2019 YKS EA 300 İle 330 Puanla Hangi Bölümler Tercih Edilir?
2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası üniversite tercih süreci devam ediyor. 23 Temmuz 2019 tarihi itibariyle başlayan tercih süreci, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat:23:59'da sona erecek. Adaylar aldıkları TYT ve AYT puanlarına göre tercih sürecinde 24 üniversite bölümünü tercih edecekler. Biz de tercih sürecinde kafası karışık olan arkadaşlarımız için Y-EA puan türünden 300 ile 330 arasında puanlarla hangi bölümler tercih edilir? Yazısını kaleme aldık.
Üniversite tercih süreci devam ediyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayan üniversite tercih süreci, 29 Temmuz 2019 tarihi Pazartesi günü saat 23:59 itibariyle sona erecek. TYT puanı ve YKS puan türleri ile 24 üniversite bölümü tercih edilebilecek. Adaylar, YKS puan türleriyle tercih listesine dört yıllık lisans bölümlerini tercih edebilecekleri gibi TYT puanıyla da iki yıllık önlisans bölümlerini tercih edebilecek. Dört yıllık lisans bölümleri için kullanılacak puan türleri: Y-EA, Y-SAY, Y-SÖZ ve Y-DİL olacak. Bu süreçte bizde 2019 YKS Eşit Ağırlık (EA) yerleştirme puan türünden 300 ile 330 puan arasında alan ve tercihlerin bitmesine az bir süre kalmasına rağmen kafası hala karışık olan arkadaşlarımız için hangi bölümleri tercih etmeleri gerektiğine dair bir liste oluşturduk. Yazımız içerisinde sizlerin atlamış olduğu veya üzerinde fazla durmamış olduğu bölümlerden de bahsedeceğiz. TM mezunu olan arkadaşlarımızın yazımız devamını okumalarını tavsiye ediyoruz.
YKS EA Puan Hesaplama
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hesaplamalarında Y-EA puan türüne etkisi en fazla olan bölümler, AYT içerisinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ile Matematik testleridir. Alan Yeterlilik Testi içerisinde 40 soru Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ve 40 soruda matematik olarak sorulmaktadır. Bu soruların standart sapma aralığı yüksek olduğu için, TM puanlarına etkileri de oldukça fazladır. Eşit ağırlık puanlarının belirleyicisi olarak görülen bu iki testin YKS’de Y-EA puan türüne etkisi, yapılan her bir net için 3 puan ile 3,5 puan arasında değişmektedir. Her iki bölüm içinde 40 soru sorulduğunu düşünürsek, bu iki bölümden her birinin Y-EA puan türüne etkisi 120 puan ile 140 puan arasında olacaktır. Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında çıkan 120 sorunun Y-EA puan türüne etkisi yıldan yıla değişmekle birlikte 160 puan civarında iken, Alan Yeterlilik Testinin (AYT) sınavının Y-EA puanına etkisi 240 puan civarındadır. Buradan, Alan Yeterlilik Testlerinde yapılan her bir netin, Temel Yeterlilik Testlerinde yapılan her bir netten 1,5 kat daha fazla puan getirdiği sonucu çıkmaktadır.
YKS EA 300 İle 330 Puan Almak İçin Kaç Net Gerekir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) eşit ağırlık puan türünden 300, 310, 320 ve 330 puanlarını alabilmek için kaç net yapılması gerektiğini ÖSYM verilerinden hareketle değerlendirelim. ÖSYM tarafından verilen yaklaşık 100 puan üzerine, ortaöğretim başarı puanından gelen puanları da eklendikten sonra yaklaşık 150 puanda test sorularından alındığında, Y-EA puan türünden 300, 310, 320 ve 330 puan alınmaktadır.
- Diploma notu: 74 olan bir adayın, TYT sorularında 47 net ve AYT sorularından da 30 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 300 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 240 bin civarında yer almaktadır.
- Diploma notu: 76 olan bir adayın, TYT sorularında 49 net ve AYT sorularından da 32 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 310 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 194 bin civarında yer almaktadır.
- Diploma notu: 78 olan bir adayın, TYT sorularında 51 net ve AYT sorularından da 34 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 320 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 170 bin civarında yer almaktadır.
- Diploma notu: 80 olan bir adayın, TYT sorularında 53 net ve AYT sorularından da 36 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 330 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 138 bin civarında yer almaktadır.
Y-EA Puan Türünden 300 ile 330 Puanla Hangi Bölümler Tercih Edilir?
Eşit ağırlık mezunları için bu puan aralığı çok kritik bir aralıktır. Y-EA için üç önemli bölüm olan Hukuk, Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinin devlet üniversitelerinde kaldığı başarı sıralamaları bu seviyenin üstünde seyretmektedir. Bu üç bölüm dışında ise bazı önemli üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde bulunan bölümler bu sıralamaya gelmektedir. İİBF veya SBF bölümleri önemli üniversitelerde okunsa dahi mezuniyet sonrası iş garantisi olacağı düşünülmemelidir. Son yıllarda ataması en az olan bölümler listesinde İİBF ve SBF bölümlerinin de yer aldığını belirtmek gerekir. Bunun dışında ataması yüksek olan ve başarı sıralamalarının bu bölümlere geldiği bölümler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Devlet Üniversitelerinde Tapu Kadastro bölümü
- Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde burslu veya %75 indirimli Sınıf Öğretmenliği bölümü
- Maddi olarak sıkıntı yaşamayacak olanlar için vakıf üniversitelerinde %25 indirimli veya ücretli Hukuk bölümü
- Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Psikoloji bölümü
- Devlet Üniversitelerinde veya Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümü
- Vakıf Üniversitelerinde %75 veya %50 indirimli olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü
- Devlet Üniversitelerinde Çocuk Gelişimi bölümü
- Kaliteli devlet üniversitelerinde İİBF veya SBF bölümleri (Maliye, İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve İşletme)
- Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde burslu olan Sosyal Hizmet bölümü
- Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde burslu veya %75 indirimli Havacılık Yönetimi bölümü
- Devlet Üniversitelerinde veya vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Çocuk Gelişimi bölümü
- Devlet Üniversitelerinde Bilgi ve Belge Yönetimi
- Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Grafik Tasarımı bölümü
- Devlet Üniversitelerinde Sağlık Yönetimi bölümü
Belirtmiş olduğumuz liste atama sayılarının fazla olduğu bölümlere göre sıralanarak hazırlanmıştır. Dört yıllık lisans bölümleri için tercih listesinde yukarıda yer alan bölümleri öncelikli hedefiniz haline getirmekle birlikte TYT puanı ile atanabilecek iki yıllık önlisans bölümlerini de hesaba katmanızı tavsiye ediyoruz. Son yıllarda atama sayılarının oldukça fazla olduğu iki yıllık sağlık teknikerliği bölümlerine mutlak suretle göz atmalısınız. Bununla birlikte TYT puanı ile tercih edilebilecek POMEM ve Spor Bilimleri Fakülteleri / BESYO bölümlerini de düşünmelisiniz. Özellikle kamuya istihdamın çok azaldığı son yıllarda, polislik alımlarının her yıl düzenli şekilde yapılmaya devam ettiğini düşünerek hareket etmelisiniz.
Çok fazla yazı yazmışsınız reklamları izleyip okuyamıyoruz.