İdari Hakimlik Sınavı Kaçla Kapattı?
Gerçekleştirilen İdari Yargı Hakimliği sınavı kaç puanla kapattı? İdari Yargı Hakimliği sınavı taban puanı kaç oldu?
İdari Hakimlik sınavı kaçla kapattı, başvuru süreci nasıldır, sınav konuları nelerdir, sınavda kaç soru vardır ve başarı koşulu nedir gibi pek çok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda derledik.
Adalet Bakanlığı tarafından Hukuk Fakültesi mezunu adaylar ile sınava katılma hakkı tanınmış diğer alanlardan mezun olan adaylar için gerçekleştirilen İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavı sonuçları açıklandı. Peki İdari Yargı Hakimliği sınavı başvuru süreci nasıl işledi? Kimler İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavına katıldı? İdari Yargı Hakimliği sınavı konuları nelerdi? İdari Yargı Hakimliği sınavında adaylara kaç soru yöneltildi? İdari Yargı Hakimliği sınavı kaç puanla kapattı? İdari Hakimlik sınavının taban puanı kaç olarak gerçekleşti? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
İdari Yargı Hakimliği Sınavı İlan ve Başvuru Süreci Nasıl?
Eylül ayında Adalet Bakanlığı tarafından hem İdari Yargı Hakimliği için hem de Adli Yargı Hakimliği için alım ilanı yayımlandı. Yayımlanan ilana göre Adli Yargı Hakimliği alımı hem mezun grubu adaylar hem de avukatlık mesleğinden geçiş grubu adayları için gerçekleştirilecek iken İdari Yargı Hakimliği alımının yalnızca mezun grubu adaylar için yapılacağı görüldü. Toplam 1300 kişilik alımda İdari Yargı Hakimliği alımı için 100 kişilik kontenjan belirlendi. Bu 100 kişilik kontenjan ise yalnızca mezun grubu adaylarını kapsarken, İdari Yargı Hakimliği alımında avukatlık mesleğinden geçiş alımına yer verilmedi.
İdari Yargı Hakimliği alımı yazılı sınav ve sözlü mülakatlar olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. İdari Yargı Hakimliği alımının birinci kısmı olan İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirildi. Alıma başvurular ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi ekranı üzerinden elektronik olarak kabul edildi. Adaylar aynı süre içerisinde sınav ücretlerini de yatırarak İdari Yargı Hakimliği sınavına başvurularını tamamlamış oldular. kamu haber
İdari Yargı Hakimliği Sınavına Kimler Başvuruda Bulundu?
Adli Yargı Hakimliği sınavları için Adalet Bakanlığı yalnızca üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden mezun durumda bulunan adayların başvurularını kabul etti. Ancak İdari Yargı Hakimliği sınavında Adli Yargı Hakimliği sınavlarından farklı olarak Adalet Bakanlığı üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler ve bunlara denk sayılmış olan fakültelerin bölümlerinden mezun durumda olan adayları da belirli şartları sağlıyor olmaları kaydıyla sınava kabul etti. Hangi bölümlerden mezun olan adayların ne şartla İdari Yargı Hakimliği sınavına girebildiğine dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;
İdari Yargı Hakimliği Sınavında Kaç Soru Vardı?
İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavında adaylara toplam 100 tane test sorusu yöneltildi. Yöneltilen bu soruların 35 tanesi yalnızca İdari Yargı Hakimliği sınavına katılan adaylara yöneltilen alan bilgisi konularından, yine 35 tanesi Adli Yargı Hakimliği adayları ile İdari Yargı Hakimliği sınavına katılan adayların ortak olarak sorumlu oldukları alan bilgisi konularından, 30 tanesi ise Genel Yetenek ve Genel Kültür konularından oluştu. Adaylara tüm soruları yanıtlamak için toplam 2 saat 10 dakika süre tanındı.
İdari Yargı Hakimliği Yazılı Sınav Konuları Nelerdir?
İdari Yargı Hakimliği sınavına katılan adaylara yukarıda belirttiğimiz testler altında farklı derslerden sorular yöneltilmiştir. Bu derslerin tek tek detaylarını incelemek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz.
İdari Yargı Hakimliği Yazılı Sınavında Başarı Koşulu Nedir? Kaç Aday İdari Hakimlik Mülakatlarına Katılabilecek?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilen İdari Yargı Hakimliği sınavına katılan adayların başarılı sayılması için almaları gereken minimum puan 70’tir. Ancak bu 70 puan ile elde edilen başarı adayların İdari Yargı Hakimliği sözlü mülakatlarına katılma hakkı elde edebilmeleri için tek başına kâfi gelmemektedir. Adayların aynı zamanda düzenlenen İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavına katılan ve 70 puan alarak başarılı olan adaylar arasında yapılacak olan puan sıralamasına göre en yüksek puanlı üç kat adayın arasında yani 300 kişinin arasında bulunmaları gerekmektedir. Aksi halde adayların İdari Yargı Hakimliği sözlü sınavlarına katılmaları mümkün değildir.
İdari Yargı Hakimliği Sınavı Kaç Puanla Kapattı? İdari Hakimlik Sınavı Taban Puanı Kaç Olarak Gerçekleşti?
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavına katılan adaylar arasında gerçekleştirilen puan sıralaması neticesinde en yüksek puana sahip 300. sıradaki adayın puanı; 87.644 olarak gerçekleşmiştir.
İdari Yargı Hakimliği Sınavında Kota Uygulaması Var Mı?
İdari Yargı Hakimliği alımında da önceki sene olduğu gibi Hukuk Fakültesi alanı dışından sınava katılan adaylar için kota uygulaması yapılacaktır. Bu kota uygulamasının detaylarına, nasıl uygulandığına ve kimleri etkilediğinize dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;
İdari Yargı Hakimliği Sözlü Mülakatları Ne Zaman Yapılacak?
Gerçekleştirilen İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavında başarılı olan ve İdari Yargı Hakimliği sözlü mülakatlarına katılmaya hak kazanan 300 aday için Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakatların ne zaman gerçekleştirileceği konusunda henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu konudaki bilgiler netleştikçe sitemizde güncel haberleri paylaşacağız.