Muhabir Maaşları Ne Kadar?
Muhabir Maaşları Ne Kadar? Gazetelerde ve televizyonlarda muhabir maaşları ne kadar? TRTde, Diyanet TVde, devlette muhabir maaşları ne kadar? TGRT Haber'de, İHA'da, Türkiye Gazetesinde, Star TV'de, Kanal Dde, NTVde, Habertürkte, Show TVde muhabir maaşları ne kadar? Özel sektörde ve devlette muhabir maaşları ne kadar?
Muhabirler yani haberi ulaştıran kişiler, kamu da ya da özel sektörde pek çok iş imkanı bulabilmektedir. Peki muhabir maaşları ne kadardır?
Medya sektöründe görev yapan binlerce personel bulunmaktadır. Muhabirlik, kameramanlık, editörlük, haber müdürlüğü, genel yayın yönetmenliği, istihbarat şefliği, gazetecilik, asistanlık, yönetmenlik, montajcılık yapan bu insanların yaptıkları işler birbirlerinden farklıdır. Ancak özellikle muhabir olarak görev yapan personeller dikkat çekmektedir. Kamera önünde olan, ekranlarda karşımıza çıkan bu kişilerle ilgili pek çok şey sorulmaktadır. Ancak özellikle maaşları çok merak edilmektedir. Peki muhabir maaşları ne kadar? Özel sektörde ve devlette muhabir maaşı ne kadar?
Muhabir Nedir? Ne Demek? Kimdir?
Arapça kökenli olan muhabir kelimesi muhbir kelimesinden türemiştir. Muhbir, haberi ulaştıran, haber veren kişiyi karşılamak için kullanılır. Ancak argoda ihbarcı, ispiyoncu olarak da bilinmektedir. Muhabir ise basın yayın kuruluşlarında, medya sektöründe haber bulan, derleyen, toplayan, hazırlayan, ileten, sunan, yazan kişiye denir. Günümüzde muhabirlik mesleğine ilgi oldukça büyüktür. Görsel medyaya ve yazılı medyaya içerik üreten, içerik sunan bu kimselerin sorumluluğu oldukça fazladır. Sürekli göz önünde olmaları nedeniyle de baskı altında çalışırlar. TGRT Haber’de çalışan muhabir Ahmet Melik Türkeş, TRT Haber’de çalışan Rasim Kılıç dikkat çeken muhabirlerin başında gelmektedir.
Muhabir Ne İş Yapar?
Muhabirlerin yaptığı iş genelde hafife alınmaktadır. İnsanlar günümüzde spikerlerin, editörlerin daha büyük iş yaptığını düşünmektedir. Ancak işin mutfağında muhabirler bulunuz. Hem yazılı medyada hem de görsel medyada haberi bulan, derleyen, sunuma hazırlayan ve sunan kişiler muhabirlerdir. Bu kişilerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. İşte muhabirin görevleri;
- Anayasaya, kanunlara, toplumsal değerlere saygı gösterirler.
- Medya etiğine, haberciliğin temel esaslarına bağlı kalırlar.
- Kaynak ile olan ilişkilerine dikkat ederler.
- Röportaj yaparlar, sordukları sorularla en iyi bilgileri alırlar.
- Haberin, iddianın doğru olup olmadığını araştırırlar.
- Farklı kaynaklara yönelerek teyit mekanizmasını işletirler.
- Haberi toplar, derler, en iyi şekilde sunarlar.
- Canlı yayın yaparlar.
- Gözlemlerini ve yorumlarını aktarırlar.
- Gündemi belirler ve gündeme katkı sunarlar.
- ‘Orada olmak’ düşüncesiyle olay yerine giderler.
Muhabir Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Muhabirlerin çalışma şartları son derece ağırdır. Meslekte çalışma saatleri diye bir kavram yoktur. Görev esası 7 gün 24 saat şeklindedir. Mesai iş bitene kadar devam eder. İş dışında her an göreve çağrılabileceklerini düşünerek yaşarlar. Kamera önünde ve ekranda oldukları için kendilerine sürekli dikkat etmek zorundadırlar. Ayrıca ağızlarından çıkacak her söz çok önemlidir. Bu denli büyük sorumluluğa sahip olan muhabirler kendilerini her an geliştirmek zorundadır. Ayrıca her türlü ortamda, şartta, yerde çalışacak şekilde mental gelişim göstermelidir. Örneğin depremde, savaşta, selde, yangında herkes olay yerinden kaçarken muhabirler oraya koşmaktadır.
Muhabir Maaşları Ne Kadar?
Medya sektörü her geçen gün küçülmektedir. Kanallar, gazeteler, dergiler kapanmakta ve çalışanlar işsiz kalmaktadır. Sürekli küçülen sektörde maaş skalası da olumsuz bir şekilde seyrediyor. Çalışma şartları da olumsuz etkilen muhabirlerin maaşları sürekli geriliyor. Öyle ki sektördeki çalışanların çoğu asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Geri kalanları da asgari ücretin 500-1000 TL üstünde ücret alıyor. Çok az bir kısım ise insani seviyede maaş alabiliyor. Maaşlar özel sektör-devlet ayrımına, kanaldan kanala, çalışma alanına, şehre, deneyime göre değişebilmektedir. Tüm bu değişkenlere bağlı olarak muhabir maaşları ortalama 5-6 bin TL’dir denilebilir.
Özel Sektörde Muhabir Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde her mesleğin çalışma şartları, maaş seviyeleri kötüye gitmektedir. Özellikle de mesleğe yeni başlayan kişilere kabul edilemez seviyede ücretler önerilmektedir. İşsizlikle çaresiz bir şekilde mücadele eden, iş hayatına girmeye çalışan tecrübesiz adaylar ise ücretsiz çalışmaya bile razı olabilmektedir. Medya sektöründe de durum içler acısındadır. Staj adı altında insanlar aylar boyu maaşsız çalıştırılır. İlk teklif edilen maaşlar da ya asgari ücret ya da asgari ücretin birkaç yüz lira üstündedir. Ayrıca kurumdan kuruma, şehirden şehre ücret skalası değişebilir. Üstelik deneyim, beceriler, saygınlık, başarıya göre de ücretler artabilir.
İhlas Haber Ajansında (İHA), TGRT Haber’de, Türkiye Gazetesinde çalışan muhabirler asgari ücret veya asgari ücretin biraz üstünde ücret alarak işe başlamaktadır. İhlas Medyada genel ortalama 14-15 bin TL civarındadır. Ancak bazı istisnalar, astronomik seviyede ücret alan çalışanlar da bulunur.
Show TV, HaberTürk gibi Ciner Medya kuruluşlarında maaş başlangıç seviyesi 15-16 bin TL civarındadır. Personelin deneyimi, başarısı, tecrübesine göre bu miktarlar 16-17 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.
NTV, Star TV gibi Doğuş Holding bünyesindeki medya kuruluşlarında muhabirlere en az 15 bin TL civarında maaş ödemesi yapılır. Deneyimli, başarılı tecrübeli isimlerin ücreti 20 bin TL’ye kadar yaklaşır. Sektörün tepesinde NTV ve Star TV gibi öncü kanallar bulunur.
Global, TV 100 gibi yeni kurulan kanallarda ortalama maaş seviyesi 14-15 bin TL’dir. Yeni kuruldukları için daha yüksek maaş ödemesi yapan kurumların gelecekte nasıl bir politika izleyeceği bilinmemektedir.
Halk TV, KRT, Tele 1 gibi ana akım medyanın dışında da maaş ödemeleri başlangıçta asgari ücrettir. Daha sonra 14-15 bin TL’ye kadar yükselebilir. Başkent TV’de ise 14-15 bin TL seviyesindedir.
Devlette Muhabir Maaşları Ne Kadar?
Devlet bünyesindeki medya kuruluşlarına TRT ve Diyanet TV örnek olarak gösterilebilir. Özellikle TRT çatısı altındaki kanallar medya sektöründe çalışmak isteyen herkesin hayallerini süslemektedir. TRT 1, TRT Haber, TRT Spor, TRT World gibi medya sektörünün öncü kurumları kalitesiyle, maaşlarıyla, kurumsallığıyla adından söz ettirmektedir. Özellikle de TRT Genel Müdürü İbrahim Eren göreve geldikten sonra kurum kendini yenilemiştir. TRT’de muhabir maaşları değişiklik gösterebilir. Çünkü hem iş sözleşmesiyle çalışan sözleşmeli muhabirler hem de kadrolu muhabirler bulunur. Sözleşmeli personellerin 10-11 bin TL maaş aldığı söylenirken, kadrolu personeller 11.500-14.240 bin TL ücret alabilir. Diyanet TV’de ise maaşlar 10-11 bin TL şeklindedir.
DİĞER MESLEKLERİN MAAŞ BİLGİLERİNİ ÖĞRENMEK İSTER MİSİNİZ?
Kamu Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar? Kamu-Özel Farkı Nelerdir?
Haber muhabiri nasıl olunur?
İletişim fakültelerinden mezun olanlar ya da meslek edindirme kurslarında eğitim alanlar, mesleki eğitim görmüş haber muhabiri olarak bu alanda çalışabilir.