Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?
Ağaç işleri endüstri mühendisi nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Ağaç işleri endüstri mühendisi görevleri nelerdir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır?
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?
Ağaç işleri endüstri mühendisi; Hammaddesi ağaç olan işlerin değerlendirilmesi ve bu alanda yapılan çalışmalarda üretimden kalite kontrole kadar çalışan kişidir.
Üniversite bölümü tercih etmeden veya üniversitede bir bölümü bitirdikten sonra bireyler hangi işleri yapabileceklerini, hangi sektörlerde çalışabileceklerini araştırırlar. Bu bireylerin yönelecekleri alanı anlamaya yönelik bir araştırmadır ve gereklidir de. Bu gereklilikten dolayı bizler tercihiniyap olarak sizlere meslekler hakkında derleyebildiğimiz bilgileri derleyerek fikir vermesi için sitemizde yayımlıyoruz. Bu yazımız ise ağaç işleri endüstri mühendisi mesleği hakkındaki genel bilgileri içeriyor.
AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NEDİR?
Ağaç işleri endüstri mühendisi temelinde ağaç olan malzemelerin üretiminde çalışan, bu malzemeleri tasarlayan, kalite standardına uygunluğunu belirleyen ve denetleyen, bu üretim sürecinin sorumluluğunu alan ve üretim sürecindeki maliyetlerin düşmesi, belirlenen sürede, miktarda ve kalitede üretim yapılması gibi konuların hem aktif olarak içinde yer alan hem de koordinasyonunu ve denetimini sağlayan mühendislerdir. Üretim sürecini baştan sona projelendiren de ağaç işleri endüstri mühendisleridir. Ağaç işleri endüstri mühendisi kimdir daha iyi anlamak için ne iş yaptıklarına, görevlerine bakmak yerinde olacaktır.
AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Ağaç işleri endüstri mühendisleri en temelde yukarıda bahsettiğimiz tasarlama, projelendirme, koordine etme, denetleme gibi görevleri üstlenirler. Ağaç işleri endüstri mühendisi görevleri şu şekilde de sıralanabilir:
- Ağaçtan üretilen malzemeler ile ilişkili olarak;
- Ürünleri tasarlamak, tasarlanmak ürünleri projelendirmek
- Maliyet analizi yapmak
- Üretim sürecinde gerekli olan malzemelerin teminini sağlamak ve yeterli miktarda stok yapmak
- Üretimin yapılacağı fabrika, atölye, çalışma alanı neresi ise oranın planlanmasını sağlamak
- Müşterilerin taleplerine yönelik olarak ne kadar ürün talep edildiyse vaktinde, eksiksiz ve kalite kontrol kurallarına uygun üretim yapılmasını sağlamak
- Amir olarak bulunduğu konuma uygun olarak altında çalışan personeli organize, koordine etmek ve denetlemek
- Gerektiğinde müşteri ile iletişim kurarak sürecin sorunsuz tamamlanmasını sağlamak
AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Ağaç işleri endüstri mühendisi olmak isteyen bireylerin izlemesi gereken yöntemlerin başında ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümünü veya varsa bunun türevi, benzeri bölümü bitirmesi gelmektedir. Bu lisans programı olarak bitirilmesi gereken bölümdür.
Bunun dışında lisansüstü eğitimde de başka bir lisans programı mezunu olarak başvurabilme hakkınız olması halinde ağaç işleri endüstri mühendisliği üzerine bu tip bir öğrenim görerek Ağaç işleri endüstri mühendisi olarak çalışma hakkını özel sektörde firmanın inisiyatifi ile kazanabilirsiniz.
Tabi ki bir yerden mezun olmak o mesleği yapmaya yetmeyeceği için ağaç işleri endüstri mühendisi olmak isteyen birey özel sektörde mi yoksa kamuda mı hizmet vermek istediğine karar verdikten sonra buna yönelik olarak çalışmalıdır. Tabi ki kamuda çalışmayı düşünen bireylerin kamuya mühendis olarak girmelerinin çok zor olduğunu belirtmekte fayda var çünkü kamuda özellikle merkezi atamalarda ağaç işleri mühendisi alımı bulunmuyor. Yine de kamu personeli olmak isteyen adaylar 4001 kodu ile açılan kadrolara atanmak için KPSS’ye girebilirler fakat çok yüksek puan almaları gerektiğini de belirtmekte yarar görüyoruz.
Özel sektörde ağaç işleri endüstri mühendisi olmak isteyen bireyin işi bazı noktalarda daha kolay bazı noktalarda ise daha zordur. Evet KPSS gibi bir sınava girmek gerekmemektedir fakat özel sektörün rekabetçi ortamı ile paralel olarak yeterli bir donanıma sahip olmak (özellikle alanına hakim olmak), muhtemelen iyi seviyede dil bilmek ve özel sektör için açılan ilanları takip ederek bunlara başvuru yapıp işe girmeyi beklemek ağaç işleri endüstri mühendisi olarak özel sektörde çalışmayı düşünenlerin izleyeceği en temel yol olarak görülebilir.
AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR? ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?
Ağaç işleri endüstri mühendisleri genellikle üretim sürecinde çalışmaları halinde gürültülü, tozlu, kirli denebilecek bir ortamda çalışırlar. Yani bu açıdan kolay bir meslek olduğu söylenemez. Satış birimine yönelik olarak çalışıldığında ise ofis ortamında çalışılmaktadır. Maddi imkanların da özellikle başlangıç seviyesinde harika olmadığını söyleyebiliriz. Bu noktada çalışma şartlarının çalışılan birime göre biraz daha hafif veya ağır olacağı, maddi ve manevi tatmin açısından da normal olabileceği söylenebilir.
Çalışma saatleri noktasında ise ağaç işleri endüstri mühendisleri yoğun olunan dönemlere bağlı olarak uzun mesailer yapabilirler. Genel olarak bu alanda çalışanların özel sektördeki herhangi bir mühendislikteki gibi günlük 9-10 saati bulan haftalık 6 günü bulan mesaileri olduğu görülmektedir.
AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ HANGİ EKİPMANLARLA, ARAÇ GEREÇLER İLE ÇALIŞIR?
Mühendisliklerde tabi ki belli araç gereçler kullanılmaktadır. Ağaç işleri endüstri mühendisleri de aşağıdaki araç ve gereçleri kullanmaktadır:
Temelde ağaç ve ağaçtan elde edilen ürünler
Üretim ve bilgisayar programları
El makineleri
El aletleri
Endüstriyel makineler
Merak ettikleriniz için yazımızın altındaki yorum kısmını ya da üyeleri ve yöneticileri aracılığı ile sorularınıza cevap bulabileceğiniz forum sayfalarımızı kullanabilirsiniz.