3 5 8 Batak Kuralları Nelerdir? Üç Beş Sekiz Batak Nasıl Oynanır?
3 5 8 nasıl oynanır, üç beş sekiz nedir, 3 5 8 batak oynanışı nasıldır, üç beş sekiz batak kuralları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımız içinde bulabilirsiniz.
3 5 8 batak kuralları nelerdir, üç beş sekiz batak nasıl oynanır, oyunda hesaplama nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabını sizler için yazımızda paylaştık.
İskambil kartı oyunları, tavla ve türevi oyunlar, taş yani okey oyunları gibi oyunlar tarihin eski zamanlarından süregelen süreçte insanların keyifli zaman geçirmesine yarayan oyunlar olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Biz sizlere bu oyunların kurallarını açıklayan, nasıl oynandığını anlatan yazı dizileri hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda 3 5 8 batak hakkında bilgileri bulabileceksiniz.
3 5 8 Batak Kuralları Nelerdir? Üç Beş Sekiz Batak Nasıl Oynanır?
3 5 8 bir batak modelidir. Batağın 3 kişi oynanmasına olanak tanıyan bu modelde de amaç rakiplerin batmasını yani almaları gerekenden daha az kağıt almalarını sağlamaktır.
52 adet iskambil kartı ile oynanan 3 5 8 diğer batak oyunlarında olduğu gibi bir dağıtıcının kağıtları kararak solundaki veya oyuncuların tarzına bağlı olarak sağındakine kestirmesi ve kağıtları dağıtmaya başlaması ile başlar. 3 5 8 oyununda yere dört adet kağıt gömülmektedir. Oyuncu buna bağlı olarak herkese birer birer, ikişer ikişer kağıt verebilir.
Kartlar dağıtıldıktan sonra ilk ele özel olarak sinek ikili olan sekizci, kağıdın dönme yönüne bağlı olarak (genelde her oyuncunun sağındaki kendinden sonra oyuncudur) sekizciden sonra kağıt atacak oyuncu beşci ve arkasında kalan oyuncu da üççü olarak belirlenir ve oyun başlar. Her oyuncu kendi alması gereken kadar kağıt almalıdır ve sekizci aynı zamanda kozu yani ihaleyi belirleyen kişidir. Oyunun nasıl oynandığını daha geniş olarak anlatmak için oyun kurallarını da içeren kısma bakmak faydalı olacaktır.
3 5 8 Batak Kuralları Nelerdir? Üç Beş Sekiz Batak Nasıl Oynanır?
İskambil kartlarında dört farklı grup (karo, kupa, maça, sinek) vardır ve bazı oyunların aksine bu dört grup batak için önemlidir çünkü bunlardan bir tanesi koz olmaktadır. Koz oyundaki en güçlü kağıttır. Bu bilgiyi burada tutalım.
3 5 8 içinde kozu söyleyen yani ihaleci olan kişi yere konulan 4 kağıdı alma hakkına sahiptir. Elinden istediği dört kağıdı yerdeki kağıtlara bakmadan önce yere koyar, kozu da yine kağıtlara bakmadan söyler ve yerdeki kağıtları alır. O andan itibaren el başlamıştır.
Oyuna ihaleci başlar ve yere bir kağıt atar oyuncular ellerinde olduğu sürece o kağıt türünden oyuna devam etmek ve yerdeki kağıdı yükseltmek zorundadırlar. Eğer ki yerdeki kağıttan daha yüksek bir kağıdınız yoksa o zaman aynı kağıt grubundan istediğiniz kağıdı atabilirsiniz.
Eğer yerdeki kağıt grubundan oynayacak oyuncunun elinde kalmadı ise o zaman koz atmak zorundadır ve en küçük koz bile diğer kağıtların en büyüğü olan As’tan büyüktür. Eğer elinde hem koz hem yerde dönen kağıt yoksa o zaman oyuncu istediği kağıdı atabilir ve o kağıdın hiçbir hükmü bulunmamaktadır.
Daha açıklayıcı olması için oyun kurallarını sıralamak gerekirse:
- Oyundaki kozu her el sekizci belirler ve yerdeki kağıtları alma hakkı sekizcinindir. Yalnız yukarıda belirttiğimiz gibi sekizci kozu söyledikten sonra yerdeki kağıtları alabilir.
- Oyunun doğası gereği yerde hangi gruptan kağıt varsa onlar içinde en büyüğü atan yeri alır ve atma sırası ona geçer. Yukarıda yine belirttiğimiz üzere eğer yerde dönen kağıt grubundan elinizde yoksa o zaman koz atarsınız ve kozun ikilisi bile başkası koz atmadıysa yerdeki eli almanızı sağlar fakat birden fazla kişi koz atmışsa o zaman büyük kozu atan alır. Oyuncuların elinde hem yerdeki gruptan hem de koz yok ise o zaman istediği kağıdı atarlar ve attıkları kağıdın bir hükmü yoktur, dönen gruptan en büyüğü atan yine yeri alır.
- 3 5 8 oyununda yükseltmek mecburidir. Yani yere atılan en son kağıttan daha yüksek bir kağıt atmak zorundasınızdır. Bu bazı batak oyunlarında isteğe bağlı olarak şekillense de 3 5 8 oyununda bunun tersi pek uygun değildir.
- 3 5 8 içinde oyuncular aksini belirtmediği sürece koz çıkmadan koz atılabilir. Bu konuda tartışma olmaması için oyuncuların oyun başında bu kuralı netleştirerek oynamaları daha uygun olacaktır.
- 4 kişi oynanan batak kurallarından farklı olarak 3 5 8 içinde oyuncular aldıkları eksik el kadar fazla alan oyuncuya bir sonraki el kart verirler. Yani örneklemek gerekirse sekizci olan oyuncu 5, üççü olan oyuncu 6 almış ise bir sonraki el oyuncu diğerinden üç adet kart ister. Bu kart isteme işi koz henüz belirlenmeden yapılır. Oyuncu bir kart grubundan kağıt ister ve kağıdı verecek olan oyuncu o gruptan elindeki en büyük kağıdı isteyen oyuncuya vermek zorundadır. Bu her dört elde bir sıfırlanmaktadır. Bu kural ile ilgili olarak diyelim ki iki kişi artı puan aldı ve bir kişiden kağıt isteyeceklerse o el daha fazla almak zorunda olan oyuncu önce kart alma hakkına sahiptir. Yani beşci üççüden, sekizci de beşçiden önce kart talep ederler.
ÜÇ BEŞ SEKİZ OYUNUNDA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Oyun herkes eşit miktarda üç beş ve sekiz alması gereken elleri oynasın diye 3 ve katları olan 4lü partiler şeklinde oynanır. Bu dört elde bir kağıt alıp verme işleminin sıfırlanması ile ilgilidir. Yani oyuncular 12,24,36 el oyunu oynayabilirler. Oyun boyunca kaç eksi veya artı almışsa oyuncuya o sayılar yazılır ve oyunun sonunda bu puanlar toplanır. En düşük puanlı oyuncu mağlup en yüksek puanlı oyuncu da galip olur.
Batak, 3 5 8 ve diğer birçok oyun kuralı ile ilgili aklınıza takılan şeyleri yazımızın altındaki yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları bulunuyorsa bunları da yorumlar kısmında belirtirseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek sizlere sunabiliriz.
Kozcudan kağıt istenirken kozcuda renk biterse oyun iptal edilir ve koz söyleyen birdaha kağıt vermek zorunda kalmadan oyuna devam edilir doğrumudur
Yoksa o el oynanmış sayılır ve herkes tapi gitti diye işaretlenip koz söyleyen o eli kaybeder hangisi doğru
Kozcu yani ihaleci kendi iradesiyle ihaleyi aldığı için sonuçlarına katlanır 🙂