kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi maaşı ne kadar oldu? tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi maaşları özel sektörde ve kamuda ne kadar?

A+
A-

Mühendislik başlı başına zor bir meslektir. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra mühendisliğin pek çok dalından birini seçmek mümkündür. Bunlardan biri de tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliğidir. Bu yazımızda tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi maaşları ne kadar, çalışma şartları nelerdir, çalışma saatleri ne kadardır, tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi olmak için ne yapmak gerekir gibi soruları cevapladık.

Zirai alanda kullanılacak olan her türlü mekanizmanın ve teknolojinin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve işler hale getirilmesi için proje oluşturan, fikir geliştiren, bu konularda araştırmalar ve çalışmalar yapan mühendislere tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi denir.

Tarım Makineleri Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

TARIM MAKİNELERİ VE TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADAR?

Tarım makineleri ve teknolojileri mühendislerinin çalışma şartları kamuda ve özel sektörde farklılık göstermektedir. Öncelikle özel sektörden bahsetmek gerekirse özel sektörde hangi işi yaparsanız yapın başlangıçta biraz yorulmanız ve acı çekmeniz olasıdır. Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği için de bu durum farklı değildir. Başlangıçta düşük ücret, fazla mesai, yetersiz haklar ile işe başlama olasılıkları yüksektir fakat her mühendislikte olduğu gibi zamanla tecrübe kazanıldıkça şartlar olumlu yönde değişir.

Kamuya ne yazık ki çok fazla alım olmamaktadır fakat eğer alım olursa ve tarım makineleri ve teknolojileri mühendisleri mühendis statüsünde kamuya atanırlarsa fena denmeyecek bir seviyede çalışmaya başlarlar ve çalışma şartları pek çok açıdan iyi düzeydedir. Kamuda mühendislerin özlük hakları fena değildir, maaşlar ve çalışma saatleri de iyi denecek durumdadır.

Hangi sektörde olursa olsun tarım makineleri ve teknolojileri mühendisleri yaptıkları işte proje üretim sürecinde ofis, büro ortamında, masa başı bir iş yürütürken üretim süreçlerinde ise üretim yapılan ortamlarda bulunurlar.

Mesai saatleri noktasında da tarım makineleri ve teknolojileri mühendisleri kamuda mühendis olabilmişler ise haftalık 40 saatlik tüm kamu görevlilerinin çalışmak zorunda olduğu kadar mesai saatine sahiptir ve bunu haftanın 5 gününe bölerek çalışırlar, hafta sonları tatildir. Özel sektörde ise haftalık mesai saatleri bundan biraz daha fazladır, günde 10 saat dolaylarında mesailer ile haftada 6 gün çalışılması olasıdır.

tarim makineleri ve teknolojileri muhendisi calisma saatleri ve sartlari

TARIM MAKİNELERİ VE TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSİ OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Ülkemizde veya dünyanın herhangi bir yerinde bir işi yapmak isteyen kişi o meslek konusunda yeterlilik taşımalıdır. Bu yeterlilik bazı işlerde usta çırak ilişkisi ile ilerleyebilmekte iken birçok meslek için bir sertifikanın veya diplomanın olması gerekmektedir. Özellikle mühendislik söz konusu olduğunda adayların lisans derecesinde diploma sahibi olmaları gerekmektedir. Her mühendislikte kendi branşının mezuniyet şartı aranır ve tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi olmak için de tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği lisans programı mezunu olunması gerekmektedir.

Yine tahmin edileceği üzere sadece mezun olmak bir mesleği yapmaya yetmeyecektir. Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği mezunu olduktan sonra eğer özel sektörde bir iş yapılması planlanıyor ise adayların bu alanda faaliyet göstererek tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi istihdam eden firmalara başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklemeleri gerekmektedir. Kamuda eğer alım olursa adayların o alımlara başvuru yapmasına yetecek KPSS puanlarının olması gerekmektedir.

ÖZEL SEKTÖRDE TARIM MAKİNELERİ VE TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSİ GELİRLERİ NE DURUMDA?

Yukarıda dile getirdiğimiz gibi özel sektörde tarım makineleri ve teknolojileri mühendislerinin başlangıç seviyesinde hem çalışma şartları ve saatleri iyi değildir hem de maaşlar düşüktür. 18.500 TL dolaylarında bir maaş ile işe başlama ihtimalleri yüksektir. Sonraki süreçte kendilerini ispatladıkça, mesleki becerileri arttıkça tabi ki daha fazla kazanmaktadırlar. Bu söylediğimiz rakamların üzerinde başlangıç seviyesinde maaş alınan firmalar ve alabilen mezunlar olsa da ortalamada maaşlar bu civarlardadır.

KAMUDA TARIM MAKİNELERİ VE TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Yine yukarıda belirttiğimiz üzere kamuya tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi alımı yok denecek seviyede olsa da kamuya atamaları gerçekleşmesi halinde kamudaki tüm alan mühendislerinde olduğu gibi mühendis pozisyonunda görev yapmaya başlarlar. Kamuda da mühendis statüsünde yer alan personellerin maaşları genel olarak tektir ve aşağıdaki gibi maaş almaktadırlar.

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 18.500 Türk Lirası

Kamuda mühendis maaşları aşağı yukarı böyle olduğu için yeni başlayan tarım makineleri ve teknolojileri mühendisi de kamuya mühendis olarak atanması halinde 21 bin 071Türk Lirası dolaylarında bir maaş ile işe başlayacaktır.

DGS Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Taban Puanları

Buradaki rakamlar ile ilgili olarak bu rakamlar mühendislerin net maaş rakamlarıdır. Genelde piyasada bundan 1500-1700 TL daha yüksek mühendis maaşları bilgileri dolaşmaktadır fakat o rakamlar mühendislerin brüt kazançlarıdır. Gelir vergisi, emeklilik ve sağlık primleri kesintileri olduktan sonra mühendislerin net maaşları bu rakamlara denk gelmektedir.

2 yıllık tarım makineleri mezunu ne iş yapar?

Bünyesinde yer aldıkları kamu kurumları ya da özel kuruluşlarda tarım makinelerinin üretimi aşamasında yer alabilirler. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.