Metalurji ve Malzeme Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
metalurji ve malzeme mühendisi maaşı ne kadar? Özel sektör ve kamuda metalurji ve malzeme mühendisleri ne kadar maaş almaktadırlar?
Metalurji ve Malzeme Mühendisi maaşları ne kadar sorusunu ilgili bölüm mezunları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Biz de sizlere bu sorunun cevabını güncel haliyle paylaştık.
Her mesleğin, her işin ne kadar kazandırdığı ülkemizde genellikle merak edilir ve bu merak sonucu ya sözlü olarak o meslek mensuplarına ya da internete A mesleğini yapanlar ne kadar kazanıyor gibi sorular sorulur. Bu soruların muhatapları genellikle bu davranışları hoş karşılamasa da nezaketen cevap verir fakat insanlara ne kadar kazandıklarını sormak kaba bir harekettir.
Buna çözüm olarak internetten bu bilgiyi araştırmak, merak gidermek daha sağlıklı sayılabilecek bir yöntemdir. İşte bu mantıkla hareket ederek hem merak eden okuyuculara hem de o mesleği yapmaya düşünenlere meslek gruplarının maaş bilgilerini derleyerek yayımlıyoruz. Bu içeriğimizde metalurji ve malzeme mühendisi maaşları üzerine bilgi edinebileceksiniz.
DGS Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ OLUNUR? NE İŞ YAPAR?
Bir mesleğin maaş bilgisinden önce o meslek mensubunun ne iş yaptığını da incelemek yerinde olacaktır. Metalurji ve malzeme mühendisi;
Hem bileşiminde metal olan madenlerden metal ve alaşım; hem de metal olmayan maddelerin elde edilmesi, işlenmesi, kullanabilir hale gelmesi için hammadde üretimi ve ürün üretimi yapan mühendislerdir.
ve yaptıkları işler, görevler de şöyle sıralanabilir:
- Ham maddelerin çıkarıldıktan sonra temizlenmesi, saflık derecesinin arttırılması, metal ve alaşımlar elde edilmesi, en kaliteli şekilde üretilmesi gibi süreçleri planlamak, yönetmek ve denetlemek
- Gerekli ortamı oluşturarak metaller veya diğer hammaddelerden yeni malzeme üretimi için gerekli ortamı oluşturmak ve bu malzemelerin şekillenmesini sağlamak
- Malzemelerin korunmasına yönelik ortamın oluşmasını sağlamak
- Üretilmiş olan ürünlerin kalite kontrolünü yapmak ve analizini gerçekleştirmek
Metalurji ve malzeme mühendisi olmak isteyen bir bireyin öncelikle metalurji ve malzeme mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olması gerekmektedir. Akabinde eğer çalışmayı düşündüğü yer kamu kurumu ise KPSS’ye girerek çalışmayı düşündüğü kamu kurumunu kazanmasına yetecek puan alması gerekmektedir. Eğer ki özel sektörde çalışmayı düşünüyor ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara, şirketlere başvuru yaparak yeterli bulunması durumuna göre işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Bu başlığın daha kapsamlı haline ilgili içeriğimizden göz atabilirsiniz:
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?
Metalurji ve malzeme mühendisi maaşları için şöyle listelenebilir:
Yeni başlayan Metalurji ve Malzeme Mühendisi Maaşı: 13.500-16.750 Türk Lirası
Bu listemizde metalurji ve malzeme mühendislerinin eline geçen yani net maaşları verilmiştir. Bazı ortamlarda maaşların bu rakamlardan oldukça yüksek olduğu yazılmakta, dile getirilmektedir. Bu aradaki fark brüt ve net maaş arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Metalurji ve malzeme mühendisleri brüt olarak burada verdiğimiz rakamlardan fazla para kazanmaktadırlar fakat SGK primleri, gelir vergisi gibi kesintiler sonucunda eline geçen rakamlar bu civarda net rakamlardır. Rakamların aralık olmasının nedeni ise çocuk ve aile yardımı, AGİ, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödenekler nedeni ile oynaklık gösterebilmesidir. Özetle yeni başlayan bir metalurji ve malzeme mühendisi kamuda yaklaşık olarak 13.500-17.500 TL civarlarında maaş almaktadır
Metalurji ve Malzeme Mühendisi
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?
Her meslekte olduğu, olabileceği gibi yeni başlayan noktasında metalurji ve malzeme mühendisleri de özel sektörde asgari ücret ve civarı maaş alarak işe başlamaktadırlar. Asgari ücretin 8 bin 506 TL olması ile yeni başlayan metalurji ve malzeme mühendisi maaşı özel sektörde 9-10 binTL dolaylarında olacaktır diyebiliriz. Tabi ki yine her meslekte geçerli olduğu gibi metalurji ve malzeme mühendisi olarak da tecrübe kazandıkça, iş bilgisi ve donanım arttıkça maaşları yıllar içerisinde devlettekinden daha fazla artacaktır.
Metalurji ve Malzeme Mühendisligi ne yapar?
Metalurji mühendisi; metallerin özelliklerini inceler, metal parçaları tasarlar ve üretimde yaşanabilecek problemlerin çözümüne destek olur.