kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

DGS – Dikey Geçiş Sınavı için çalışmaların başladığı bugünlerde adayların kazanmak istedikleri bölümlerin başında Okul Öncesi Öğretmenliği bölümüdür. Okul öncesi öğretmenliği bölümü, eşit ağırlık bölümleri içerisinde DGS ile kazanılabilecek en iyi bölümler arasında yer almaktadır. Okul öncesi öğretmenliği bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri nelerdir? Bu bölümlerin birinden mezun olan arkadaşlarımız için DGS Okul Öncesi Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme almak istedik…

DGS
A+
A-

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir, dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri nelerdir, kazanmak için kaç net gerekir gibi DGS adaylarının merak ettiği soruları sizler için cevapladık.

Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü, son yıllarda popülerliği artan bölümlerin başında yer almaktadır. Günümüzde ebeveynlerin her ikisinin de çalışması, kadınların da iş hayatında aktif rol oynaması ve ailelerin genel olarak çocuklarına karşı daha bilinçli davranmaları okul öncesi öğretmenlerinin değerini arttırmıştır. Ülkemizde neredeyse her mahallede en az bir kreş bulunmaktadır. Bu durum, okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunlarının iş sıkıntısını asgari düzeye çekmiştir. Üniversite tercihlerinde en çok tercih edilen bölümlerin başında okul öncesi öğretmenliği bölümü gelmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavıyla bu bölümü kazanamayan kişiler, iki yıllık önlisans eğitimi sonrası dikey geçiş sınavı (DGS) ile bu bölümü kazanmak istemektedir. ÖSYM tarafından her yıl açıklanan tercih kılavuzunda okul öncesi öğretmenliği bölümüne iki yıllık hangi bölümlerden mezun olan kişilerin yerleşebilecekleri açıklanmaktadır. Biz de bu bölümlerden mezun olduktan sonra DGS hazırlıklarına devam eden arkadaşlarımız için DGS Okul Öncesi Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Sorusunu cevapladık.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Hakkında Detaylar

Meslek yüksekokulları veya açıköğretim fakültelerinden önlisans düzeyinde mezun olanların, mezun oldukları alanların devamı niteliğinde olan lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava DGS – Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS, ÖSYM tarafından her yıl yaz aylarında yapılmaktadır. Dikey Geçiş Sınavında adaylara 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere 120 test sorusu yöneltilmektedir. Bu sorular için verilen süre 140 dakikadır. DGS ile birlikte önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin, eğitimlerini lisans düzeyine çıkarmaları amaçlanmaktadır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarına yol açan DGS, ülkemiz açısından da bireylerin beşeri sermayesini arttırmalarına yaramaktadır.

Okul Öncesi Öğretmenliğine Dikey Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

Dört yıllık okul öncesi öğretmenliği dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri şunlardır:

  • Anaokulu Öğretmenliği
  • Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Okul Öncesi Eğitimi

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Taban Puanları

Dikey Geçiş Sınav sonuçlarına göre sözel puan türünde en yüksek taban puanda kalan bölümlerin başında bu bölüm gelmektedir. Taban puan olarak, Boğaziçi, Orta Doğu Teknik ve Marmara Üniversiteleri en yüksek puanda kalan devlet üniversiteleri olurken, en düşük taban puanda kalan devlet üniversite ise Kars Kafkas Üniversitesi olmuştur. Üniversiteler arasında çok yüksek puan farkları oluşmamıştır. Bu durum bölümün daha bilinçli öğrenciler tarafından tercih edildiğini göstermektedir. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 305,076
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 301,765
  • Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 294,019
  • Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 290,414
  • Amasya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 284,740
  • Kars Kafkas Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 280,593

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Okul öncesi öğretmenliği bölümünü kazanmak için kaç net yapılması gerektiğine bakalım. ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre, DGS Sözel puan türünden 281 puan ile 305 puan arasında almak için kaç net yapmak gerekir? İşte cevabı…

DGS Eşit Ağırlık Puan Hesabında Her Net Kaç Puandır?

DGS eşit ağırlık puan türünde her bir sözel netinin etkisi yaklaşık 1,524 puan iken, her bir sayısal netinin etkisi ise 1,484 puandır. Bunun yanı sıra, Önlisans Başarı Puanı her 1 puan artıştaki etkisi DGS Sözel puan türüne 0,6 olarak yansımaktadır.

  • Boğaziçi Üniversitesi için : OBP : 73, sayısal neti : 41 ve sözel neti : 45,25 yeterlidir. Boğaziçi Okul Öncesi Öğretmenliği için DGS’de toplam 86,25 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi için : OBP : 70, sayısal neti : 40,75 ve sözel neti : 44,25 yeterlidir. ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği için DGS’de toplam 85 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Ankara Üniversitesi için : OBP : 68, sayısal neti : 39,5 ve sözel neti : 41,5 yeterlidir. Ankara Okul Öncesi Öğretmenliği için DGS’de toplam 81 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Anadolu Üniversitesi için : OBP : 66, sayısal neti : 37,5 ve sözel neti : 41,5 yeterlidir. Anadolu Okul Öncesi Öğretmenliği için DGS’de toplam 79 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Amasya Üniversitesi için : OBP : 62, sayısal neti : 35,25 ve sözel neti : 41,5 yeterlidir. Amasya Okul Öncesi Öğretmenliği için DGS’de toplam 76,75 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Kars Kafkas Üniversitesi için : OBP : 60, sayısal neti : 34,75 ve sözel neti : 40 yeterlidir. Kars Kafkas Okul Öncesi Öğretmenliği için DGS ’de toplam 74,75 net yapılması yeterli olacaktır.
Yorumlar

  1. Esma Avatar Esma dedi ki:

    Benim obp puanım düşük. 42.20. Bu sıraladığınız 6 üniversite için dgs puanım kaç olmalı? Yani sozel ve sayısal kaç net yapmam gerekir? Teşekkür ederim.