Su Bilimleri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Su bilimleri mühendisi ne kadar maaş almaktadır? su bilimleri mühendisi maaşları özel sektörde ve kamuda ne kadar oldu? Su bilimleri ve mühendisliği mezunları ne kadar kazanıyor?
Su bilimleri mühendisi, ilgili alanda uzmanlaşacak kadar eğitim gören kişinin bilim dahilinde görmüş olduğu eğitimi harmanlamasıdır. Su bilimleri mühendisi maaşları ne kadar, çalışma şartları ve ortamları nasıldır, nasıl su bilimleri mühendisi olunur gibi sorulara bu yazımızda cevap verdik.
Su bilimleri mühendisi; su kaynaklarını, suda var olan her türlü canlıyı, ekosistemlerini korumak, geliştirmek, bu konuda var olan teknolojiyi üretmek ve bu konudaki tüm süreçlerde görev almak, araştırma ve çalışma yapmak üzere yetiştirilmiş olan mühendislerdir.
Toplum Bilimleri Kurulu Görevleri Neler? Üyeleri Kim? Kimlerden Oluşur?
NASIL SU BİLİMLERİ MÜHENDİSİ OLUNUR?
Herhangi bir meslek sahibi olmak, bir işi yapmak için bireylerin yeterlilik sahibi olması gerekmektedir. Bu bazı meslekler için bir diploma ile sağlanırken bazı meslekler için bir sertifika veya bir eğitim programı ile mümkün olmaktadır. Mühendis olmak için de genelde hangi mühendislik branşı olacak ise en az 4 yıl öğrenim veren bir lisans programı mezunu olunması yani üniversite mezunu olmak gerekmektedir. Su bilimleri mühendisi olabilmek için de bireylerin su bilimleri ve mühendisliği veya benzeri bir bölüm bitirmesi gerekmektedir.
Mezun olmak işe girmeye tabi ki yetmez. İlgili bölümden mezun olan bireyin kamuda mı özel sektörde mi çalışacağına bağlı olarak farklı metotlar izlemesi gerekir. Su bilimleri mühendisi olarak özel sektörde çalışmak isteyen bir mühendis adayının mezun olduktan sonra veya mezun olmaya yakın bu alanda faaliyet gösteren firmalara, şirketlere açtıkları ilanlar üzerinden başvuru yapması veya o şirketlere özgeçmişini bırakarak işe kabul edilmeyi beklemesi gerekmektedir.
Kamuda mühendis olmak isteyen bir birey ise genellikle KPSS’ye girerek belli bir puan almalıdır. Belli puan olarak belirtilen puan merkezi atamalarda atanmayı sağlamaya veya açıktan alım ilanlarına başvuru yapmayı sağlayacak yeterli bir puana denk gelmektedir. Fakat su bilimleri ve mühendisliği mezunları için son yıllarda kamuya alımın olmayabildiğini ve olamayabileceğini belirtmekte de fayda var.
SU BİLİMLERİ MÜHENDİSLERİ NE KADAR SAAT ÇALIŞIRLAR? ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ORTAMLARI NASILDIR?
Su bilimleri mühendisleri eğer kamuya girebilmişler ise haftanın 5 günü çalışırlar. Haftalık 40 saat memur çalışma saatidir ve bunun üzeri ek mesai olarak görülür. Özel sektörde ise çalışma saatleri genelde haftada 6 gün ve günde 10 saat dolaylarındadır. Tabi ki bu çalışılacak firmaya göre artı veya eksi yönlü değişebilir ama genel ortalamanın bu şekilde olduğunu da belirtmek gerekir.
Su bilimleri mühendisleri bazen ofis ortamında, proje üretiminde çalışsalar da genellikle de su ürünlerinin ve suyun bulunduğu ortamlarda mesleklerini icra ederler. İşi zor veya kolay kılan noktalardan bir tanesi burasıdır. Diğer taraftan devlette mühendis olarak çalışabilen bir su bilimleri mühendisinin özlük hakları oldukça iyidir ve çalışma şartlarının bununla paralel olarak fena olmadığı aşikardır. Özel sektörde ise özellikle yeni başlayan olma noktasında haklar, şartlar, imkanlar biraz daha kötüdür fakat birey kendini geliştirdikçe her mühendislikte olabileceği üzere bu şartlar personelin lehine dönmektedir.
SU BİLİMLERİ MÜHENDİSLERİNİN ÖZEL SEKTÖRDE KAZANÇLARI NE KADAR?
Özel sektörde şartların kötü olma nedenlerinden biri de her meslekte olduğu gibi düşük çalışma ücretlerinin olmasıdır. Özel sektörde amaç daha fazla kar etmektir ve işverenler bunu personel üzerinden de yapmaya çalışır. Yeni başlayan seviyesinde adayların aynı zamanda kendilerini gösterme süreçleri vardır, bu yüzden yeni başlama noktasında asgari ücret, 8506 TL dolaylarında, 9.000-10.000 TL civarlarında maaşlar ile işe başlanabilmektedir.
SU BİLİMLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?
Su bilimleri mühendisi olarak yukarıda belirttiğimiz gibi kamuda atanabilecek kadro bulmak zordur fakat mühendis olarak kamuya atama gerçekleştiği takdirde her alanın mühendisi gibi memur olarak mühendis unvanı ile görev yapılmaktadır. Kamuda da hiyerarşik yapılar ve kamu işleyişi nedeni ile her unvanın aldığı maaşlar benzerdir. Kamudaki mühendisler şu şekilde ücretlendirilmektedir.
Yeni başlayan Bir Mühendisin Maaşı: 16.500-16.750 TL
Bu tabloda verilen rakamlar hemen hemen tüm mühendisler için geçerlidir ve tablodaki gibi birkaç yüz TL farklılıklar olabilmektedir. Bu farklılıklar da çalışanın bireysel durumu ile ilişkilidir. Yani çocuğu olan, evli kişiler evlilik ve çocuk yardımı alabilmekte, BES içine dahil olmuş çalışanlar BES kesintisine uğramaktadırlar bunlar da personeller arasında bahsettiğimiz kadar farklara neden olabilmektedir.
Bunlara ek olarak tabloda yer alan rakamlar mühendislerin net maaşlarına işaret etmektedir. Her ücretli çalışanda olduğu gibi mühendislerin maaşlarından da gelir vergisi, sağlık sigortası ve emeklilik keseneği kesintileri yapılır ve ellerine net maaşları geçer. Mühendislerde bu net ve brüt maaş arasındaki fark yaklaşık olarak 1500-1600 TL gibidir.
Su Bilimleri sayısal mı?
Su Bilimleri Fakültesi, ÖSYM Kontenjan Kılavuzunda belirtilen sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır.