Kimya Biyoloji Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Kimya biyoloji mühendisi maaşları ne kadar oldu? 2023 zamlı kimya biyoloji mühendisi maaşları ne kadar? Net ve brüt maaşları ne kadar?
Kimya Biyoloji Mühendisi Maaşları ne kadar oldu diye merak ediyorsanız bu yazımızda aradığınız sorunun cevabını bulabilirsiniz. Kimya biyoloji mühendisi hakkında diğer merak ettiklerinizi de burada bulabilirsiniz.
Organik ve inorganik maddelerin analizi, DNA ve RNA moleküllerinin incelenmesi ve araştırılması, enerji ve kütle üzerine çalışmaların yapılması gibi konularda hizmet yürüten mühendislere kimya biyoloji mühendisi denir. Kimya biyoloji mühendisleri kimya ve biyoloji konusunun bir bileşimi olarak ortaya çıkmışlardır.
LYS Kimya Konuları 2023 ve Soru Dağılımı 2023
KİMYA BİYOLOJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Kimya biyoloji mühendisi olmak isteyen bir birey ülkemizde 4 yıllık öğrenim süresi olan Kimya-Biyoloji Mühendisliği lisans programını veya türevi bir programı bitirmelidir. Bu mezuniyet sonrasında kimya biyoloji mühendisi olmak isteyen bireyler devlette mi özel sektörde mi çalışacaklarına bağlı olarak plan yapmalıdırlar.
Özel sektörde bu alanda istihdam sağlayan firmalarda kimya-biyoloji mühendisi olmak isteyen bireyler mezun olduktan sonra bu firmalara, şirketlere cv bırakarak veya açtıkları ilanlara başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklerler. Kamuda ise işler biraz daha farklıdır.
Öncelikle kimya-biyoloji mühendisi alımlarının kamuda neredeyse hiç seviyesinde olduğunu belirtmekte fayda var. Alım olması halinde kamuda mühendis, kimya-biyoloji mühendisi olarak görev yapmak isteyen bireylerin ise bu alıma başvuracak yeterli KPSS puanlarının olması gerekmektedir. Bunun için de tahmin edileceği üzere adayın mezun olduktan sonra KPSS’ye girmesi ve kendini ilgilendiren testleri çözerek atanmasına, yerleştirilmesine; ilanlara başvuru yapmasına yetecek puanı alması gerekmektedir.
KİMYA BİYOLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Kimya biyoloji mühendisleri çalışma ortamı olarak zaman zaman laboratuvar zaman zaman ofis ortamında bulunabilmektedir. Her iki ortamın da kendince artıları ve eksileri bulunmaktadır.
Çalışma şartlarının iyiliği var olan haklar ve elde edilen maaş ile değerlendirilecek olursa kamuya mühendis statüsünde girmiş birinin haklarının iyi denecek seviyede olduğu, maaşlarının da fena sayılmayacak düzeyde olduğu ve bu yüzden çalışma şartlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Özel sektörde ise her işte olabileceği gibi özellikle başlangıç seviyesinde biraz daha düşük maaşlar ile çalışırken daha fazla çalışıldığı ve hakların da yeterince iyi olamayabildiği görülmektedir. Tabi ki yıllar geçip donanım ve tecrübe kazandıkça bu durum tersine dönecektir.
Çalışma saatleri noktasında da özel sektörde çalışan kimya biyoloji mühendisleri haftada 6 gün günde 10-11 saatten haftalık 60-65 saat mesai yapabilmektedirler. Devlette ise her devlet memuru gibi yapması gereken mesai haftalık 40 saattir ve 5 gündür. Daha fazla ek mesai olarak yansımaktadır fakat çok fazla yaşanmamaktadır (çalışılabilecek istisna devlet kurumları dışında).
KİMYA-BİYOLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?
Kimya-biyoloji mühendisi maaşları da bir çok meslek grubunda olduğu gibi yine yeni başlayan seviyesinde asgari ücret civarlarında bir rakama denk gelmektedir. 8506 TL olan asgari ücret seviyesinde veya biraz üstünde 9000-9200 TL dolaylarında maaş ile işe başlanma oranı yüksektir. Tabi ki bu da yine çalışma şartlarında olduğu gibi yıllar geçtikçe olumlu yönde değişme göstermektedir.
Kimya Mühendisi Nedir? Kimya Mühendisi Nasıl Olunur?
KİMYA BİYOLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?
Devlette birimlerden ziyade genel unvanlar daha fazla esas alınmaktadır ve mühendislerin maaşları da genelde benzerdir. Kamudaki mühendis maaşları genel hali ile şu şekildedir.
Yeni başlayan Bir Mühendisin Maaşı: 21.000 Türk Lirası
Bu rakamlar ile ilgili olarak iki şeyi belirtmekte fayda var. Birincisi bu rakamların aralık olması biraz da çalışılan kurumdaki ek gelirler, BES, AGİ kesintileri ve aile yardımı, çocuk yardımı gibi ek ödenekler ile ilişkilidir. Fakat aşağı yukarı kamudaki mühendislerin net maaşları bu civarlardadır. Yani yeni başlayan kimya biyoloji mühendisi maaşı 21.500-22.600 TL dolaylarındadır.
İkinci olarak bu rakamlar net ele geçen maaşların rakamlarıdır. Brüt olarak mühendisler bu rakamların 21500-22.000 TL’ye varacak seviyede üstünde kazanmaktadırlar fakat sağlık, emeklilik, gelir vergisi kesintileri ile net maaşlar bu civarlarda kalmaktadır.
Temmuz ayında yapılacak zamdan sonra brütte 400-500 TL’ye varacak bir artış beklense de değişecek olan gelir vergisi diliminden dolayı nete yansıyan ya olmayacaktır ya da 100-200 TL oranında olacaktır.
Kimya ve Biyoloji mühendisliği kaç yıllık?
Kimya Biyoloji Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir.