2019 DGS Kolay Mıydı, Zor Muydu? 2019 DGS Hakkında Değerlendirme
ÖSYM tarafından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 30 Haziran 2019 tarihi itibariyle tamamlandı. DGS 60 sözel ve 60 sayısal olmak üzere 120 test sorusundan oluştu. Bu sınavda adaylara 150 dakika süre verildi. Sınav sonrası sınava katılan adaylar, sosyal medya platformlarında sınavın nasıl olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu. Biz de sınava katılan yaklaşık 350 bin kişinin merakını gidermek adına sınav hakkında bir değerlendirme yazısı yazalım istedik.
ÖSYM tarafından 2019 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 30 Haziran 2019 tarihinde saat 10:15’i gösterdiğinde başladı ve saat 12:45’i gösterdiğinde sona erdi. 2019 DGS’de adaylara 60 sözel ve 60 sayısal olmak üzere 120 test sorusu soruldu ve soruları cevaplamaları içinde 150 dakika süre verildi. DGS puanlarının hesaplanması için her iki bölümden de 0,5 net yapmak zorunda olan adaylar, 0,5 kuralına takılmamak için her bölümden de soru işaretlediler. Çoğu aday, bu kurala takılmamak için yüksek almak istedikleri puan türünü çok etkilemeyecek olan bölümden en az 3 soru işaretlemeyi uygun buldular. Bu sorulardan bir tanesinin doğru bulması bile 0,5 net için yeterli olacaktır.
Biz de tercihiniyap ekibi olarak sınav sonrası çeşitli sosyal medya platformları üzerinden sınav hakkındaki genel değerlendirmeleri araştırdık. Gördüğümüz soruları analiz ederek, 2018 DGS ile 2019 DGS arasında bir kıyaslama yapmak istedik. 2019 DGS soruları nasıldı? DGS soruları zor muydu, kolay mıydı? Hangi bölümün soruları daha kolaydı? DGS puanlarının hesaplanmasında hangi bölüm belirleyici olacak? 4 yıllık lisans bölümlerine ait taban puanlar düşer mi? Bu sorulara cevap vermek adına bir değerlendirme yapmak istedik.
2019 DGS Matematik Soruları Hakkında Değerlendirme
ÖSYM tarafından yapılan son yıllarda en rahat çözülebilen matematik sorularının bu yıl sorulduğunu düşünüyoruz. DGS’ye hakkını vererek çalışmış adaylar için çok rahatlıkla çözülebilecek sorular mevcuttu. Rasyonel sayılarla ilgili 4 soru sorulmuş olması bile sınavdaki matematik sorularının kolay olduğunu göstermektedir. Problem soruları da zorluk açısından 2018 sorularına göre esnetilerek sorulmuştur. DGS’de en can alıcı nokta olan geometri soruları bile yapılabilme oranı yüksek olan sorulardan oluşmuştur. Süre sıkıntısı yaşamayan adaylar için çok zor olmayan sorulardan oluşan bir sayısal sınavı olmuştur.
2019 DGS Türkçe Soruları Hakkında Değerlendirme
Sınavın belirleyicisi Türkçe olacaktır. Paragrafların anlamca kapalı olması, uzun cümlelere yer verilmesi, çok bilinmeyen kelimelerin paragraflarda kullanılması adayları bir hayli zorlamıştır. Sınava sözel bölümden başlayan adaylar için 60 soru oldukça uzun sürmüştür. Sözel mantık içinde 10 soruya yer verilmiş olması, süreyi iyi kullanmak zorunda olan adayları bir kat daha fazla zorlamıştır. Adayların bir çoğu 60 sözel sorusu için, sınavdaki toplam sürenin 75 ile 90 dakikasını kullanmak zorunda kalmıştır. Bütün bunları birlikte değerlendirdiğimizde, sözel bölümdeki standart sapma yüksek olacaktır. 2018 DGS ile 2019 DGS sözel bölümü kıyasladığımızda, bu yıl ki soruların geçen yıla göre çok daha zor olduğunu ifade etmemiz gerekir.
2019 DGS Puanları Düşer Mi?
Yukarıda yaptığımız değerlendirmeler üzerinden, 2019 DGS’de sayısal bölüm için zor muydu, kolay mıydı? Sorusuna kolay, sözel bölüm için ise zor demeliyiz. Bu durum, DGS’de her bir puan türünü ayrı ayrı etkileyecektir. Bu nedenle, puanlar düşer mi? Sorusunu puan türlerine göre cevaplamak daha doğru olacaktır. 2019 DGS sözel puan türünde en etkili olacak kısım Türkçe sorularıdır. Türkçe sorularında 45 net ve üzeri yapan adaylar, iyi bölümleri kazanacaktır. Geçtiğimiz yıla göre, Türkçe sorularından 5 net daha az yapmak çok büyük kayıp yaratmayacaktır. Çünkü, Türkçe sorularında standart sapma yüksek olacaktır. 2019 DGS sayısal puan türünde puan yükselecektir. Matematik sorularının görece kolay olması, matematik sorularında standart sapmanın düşük olmasına neden olacaktır. Bir çok adayın yüksek net yapacağı sayısal bölüm için puanların yükseleceğini belirtelim. Geçtiğimiz yıla göre, istenilen bölümlerin kazanılması için en az 3 matematik neti daha fazla yapılmalıdır. Sınavda puanların fazla değişmeyecek olan bölümü ise, DGS eşit ağırlık olacaktır. Türkçe sorularının zor, matematik sorularının ise kolay olması eşit ağırlık puanlarında ciddi bir değişme olmayacağını göstermektedir. Yine, eşit ağırlık puanının yüksek gelmesini sağlayacak olan bölüm sözel bölüm olacaktır.
- 2019 DGS sözel bölüm puanları düşecektir. Daha az sözel neti ile daha yüksek puan alınacaktır.
- 2019 DGS sayısal bölüm puanları yükselecektir. Daha fazla sayısal neti ile daha düşük puan alınacaktır.
- 2019 DGS eşit ağırlık bölüm puanlarında fazla değişme olmayacaktır. Sözel neti yüksek olanlar daha yüksek, sayısal neti yüksek olanlar daha düşük puan alacaktır.