kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Sigortam Yapılmıyor Nereye Şikayet Etmeliyim? Alo 170 Hattı Nedir?

Sigortam yatmıyor ne yapmalıyım? Alo 170 hattına nasıl şikayet edilir? Sigortam yatırılmamış nereye şikayet etmeliyim? 2018 sigorta şikayet hattı

A+
A-

Çoğu çalışanın en ciddi sorunu, sigortasız çalıştırılmak veya sigorta günlerinin eksik bildirilmesidir. Aslında her iki sorun da temelde aynıdır ve ikisinin de şikayet etme yöntemi aynıdır.

Sigortasız çalıştırılan veya sigortası eksik yatırılan çalışanların şikayette bulunmaları için iki yol vardır;

1. Dilekçe ile Başvuru
2.Alo 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Şikayet Hattı’na başvuru.

Dilekçe ile Şikayette Bulunma

Sigortası yapılmayan veya eksik yatırılan çalışanlar çalıştıkları ildeki İl Müdürlüğüne dilekçe vererek eksik yatırılan veya yatırılmayan sigortalarının sağlanması için şikayette bulunabilirler. Dilekçe verirken çalışanların;

Kendilerinin;

Kimlik Bilgilerini
Adreslerini
Telefonlarını
İşe Giriş ve Çıkış tarihlerini
Halen çalışıyorlarsa; Hangi tarihten itibaren sigortalarının olmadığını

İşyerinin:

Unvanını
Adresini
Telefon Numarasını
İşverenin Bilgilerini açık bir şekilde belirtmeleri gerekmektedir.

Dilekçe içeriğinde şikayetlerinin tam olarak ne olduğunu açık bir şekilde belirtmeleri denetimin ilerleyişine yardımcı olacak, sigortalılığın sağlanması için kolaylık sağlayacaktır.

Çalışanlar sigortalılıklarının durumunu net olarak görebilmek adına, İl Müdürlüğü girişlerinde bulunan ‘danışma’ bölümünden Sigorta Dökümlerini alarak daha net tarihler belirebilirler.

Alo 170 Hattı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Alo 170 Hattı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şikayet hattıdır. Bu hat üzerinden de sigortası yatırılmayan veya eksik yatırılan çalışanlar şikayette bulunarak sigortalılıklarının sağlanmasını isteyebilirler. Yine Dilekçe ile başvuruda olduğu gibi bilgilerini vererek şikayetlerini oluşturabilecekleri gibi, operatörlere Sicil Numaralarını / T.C. Kimlik  Numaralarını vererek onların yönlendirmeleri ile de şikayetlerini oluşturabilirler. kamu haber

Şikayet ettikten sonra süreç çözülebiliyorsa, kurumda ilgili servislerde çözümlenir. Çözümlenemiyorsa Denetim Birimlerine intikal ettirilerek denetleme süreci başlatılır. Bu süreci izleyebilmek için size verilen bildirim numarası ile  http://www.alo170.gov.tr/basvuru_takibi adresinden takipte bulunabilirsiniz.

Şikayette Bulundum, İşverene İsmim Verilir mi?

Her iki şikayet yönteminde de bilgileriniz gizli tutulmaktadır. Bu durum Kanun ile korunmaktadır. Ancak şikayetin asılsız çıkması durumunda İşveren ‘MAHKEME’ yolu ile bu bilgiler edinebilir. Bunun haricinde hiçbir memur, denetmen, müfettiş size dair bilgileri işverene veremez.

Şikayetten Sonuç Alamazsam Ne Yapmalıyım?

Şikayetçi olduğunuz durum denetim yolu ile tespit edilemezse, şahitleriniz, kamera görüntülerini vb. delilleriniz olduğu takdirde İş Mahkemesi’ne başvurarak sigortanızın sağlanmasını talep edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. İşçilerKardeşPatronKalleş Avatar İşçilerKardeşPatronKalleş dedi ki:

    Hocam şikayetlere çok geç geliniyor çok ciddi magduruz.sistem cok yavas isliyooooo!!!