Aile Hekimi Maaşları 2023 Ne Kadar?
Aile Hekimi Maaşları 2023 Ne Kadar? Aile Hekimi Nedir? Ne Demek? Kimdir? Aile Hekimi Ne İş Yapar? Aile Hekimi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 nasıl? Yeni başlayan aile hekimi maaşı 2023 ne kadar?
Türkiye’de devlet tarafından verilen sağlık hizmetleri çoğu batılı ülkenin üzerindedir. Özellikle de aile hekimi uygulamasıyla sağlık hizmetleri vatandaşların ayaklarına kadar gelmiştir. Her gün binlerce vatandaş mahallesinde bulunan aile hekimliklerine akın etmektedir. Bu nedenle hem vatandaşlar hem de tıp eğitimi alan kişiler aile hekimleriyle ilgili pek çok konuyu merak etmektedir. Peki aile hekimi nedir? ne demek? Kimdir? Aile hekimliği uygulaması nedir? Aile hekimi ne iş yapar? Aile hekimi çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Aile hekimi maaşları 2023 ne kadar?
Aile Hekimim Kim? Aile Hekimi Sorgula
Aile Hekimliği Uygulaması Nedir?
Türkiye’nin sağlık alanında yaptığı atılımlardan biridir. Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve çocuklar ile yaşlıların ayağına sağlık hizmeti götürülmesi için başlatılan bir uygulamadır. Bu sayede Türkiye’deki her mahalleye, ilçeye aile hekimlikleri açılmıştır. Varolan sağlık ocakları da aile hekimliklerine dönüştürülmüştür. Aile hekimliklerinde nüfusa göre 1 veya daha çok doktor ve hemşireler görev yapmaktadır.
<div></div>
Aile Hekimi Nedir? Ne Demek? Kimdir?
81 ilde ve yüzlerce ilçede eski adı ile sağlık ocaklarına yeni adıyla aile hekimliklerine giden vatandaşlar bu meslek ve uygulama hakkında sorular sormaktadır. Özellikle de “Aile hekimi nedir? Nasıl olunur?” sorusu sık sık karşımıza çıkmaktadır. Aile hekimliklerinde görev yapan, devlet bünyesinde faaliyet gösteren doktorlara aile hekimi denir. Genel anlamda teşhis ve tedavi için gereken belge ve donanımlar bulunur. 7’den 70’e milyonlarca vatandaşa genel ve basit sağlık hizmetleri verilir.
<div></div>
Aile Hekimi Ne İş Yapar?
Sağlık alanında çalışan personellerin A’dan Z’ye binlerce görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu kişiler çok önemli bir işi icra ederek şifa dağıtmaktadır. Bebeklere, çocuklara, öğrencilere, yaşlılara, ailelere hizmet vermektedir. Personellerin başlıca görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir;
Çalıştığı hekimliğin temiz, düzenli, güvenli olmasını sağlar. Merkezi yönetir.
Birlikte çalıştığı personelleri denetler, gelişmelerini ve huzurlu çalışmalarını sağlar.
Kendisine başvuran vatandaşların en iyi hizmetini alması için çabalar.
Kendisine kayıtlı olan vatandaşların her türlü koruyucu sağlık hizmetlerini almasını sağlar. Örneğin aşı konusunda bilinçlendirir.
Hastalara tedavi, sağlık, ilaç kullanımı gibi konularda bilgi verir.
Evden dışarı çıkamayan yaşlılara, bakıma muhtaç kişilere evlerine giderek yardım eder.
Sağlık hizmetlerindeki birinci basamak işleri yürütür. Tanı koyar, tedavi planlar, rehabilite çalışmaları yürütür. Gerektiğinde danışman gibi çalışır.
Sağlık raporu verir, sevk belgesi düzenler, reçete yazar.
Daha büyük, komplike, fayda sağlayamayacağı durumlarda hastaları hastanelere yönlendirir.
<div></div>
Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?
Aile Hekimi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023
Aile hekimleri ülkenin farklı noktalarındaki merkezlerde görev yapar. Kendilerine ait bir odaları bulunur. Burada hastaları muayene ederler. Ayrıca merkezlerde genellikle mutfak, tuvalet, dinlenme odası gibi yaşam alanları da bulunmaktadır. Bilgisayar, yazıcı, telefon gibi teknolojik donanımlara erişimleri bulunur. Görevleri kapsamında hastalarla ve vatandaşlarla ilgilenirler. Bu nedenle oldukça zorlu ve yorucu bir iş yaptıklarını söylemek mümkündür. Bazen çocukla çocuk, yaşlı ile yaşlı, deliyle deli (!) olmaları gerekir. Vatandaşların yalnızca doktoru değil, arkadaşı, sırdaşı, abisi ve kardeşi de olurlar.
Personeller haftada 40 ile 45 saat arasında çalışırlar. Çalışma saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır. Aile hekimlikleri cumartesi günleri açıktır. Nöbet usulü ile 1 doktor hafta sonları yalnızca cumartesi günü görev yapar. Pazar günleri ise sağlık merkezleri kapalıdır. Günde yalnızca 9 saat çalışırlar. Bu süre zarfında öğle yemeği, çay molası gibi ihtiyaç molalarına çıkabilirler. Bunların yanı sıra aile hekimleri dini bayramlarda ve resmi tatillerde hizmet vermezler.
<div></div>
Aile Hekimi Maaşları 2023 Ne Kadar?
Meslekle ilgili en merak edilen konu ‘maaş’ ile ilgilidir. Binlerce kişi her gün “aile hekimi kazancı 2023 ne kadar?” “Aile hekimi maaşı 2023 ne kadar?” sorularına cevap aramaktadır. Sağlık personellerinin kazançlarını belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Hekimler çalıştıkları, bölge, şehir, ve görev alanlarındaki nüfusa göre, sigorta ve BES kesintilerine göre, evli ve çocuk sahibi olup olmadıklarına göre farklı miktarlarda aylık alabilir. Ayrıca dereve ve kıdem ile hizmet yılı da belirleyicidir. Üstelik her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zammı kapsamında aylıkları artar. Enflasyon farkı da bu ücretlere yansıtılır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda aile hekimi maaşları 2023 45 bin 750 TL ile 47 bin TL arasında değişmektedir. Yeni başlayan aile hekimi maaşı 2023 40 bin TL civarındadır.
<div></div>
Aile hekimlerinin kazançlarını görev yaptıkları bölgedeki nüfus ve sorumlu oldukları hasta sayısı ile günlük muayene ettikleri hasta sayısı da etkiler. Örneğin en düşük hasta bakım ücreti 500 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. Hekim aylığına bu ücret de yansıtılır. Ayrıca hekimler sorumluluklarındaki ilk 1000 kişi için bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında ücret alabilir. Ayrıca sisteme kayıtlı her kişi için 1 lira kesta ücret de yapılmaktadır. Merkezde çalışmayan ve Sağlık Bakanlığının görevlendirdiği hekimler ise her bir kişi için 40 kuruş ücret almaktadır. Muayenehanesi, merkezi bulunan ve bakanlık tarafından görevlendirilen hekim ise hasta başına 20 kuruş ödeme alır. Ancak bu noktada adaletli bir sistem de düşünülmüştür.
Aile hekimleri kadrolu mu?
Aile Hekimleri ve hemşireleri iki ayrı statüde çalışmakta, memuriyetten geçenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak, açıktan girenler ise SGK’lı olarak çalışmaktadır.
Anlamadim hic bisi