2020 KPSS'ye Neden Girilmelidir, Sınavın Avantajları Nelerdir?
2020 Kamu Personeli Seçme Sınavı lisans, önlisans ve ortaöğretim olacak şekilde üç kez uygulanacak. Bu sınavlarda adaylar gerek kpss genel kültür ve genel yetenek testlerini gerekse de kendi alanlarına yönelik testleri çözecek. Lisans mezunları için alan ve eğitim bilimleri sınavları yapılacak. Biz de bu yazımızda 2020 KPSS'ye neden girilmelidir ve bu sınavın avantajları nelerdir? Sorusuna cevap vermek istiyoruz.
2020 Kamu Personeli Seçme Sınavı (2020-KPSS) bu yıl üç farklı şekilde uygulanacak. Lisans mezunları için uygulanacak sınavın yanı sıra önlisans ve ortaöğretim mezunları için ayrı kpss yapılacak. Bilindiği üzere kpss lisans mezunları için her sene yapılmaktadır. Sadece çift yıllarda önlisans ve ortaöğretim mezunlarına ayrı sınav uygulanmaktadır. Bu durum tek sebebi bazı kamu kurum ve kuruluşların merkezi yerleştirme işlemlerinde önlisans ve ortaöğretim mezunlarının da tercih etmelerini sağlamaktır. Çift yıllarda uygulanan kamu personeli sınavların katılmayan adaylar, merkezi yerleştirme işlemlerinde ve bazı kurumların açıktan atama işlemlerinde başvuru yapamamaktadır. Bu nedenle çift yıllarda uygulanan kpss genel kültür ve genel yetenek oturumuna, kamu kurum ve kuruluşların merkezi yerleştirme ve açıktan atama işlemleriyle memur olmak isteyen herkesin katılması şarttır. Bununla birlikte 2020 KPSS’ye neden girilmelidir? Bu sınavın avantajları nelerdir? İşte detaylar…
2020 KPSS Sınavları Hangi Tarihlerde?
ÖSYM koordinesinde yapılacak olan kamu personeli seçme sınavı (KPSS) lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için ayrı ayrı uygulanacaktır.
- 2020-KPSS Lisans (Genel Kültür-Genel Yetenek-Eğitim Bilimleri) : 6 Eylül 2020.
- 2020-KPSS Lisans (Alan Bilgisi) 1. Gün : 12 Eylül 2020.
- 2020-KPSS Lisans (Alan Bilgisi) 2. Gün : 13 Eylül 2020.
- 2020-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) : 20 Eylül 2020.
- 2020-KPSS Ön Lisans : 25 Eylül 2020.
- 2020-KPSS Ortaöğretim : 22 Aralık 2020.
2020 KPSS’ye Neden Girilmelidir?
2020 KPSS’ye merkezi atama ile memur olabilmek için girilmelidir. Bütün lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için yılda iki kez açılan merkezi yerleştirmelerde memur olmak isteyenler çift yıllarda uygulanan sınava girmelidir. 2019 KPSS ile 2021 KPSS sonuçlarından alınan puanlarla merkezi atamalarda tercih yapılamaz. Bu yıl sınava girmeden memur olmak isteyenlerin 2022 yılını beklemeleri gerekir. Bu nedenle bu yılın kaybı tek yıl olarak değil iki yıl olarak yansıyacaktır.
2020 KPSS Avantajları Nelerdir?
2020 KPSS avantajlarından bir diğeri de atamalarla ilgilidir. Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı pandemi süreci sonrasında ciddi sayıda personele ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı her yıl düzenli atamalarla karşılamaya çalışan bakanlık, önümüzdeki yılda ciddi sayıda personel almayı planlamaktadır. Aynı şekilde İİBF/SBF ve Hukuk Fakültesinden mezun olanlar için 2019 KPSS sonrasında alım sayıları oldukça az olarak belirlenmiştir. Bu nedenle 2020 yılı sonrasında bu fakülte mezunları için ayrılan kontenjan sayıları artacaktır. Kamu kurum ve kuruluşların alan bilgisi ile alacakları a kadro kariyer meslek sayıları bu yıla göre fazla olacaktır. Müfettiş, uzman, denetmen ve denetçi alımların artması beklenen 2020 KPSS sonrası için, adayların kpss’ye katılmaları mecburidir.
Son avantaj olarak sınavın diğer yıllarda uygulanan sınavlara göre daha kolay olması beklenmektedir. Covid-19 sonrası yaşanan süreçte YÖK tavsiye kararlarında yapılan sınavların kolaylaştırılması gerektiğini belirtilmiştir. Sınavların kolaylaştırılmasının ösym tarafından da dikkate alınacağını düşünüyoruz.