlenmeme yardımcı ol Yarabbim” denilmektedir.
İLK GECE NAMAZI NEDİR? NASIL KILINIR?
Akşam Namazından Sonra İki Rekat Kılınır. Her Rekatta Fatiha’dan Sonra Üç Kere İhlas Suresi Okunur. Selam Verdikten Sonra Efendimiz ( Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ) ‘ e Yüz Kere :
”Allahumme Salli Ala Muhammedin Ve Ala Ali Muhammed Ve Barik Ve Sellim Bi-Rahmetike Ya Er-Hamur Rahimin ” diye Salavat-ı Şerif’e Okunur.
ÜÇÜNCÜ GÜN NAMAZI NEDİR? NASIL KILINIR?
Bu Günde Dört Rekat Namaz Kılınır. Her Rekatta Fatiha’dan Sonra Bir Defa Ayete-l Kürsi Okunur. Namazın Ardından İse Üç Defa Taha Suresi Ve Üç Defa Yasin Suresi Okunur. Sonra Kişi Bu Namazından Hasıl Olan Sevabı Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa ( Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ) ‘nın Mutahhar Ve Mukaddes Ruh-u Şerif’ine Bağışlar.
Namazdan sonra şu dua okunur; “Allahümme inni es’elüke bi hürmeti habibike ve resulike Muhammedin sallalâhü aleyhi vesellim ve bi hürmeti nûru velâdetillezi zehere fi misle haza şehri ve adae cemiil kâinatı enter zukani rü’yete cemâli vechikelkerimi ve rü’yete cemali resulike Muhammedin ve enteh şureni maahu ve mean nebiyyine ve sıddıkine ve şühedai ves salihine ve enter zukani hüsnel hatimeti vel akibeti. Amin bi rahmetike ya Erhamerrahim”