Adalet Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar?
Adalet Bakanlığı tarafından istihdam edilen Adalet Uzman Yardımcıları ne iş yapar? Özlük hakları nasıldır? Maaşları ne kadar? Adalet Uzman Yardımcılığı sınavı nasıl?
Adalet Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar?
Adalet Uzman Yardımcısı; ilgili bölümün işlerini yürütürler. Yine birimlerin ilgili işlerini daha verimli kılmak için işlevsel bilgiye sahip kişidir. Mesleğe giriş nasıl olur, alımlar nasıl yapılır yazımızın devamında cevapladığımız diğer alanlardır.
Adalet Bakanlığı Adalet Uzman Yardımcıları ve Adalet Uzmanlar ne iş yaparlar? Adalet Uzman Yardımcısı nasıl olunur? Adalet Uzman Yardımcısı maaşı ne kadardır? Özlük hakları nasıldır? Tüm bu detayları yazımızda bulabilirsiniz. Meslekler
Adalet Uzman Yardımcılığı Mesleğine Giriş
Adalet Bakanlığı Adalet Uzman Yardımcısı alımını en son 2013 senesinde gerçekleştirmiştir. O günden bu yana bir daha alım yapılmamış olan Adalet Uzman Yardımcılığı mesleği için o tarihte geçerli olan eski KPSS puan sistemine göre alım gerçekleştirilmiştir.
2013 yılında Adalet UzmanYardımcıllığı için alım yapılan Alanlar ile bu alanlar için istenmiş olan puan türleri ise şu şekildedir;
Alım Yapılmış Olan Alanlar | Alım Yapılan Puan Türleri |
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi Bölümlerinden Mezun Adaylar | KPSS P45 KPSS P48 KPSS P73 KPSS P113 KPSS P117 |
Hukuk Fakültesi Mezunu Adaylar | KPSS P11 |
Mühendislik Fakültesi Bölümlerinden Mezunu Adaylar | KPSS P3 KPSS P8 |
Gerçekleştirilen alımda her alan için adaylar kendi alanlarından başvıuru yapan adaylarla yarışmıştır. Adayların Adalet Bakanlığı’nca gerçekleştirilen sözlü mülakata katılabilmeleri için kendi alanlarında sınava başvuruda bulunmuş olan adaylardan mesleğe alınacak olan aday sayısının en yüksek puanlı 4 katı kadarı içerisinde yer almaları gerekmiştir.
Adalet Uzman Yardımcılığı Alım Şekli
Adalet Bakanlığı yapmış olduğu bir önceki alımı yalnızca sözlü mülakat ile gerçekleştirmiştir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gerekli koşulları sağlayarak alıma başvuruda bulunan adayların, mesleğe alınaccak aday sayısının 4 katı kadarı sözlü mülakata katılmaya hak kazanmıştır.
Adalet Uzmanlığı Yönetmeliği’ne göre Adalet Bakanlığı bu alımı iki aşamalı olarak da gerçekleştirme yetkisine sahiptir. Özellikle 2019 yılı başında gerçekleştirilen yönetmelik dğeişikliğinde, yazılı sınav yapılması ile alakalı olan maddede değişiklik yapılmış olması ve mevcut duruma göre güncellenmesi bu ihtimali akıllara getirmiştir. Eğer Adalet Bakanlığı Adalet Uzman Yardımcılığı alımını yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirirse, bu alımın ilk aşaması olacak olan Yazılı sınav nasıl olabilir?
Adalet Uzman Yardımcılığı Yazılı Sınavı
Adalet Uzman Yardımcılığı’nın iki aşamalı olarak düzenlenmesi durumunda gerçekleştirilecek olan ilk aşama Yazılı Sınav olacaktır. Bu aşamaya Adalet Bakanlığı’nın mesleğe alınacak aday sayısının azami 20 katı kadar adayo çağırmaya yetkisi vardır.
Yazılı sınav olması durumunda bu sınav Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM veya yükseköğretim kurumlarına yaptırılabilecektir.
Muhtemel bir yazılı sınav aşağıdaki derslerden oluşacaktır;
HUKUK;
Anayasa Hukuku Dersi
İdare Hukuku Dersi
Borçlar Hukuku Genel Hükümleri
Medeni Hukuk Genel Hükümleri
Ceza Hukuku Genel Hükümleri
Vergi Hukuku DersiİKTİSAT ve MALİYE Dersleri
Şayet diğer alanlardan da alım olursa o alanlara da kendi alanlarında uzmanlık gerektirecek konularından sınav yapılacaktır.
Adalet Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakatı
Adalet Bakanlığı Adalet Uzman Yardımcılığı sözlü mülakatı Bakanlıkça gerçekleştirilecektir ve adayların başarılı olabilmesi için mülakat komisyonunda yer alan komisyon başkanı ile komisyon üyelerinin her birinin vereceği puanların ortalamasının en az 70 puan olması şarttır.
Adalet Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar?
Adalet Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği sözlü mülakatta başarılı olarak mesleğe girmeye hak kazanmış olan adaylar, Adalet Uzman Yardımcısı olarak göreve başlarlar. Bu süreçte adaylar 3 yıl boyunca sürecek bir yetiştirme aşamasına girerler. Bu üç yıl içerisinde Adalet Uzman Yardımcıları; temel eğitim ve hizmet içi eğitimler ile, birimlerindeki Adalet Uzmanlarının refakati ve tatbiki bilgileri aktarmasıyla yetiştirilirler. Alanlarına dair konferanslara, seminer ve toplantılara aktif olarak katılırlar.
3 yılın sonunda Uzmanlığa atanmak için Adalet Uzman Yardımcılarını üç temel aşama beklemektedir. Bunlar Uzmanlık Tezi, Yeterlik Sınavı ve Yabancı Dil Yeterliğidir. Tüm bu konulara dair detaylar, Yeterlik sınav konuları, dil koşulunun detayları için Adalet Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIM yazımızı okumayı Unutmayın!
Adalet Uzman Yardımcısı adaylar yeterlik koşullarının her üçünü de tamamladıkları zaman Adalet Uzmanlığı kadrosuna atanırlar. Bu atamalar Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı içerisindeki birimlere gerçekleştirilmektedir. Her Adalet Uzmanı kendi birimi ile alakalı olarak; bilgi ve belge işlemlerini yürütürler. Yine birimleriyle ilgili işlerin, daha verimli, daha işlevsel ilerlemesi adına çalışmalarda bulunur ve birim amirlerine bu hususlarda öneriler sunarlar. Kendi birimlerine dair toplantı, seminer ve konferanslarda katılımcı veya konuşmacı olarak yer alabilirler.
Adalet Uzman Yardımcılarının Özlük Hakları
Adalet Uzman Yardımcıları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda cetvelde en üstte yer alması hasebiyle dengi mesleklere emsal gösterilen Merkez Uzmanlığı özlük haklarına sahiptirler. 3600 ek gösterge ile çalışan Adalet Uzman Yardımcıları’nın görev yerleri Ankara’dır.
Adalet Uzman Yardımcısı Maaşı
Mesleğe yeni başlayan bir Adalet Uzman Yardımcısı’nın maaşı yaklaşık 5,400 Türk Lirası’dır. 3 yılı tamamlayarak yeterlik koşullarını yerine getirmiş olan bir Adalet Uzmanı’nın maaşı ise aynı dönem için yaklaşık olarak 6,200 Türk Lirası’dır.