2019 YKS'de Çıkabilecek Matematik Soruları
2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavında çıkabilecek matematik sorularını sizler için derlemeye çalıştık. Oluşturduğumuz soru ve cevaplar 2019 tyt matematik sınavında da çıkabilecek soru tiplerini içermektedir. Matematik sorularını oluştururken, geçtiğimiz yıl çok çıkan problemler konusuna ağırlık vermeye çalıştık. İşte tercihiniyap ekibi tarafından oluşturulan 2019 yks'de çıkabilecek matematik soruları…
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), üniversite sınavının yeni şekli olarak iki yıldır uygulanmaktadır. Bu sınav, 2018 YKS olarak ilk kez uygulanmış ve TYT ve AYT olarak iki aşamalı olarak yapılmıştır. Aynı şekilde 2019 YKS ‘de TYT ve AYT olarak uygulancaktır. 2019 YKS‘ye 3 aydan daha kısa süre kaldığı şu günlerde sizler için özel bir yazı hazırlamak istedik. Yazımız içerisinde sizlere 2019 YKS‘de çıkabilecek matematik soruları hazırladık. Soruları daha çok problemler konusu üzerinden hazırlamaya çalıştık. Geçtiğimiz yıl uygulanan 2018 TYT matematik sorularının büyük bölümünün problemler konusu üzerinden gelmesi bizi buna yöneltmiştir. İşte, 2019 YKS’de çıkabilecek matematik soruları…
2019 YKS’de Çıkabilecek Matematik Soruları
SORU 1: Üç basamaklı rakamları biribirinden farklı en büyük çift tamsayı ile, üç basamaklı rakamlarının iki tanesi çift ve bütün rakamları birbirinden farklı olan en küçük tamsayının toplamı kaçtır?
SORU 2: 109 sayısının asal sayı olduğunu anlayabilmek için en az kaç sayı ile bölme işlemi denenmelidir?
SORU 3: Ardışık yedi çift sayının toplamı bu sayılardan en küçüğü ile ortanca sayının toplamının 4 katına eşit olduğuna göre en büyük sayı kaçtır?
SORU 4: 987m7n sayısının 36 ile bölümünden kalan 13 olduğuna göre, m+n toplamının alabileceği en büyük değer kaçtır?
SORU 5: Hakan, bir pastayı önce 6 parçaya ayırıyor. Sonra, bu pastanın bir dilimini Can, Kaan, Veysel ve Hasan arasında eşit miktarda paylaştırıyor. Buna göre, bu pastadan Kaan’ın payına düşen miktarın pastanın tamamına oranı kaçtır?
SORU 6: A ilacını 8 saatte bir kez. B ilacını 10 saatte bir kez ve C ilacını da 12 saatte bir kez kullanan Ali, Bu üç ilacı aynı anda ilk kez Pazartesi günü saat: 10:00’da kullandığına göre, bu üç ilacı aynı anda 5. kez birlikte kullandığı ana kadar A ilacını tek başına kaç kez kullanır?
SORU 7: ACB+AC=3BC olduğuna göre, AxC işleminin sonucu kaçtır?
SORU 8: 2 ve 3’ün tam katı olup, 9’a tam bölünmeyen iki basamaklı sayıların toplamı kaçtır?
SORU 9: I4–xI = 6 ve y+2=x-3 olduğuna göre, y’nin alabileceği değerler toplamı kaçtır?
SORU 10: denklemini sağlayan x değerlerinin çarpımı kaçtır?
ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.
SORU 11: x, y ve z sıfırdan ve birbirinden farklı rakamlar olmak üzere, ondalık gösterimleri x=a,b , y=b,c ve z=c,a biçiminde olan üç sayıdır. Ondalık gösterimi verilen sayılarda sıralama konusunu yanlış öğrenen Kaan, bu üç sayının sıralamasının, birler basamağı yerine onda birler basamağındaki değerin büyüklüğüne göre yapılacağını düşünerek x büyük y büyük z sıralamasını elde ediyor. Buna göre, bu sayıların doğru sıralaması nedir?
- 2x² + 2xy –12 y² : x² –xy–2y² işleminin en sade hali nasıldır?
- x² –xy–2y² : x² – 2xy–3y²
SORU 12: Bir iddia kuponunda 6 maç oynayan ve sistem kuponu yapan bir kişi; 4, 5 ve 6’yı işaretleyip bu maçlardan 6’sının da galibini tutturursa, kupon içerisinde 4’erli maç gruplarını, 5’erli maç gruplarını ve 6’lı maç grubunun her birinden ayrı ayrı kuponlar yapmış gibi para alacaktır. Örneğin; C(5’in 4’lüsü)+C(5’in 5’lisi) yani 6 maç için sistem 4, 5, 6’yı işaretleyen ve bir maçı da tutturduğu kesinleşen bir kişi, bu kuponunda yer alan maçlar için kaç farklı neticede para alabilmektedir?
SORU 13: Bir para üç kez üst üste havaya atılıyor. Paranın havaya birinci atış ile ikinci atış sonunda üste gelen yüzünün birbirinden farklı olduğu bilindiğine göre, bu paranın üste gelen yüzü için kaç farklı durum oluşur?
SORU 14: f(x+1) = (f(x–1)x2)–x² fonksiyonu tanımlanıyor. f(x) fonksiyonu ikinci dereceden bir fonksiyon olduğuna göre f(x) fonksiyonunun ters fonksiyonu nedir?
SORU 15: P(x) bir polinom olmak üzere, eşitliğini sağlayan a sayısına bu polinomun bir kökü denir. P(x) ve R(x) polinomları için P(x)=x kare-1, R(x)=P(P(x)) eşitlikleri veriliyor. Buna göre, I. –1 II. 0 III. 1 sayılarından hangileri R(x) polinomunun köküdür?
SORU 16: 2012 yılında Emre’ye yaşı sorulduğunda: Emre doğum tarihinin rakamları toplamına eşit olduğunu söylüyor. Buna göre Emre’nin doğum tarihi olabilecek en büyük iki tarihin toplamı kaçtır?
SORU 17: Hesap makinesi üzerinden yapılan bir işlemde bir sayı ile 12,75 sayısı toplanması gerekirken, bu sayı yanlışlıkla 17,25 sayısı ile toplanıyor. Daha sonra bu yanlış fark ediliyor ve çıkan sonuçtan 5,5 sayısı çıkarılıyor ve sonuç 18,25 çıkıyor. Bu verilenlere göre, hesap makinesine yazılan ilk sayı ile, yapılan işlemler sonucunda ortaya çıkması gereken doğru sayının toplamı kaçtır?
SORU 18: Her haftanın ilk 5 gününde matematik sorusu çözen Beyza, çözdüğü soru sayısını her hafta 50 adet arttırarak, 16. hafta sonuna kadar bu istikrarı sürdürmektedir. Beyza, 11. hafta sonuna kadar toplam 4.950 matematik sorusu çözüldüğüne göre, Beyza 16. haftada kaç matematik sorusu çözmüştür?
SORU 19: Çikolata imalatçısı bir firma, her bir birim üretim için devletten %20 oranında şeker ve %10 oranında kakao’yu devletten hibe almaktadır. Çikolatanın kilogramını 20 TL’ye satan bu firma, devlet hibeleri sayesinde %25 kar elde etmektedir. Devlet, firmaya şeker ve kakao hibesi vermemiş olsaydı, çikolatanın kilogramı 20 TL olduğunda, firma %20 zarar edecektir. Satışın yapıldığı tarihte, 1 kg kakaonun fiyatı, 1 kg şekerin fiyatının 4 katına eşittir. Bu verilere göre 1 kg şeker satış tarihinde ne kadardır?
SORU 20: Bir restaurantta 2 adet pide menüsü alana, 1 sinema bileti hediye edilmektedir. Sinema gişesinde satılan 1 sinema biletinin fiyatı, 1 pide menüsünün fiyatından 5 TL fazladır. Birlikte sinemaya gitmek isteyen 4 arkadaş, bu restauranttan 4 menü almış ve karşılığında da 2 sinema bileti hediye almıştır. Kalan 2 bileti de sinema gişesinden almışlardır. Bu dört kişi toplam 88 TL harcama yaptığına göre, gişede satılan 1 adet sinema bileti ne kadardır?
ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.
SORU 21: Bir okulda bulunan öğrencilerin %55’i kız, %45’i erkektir. Bu okula 80 erkek öğrenci kayıt yaptırırsa kız ve erkek öğrenci sayısı eşit oluyor. Buna göre, bu okulda hiç erkek kayıt yaptırmadan kaç kız öğrenci kayıt yaptırırsa okuldaki kız öğrenci sayısı, toplam öğrenci sayısının %60’ı olur?
SORU 22: Bir kantinde çay 1 TL, kahve 2,5 TL ve tost 4 TL’dir. Bir gün boyunca bu üç ürünün satıldığı bu kantinde tost alanların üçte biri 1 bardak, kalan üçte 2’si de 2 bardak çay almıştır. Çay alan kimse, hiç kahve satın almamıştır. Kahve veya tost almadan sadece çay alanlar sadece 1 bardak çay satın almıştır. Gün sonunda 36 tost satılırken, tostan elde edilen gelir içeceklerden elde edilen toplam gelire eşit çıkmıştır. Bu kantinden toplam 90 kişi bir şey aldığına göre kahve içen kaç kişidir?
SORU 23: Bir otelde tek kişilik odalarda bir günlük konaklama ücreti 40 TL, 2 kişilik odalarda bir günlük konaklama ücreti kişi başı 30 TL, 3 kişilik odalarda bir günlük konaklama ücreti kişi başı 25 TL olduğu bilinmektedir. Otelde 24 adet tek kişilik oda, 12 adet 2 kişilik oda ve 8 adet de 3 kişilik oda bulunmaktadır. Otelin tamamının dolu olduğu bir günde, otel ne kadar kazanmıştır?
SORU 24: Bir meyve suyu fabrikasında üretilen portakal suları, 1 litrelik cam şişelere veya 1,5 litrelik karton kutulara doldurulmaktadır. Bu fabrikada;
- Bir şişe portakal suyunun maliyeti 2,5 TL
- Bir kutu portakal suyunun maliyeti 2,7 TL’dir.
Bu fabrikaya, bir şişenin maliyeti,bir kutunun maliyetinden 0,6 TL fazladır. Buna göre, bir şişenin maliyeti kaç TL’dir?
SORU 25: Belirli bir bölgede ev ve arsa alım satım işlemi yapan bir emlakçı bu bölgedeki ev ve arsa alım satımı şu fiyatlara göre yapmaktadır. 1 metrekare ev alış fiyatı (TL)=5.250 TL, 1 metrekare ev satış fiyatı (TL)=7.000 TL; 1 dönüm arsa alış fiyatı (TL)=32.000 TL, 1 dönüm arsa satış fiyatı (TL)=40.000 TL. Bu emlakçı, 840 000 TL’ye aldığı bir evin satışından elde ettiği paranın tamamı ile bir arsa almış ve sonra bu arsayı da satmıştır. Buna göre, bu emlakçının bu arsa satışından elde ettiği kâr kaç TL’dir?
SORU 26: Bir kumaş parçası 8 eşit parçaya bölündüğünde her bir parçanın uzunluğu 2x-40 cm oluyor. Aynı kumaş parçası 12 eşit parçaya bölündüğünde ise her bir parça x-10 cm oluyor. Buna göre, bu kumaş parçası 6 eşit parçaya bölünürse her bir parça kaç cm olur?
SORU 27: Kahve fiyatı, çay fiyatının 3 katı olan bir cafede bir gün içerisinde toplam 76 fincan çay ve kahve satılmıştır. Bu kafede 4 fincan daha çay satılmış olsaydı, satılan çay adeti kahve adetinin 4 katına eşit olacaktır. Bu cafede 76 fincan kahve ve çay satışından 162 TL hasılat elde edildiğine göre, bu cafede gün içerisinde kahve satışından elde edilen hasılat ne kadardır?
SORU 28: Belirli sayıda A, B ve C marka topların bulunduğu bir spor salonunda aynı marka olan her bir top eşit ağırlıktadır. Bu topların sayıca dağılımı 1. grafikte, toplam ağırlıklarının dağılımı ise 2. grafikte gösterilmiştir. 1. Grafikte: A=135 derece, B=75 derece, C= 150 derece ve 2. Grafikte: A=150 derece, B=90 derece, C= 120 derece olarak belirtilmiştir. Buna göre A, B ve C marka topların sayı olarak sıralaması nasıldır?
SORU 29: 118 adet 5 kuruş, 71 adet 10 kuruş, 50 adet 25 kuruş, 29 adet 50 kuruş tümletilmek istendiğinde kaç adet 1 TL alınır?
2019 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı TIKLAYINIZ.
- TYT Netlerini arttırmak için son hamleler yazımız için TIKLAYINIZ.
- YKS’ye 100 Gün Kala Çalışma Taktikleri için TIKLAYINIZ.
ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.
SORU=22
CEVAP =42