Perfüzyonist Maaşları Ne Kadar Oldu?
Perfüzyonist Maaşları Ne Kadar Oldu? Perfüzyonist Kimdir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Perfüzyonistler Devlette ve Özel Sektörde Ne Kadar Kazanıyorlar?
Sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan perfüzyonist insan için hayati bir öneme sahiptir. Biz de sizlere bu yazımızda perfüzyonist maaşları ne kadar oldu, görevleri nelerdir, perfüzyonist kimdir gibi soruları cevapladık.
Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı. 2020 yılının başından itibaren tüm dünya salgın riskiyle yaşamaya başladı. Salgınla mücadelede en ön safta ise sağlık çalışanları yer alıyor. Farlı kadrolarda bulunan, farklı görevler yapan sağlık çalışanları tüm insanlık için mücadele ediyor. Bu süreç bu personellerin görevlerine verilen değerin artmasına ve mesleklere ilginin ikiye katlanmasına da neden oldu. Özellikle de salgın dönemiyle birlikte iş ilanlarının da sayısı arttı. En çok ilgi gören mesleklerden biri de perfüzyonistlik mesleği. Peki perfüzyonistler ne iş yapar? Perfüzyonist maaşları ne kadar?
Perfüzyonist Nedir? Ne İş Yapar?
PERFÜZYONİST NEDİR? KİMDİR?
Perfüzyon kelimesi iğne, sonda, instranül gibi bir çözeltinin damar yoluna girilmesiyle kan dolaşımına sokulması işlemine verilen isimdir. Perfüzyonist olarak çalışan kişi de bu işi yapan görevlidir. Sağlık camiasında bu personellerin yaptığı iş hayati derecede önemlidir. Çünkü ameliyat, muayene sırasında, kalp ameliyatı sırasında hastanın dolaşımı, solunumu yapay olarak desteklenebilir. Hastayı hayata döndürmek için kalp-akciğer makinesi kullanılır. Perfüzyonistler bu işte de doktorlarla koordineli şekilde sorumluluk alır. Ekipte gerekli olan her türlü görevi üstlenebilir.
PERFÜZYONİST NE İŞ YAPAR? PERFÜZYONİST GÖREVLERİ
Perfüzyonist olarak çalışan sağlık çalışanlarının pek çok bireysel görev ve sorumluluğu bulunur. Bu personeller ayrıca sağlık kuruluşlarında önemli bir ekibin de parçası olabilirler. Hastaların muayenesinde, ameliyatlarda görev üstlenebilirler. Hastaları hayata döndürmek, gerekli müdahaleleri yapmakla sorumludurlar. Bu nedenle hastaların hayata tutunması için son derece önemlidirler. Peki perfüzyonistler ne iş yapar?
- Muayene esnasında, ameliyat öncesinde hasta hakkında bilgi alırlar.
- Yapılacak işlem, müdahale hakkında bilgi verirler.
- Muayenede, ameliyatta kullanılacak ekipmanları hazırlarlar.
- Ameliyatta, muayenede yaşanabilecek senaryolara karşı hazırlık yaparlar.
- Pompa-filtre ile ilgili işlemler yaparlar.
- Kalp-akciğer makinesi ile ilgilenirler.
- Doktor tarafından verilen görevleri yaparlar.
- Ameliyat esnasında hastanın nabzı, nefes durumu, kan akış hızı vb. takip ederler.
Bu başlıkları ilgili olan perfüzyonist nedir, ne iş yapar, nerede çalışır içeriğimizde daha detaylı olarak bulabilirsiniz.
DEVLETTE PERFÜZYONİST MAAŞLARI NE KADAR?
Uzman doktorların talimatları doğrultusunda kalp ve damarlarda yapılacak müdahaleler için kalp-akciğer makinesini kullanan perfüzyonistlerle ilgili en çok merak edilen konu aldıkları maaşlardır. Devlette lisansiyer olarak 8/1 derecesinden göreve başlayan personeller çalıştıkları yere göre farklı ücretler alabilir. Ayrıca ilave hizmet tazminatları, fazla mesai, döner sermaye gibi ücretlerden de faydalanmaları mümkündür. Ancak personel düşük ücretlerden ve zorlu çalışma şartlarından şikayetçidirler. Tüm bu değişkenlere göre devlette perfüzyonist maaşları 23 bin 500 TL civarındadır.
ÖZEL SEKTÖRDE PERFÜZYONİST MAAŞLARI NE KADAR?
Özel sektörde maaşlar başlangıçta devlete kıyasla çok daha düşüktür. Deneyime, başarıya, kurumdan kuruma, çalışılan şehre göre ücretler değişebilmektedir. Ancak özel sektörde perfüzyonist maaşları başlangıçta asgari ücret düzeyinde yani 8 bin 506 TL civarındadır. Deneyim, kıdem, bilgi-birikim arttıkça aylıklar da artmaktadır. Özelde deneyimli perfüzyonist maaş rakamları15-17 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Perfüzyonist Maaşları Ne Kadar?
Perfüzyon bölümü kaç yıllık?
Sağlık Bakanlığı kuralları çerçevesinde perfüzyonist olmak için 4 yıllık perfüzyon lisansı ya da perfüzyon yüksek lisansı eğitimi alınması şartı bulunmaktadır.