2020 YKS Ek Yerleştirme Ne Zaman Yapılacak? Üniversitelere Ek Yerleştirme Şartları Nelerdir?
2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrası gerçekleştirilen üniversite tercih sonuçlarına göre bazı adaylar hiç bir üniversiteye yerleşememiştir. ÖSYM tarafından bu durumun telafi edilebilmesi için ek yerleştirme tercih işlemleri yapılacaktır. 2020 üniversite ek yerleştirme tercihleri ne zaman yapılacak, ek yerleştirme şartları neler olacak? Kimler ek yerleştirme işlemi yapabilecek? Bu soruların cevaplarını yazımız devamında görebilirsiniz.
2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı – YKS sonuçlarına göre adaylar aldıkları TYT ve YKS puanlarına göre tercih ettikleri üniversitelere yerleştirildi. ÖSYM’nin AİS programı üzerinden topladığı tercih sonuçlarına göre bazı adaylar, tercih ettikleri hiç bir üniversiteye yerleşemedi. İlerleyen süreçte açıkta kalan adaylar için ek yerleştirme kılavuzu yayımlanacak. Ek yerleştirme kontenjanları normal tercih sonuçlarına göre dolmayan üniversite bölümleri için açılacak. Örneğin, tercih sürecinde 90 kişilik kontenjan açılan bir üniversite bölümüne kaydolan 87 kişi olsun. Dolmayan bu 3 kişilik kontenjan, ek yerleştirme kılavuzunda yer alacak. Daha yüksek puan almak için mezuna kalan veya yapmış olduğu tercihlerin hiç birine yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirme süreci son bir fırsat olarak değerlendirilecek. YKS ek yerleştirme nedir? 2020 Ek yerleştirmeler ne zaman yapılacak? Ek yerleştirme şartları neler olacak? İşte detaylar…
YKS Ek Yerleştirme Nedir?
Üniversite tercih süreci sonrası dolmayan üniversite kontenjanları için yapılacak olan tercihlere ek yerleştirme denilmektedir. Ek yerleştirme kontenjanları, ÖSYM tarafından belirlenmekte ve yayımlanmaktadır. ÖSYM tercih süreci sonrası kontenjanı tamamen dolan bölümler için dahi bir kaç kişilik kontenjan açmaktadır. Ek yerleştirme herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşmeyi başaramayan veya tercih işlemi yapmadığı için mezuna kalan adaylar için ikinci bir fırsattır. Ek yerleştirme kılavuzunda her bölüm için kontenjan açılmaktadır. Geçtiğimiz yıla ait ek yerleştirme kılavuzuna bakıldığında Ankara Hukuk Fakültesine dahi ek kontenjan açılmıştır. Ek yerleştirme kılavuzunda her üniversite bölümü için kontenjan açılmadığı da bilinmelidir.
2020 YKS Ek Yerleştirme Ne Zaman Yapılır?
Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra kayıt süreci başlayacak. Her üniversite belirlemiş olduğu tarihlerde adayların kaydını tamamlayacak. Kayıt işlemi yapıldıktan sonra, üniversitelerin 2020-2021 eğitim süreci eylül ayı ortalarında başlayacak. Üniversitelerin derslere başladığı bu süreçte, ÖSYM tarafından ek yerleştirme kılavuzu yayımlanacak. Bu kılavuzun yayımlanmasının ardından da sonuçlar açıklanarak kayıt işlemlerine geçilecek. 2019 YKS ek yerleştirme tercihleri 5 Eylül 2019 – 11 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılmış, 19 Eylül 2019 tarihinde de sonuçlar açıklanmıştır. Ek yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 23-27 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. 2020 YKS ek yerleştirme süreci de eylül ayı ilk haftasında başlayıp eylül ayının son haftasında tamamlanacaktır.
Üniversitelere Ek Yerleştirme Şartları Nelerdir?
Ek yerleştirme şartları içerisinde en önemli konu, taban puanlarla ilgilidir. Bir Yükseköğretim Kurumu lisans veya önlisans bölümünün tercih işlemleri sonrası gerçekleşen en küçük puanı kaçta kalmış ise bu puanın altında puana sahip adaylar, ek yerleştirme tercihlerinde bu bölümü yazmış olsalar dahi bu bölüme yerleştirilmezler. Örnegin, Ankara Hukuk bölümünün 2020-2021 taban puanı 467,4 puanda kaldı, bir adayın 2020 Y-EA puanı da 467,3 puan olsun. Ek yerleştirme kılavuzunda Ankara Hukuk için kontenjan açılmış olsa da bu aday Ankara Hukuk bölümünü tercih etse dahi tercihi geçersiz sayılacaktır. Ölü tercih yapmamak için almış olduğunuz puanlardan daha yüksek taban puanda kalan bölümleri ek yerleştirme tercihleriniz içerisinde bulundurmayınız. Bir diğer ek yerleştirme şartı ise normal tercih sürecinde herhangi bir Yükseköğretim Kurumuna yerleştirilmemiş olmaktır. Normal tercih sürecinde bir bölüme yerleşen adaylar, ek yerleştirme tercih işleminde bulunsalar dahi tercihleri geçersiz sayılacaktır. Ek yerleştirme için en önemli şartları belirttikten sonra diğer şartlarında 2020 yılı için yayımlanan tercih kılavuzunda yer alacağını belirtelim. Bu şartlara uyulmadan yapılan tercihler için bir sonuç alınamayacağı bilinmelidir.
2019 YKS Ek Yerleştirme İle Öğrenci Alan Bazı Yükseköğretim Lisans Programları Kontenjanları Kaçtır?
- Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 2 kontenjan açılmıştır.
- Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 3 kontenjan açılmıştır.
- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 1 kontenjan açılmıştır.
- Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 3 kontenjan açılmıştır.
- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 5 kontenjan açılmıştır.
- On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi için 1 kontenjan açılmıştır.
- Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi için 1 kontenjan açılmıştır.
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü için 1 kontenjan açılmıştır.
- İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü için 1 kontenjan açılmıştır.