kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Akademisyen Maaşları Ne Kadar?

Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Akademisyen Unvanları Akademisyen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Rektör, Dekan, Doçent, Doktor, Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi ve Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Eğitim hayatında akademik kadro her zaman saygın ve önemli bir konumdadır. Bu konumda olanlar hakkında en çok merak edilen konu ise akademisyen maaşları ne kadar konusudur. Sizlere bu yazımızda ayrıntılı bilgiler verdik.

Dünyada bilime, akademiye verilen önem her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ülkeler üniversitelere, akademilere, araştırmalara büyük destek verir. Ayrıca akademisyen olarak çalışan personele de saygı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde de bu mesleğe büyük saygı duyulur. Binlerce üniversiteli okulda kalmaya çalışır, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, doçent, profesör olmak ister. Bu tür hayaller kuran her kişinin sorduğu tek soru ise “Akademisyen maaşları ne kadar?” sorusudur. Peki öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, doçent, yardımcı doçent, profesör, dekan ve rektör maaşı ne kadar?

Turizm Araştırmacısı Maaşları Ne Kadar?

Akademisyen Nedir? Ne Demek? Akademisyen Kimdir?

Fransızca kökenli bir isim olan Akademisyen sözcüğü, öğretim elemanı veya öğretim üyesi anlamına gelmektedir. Okul anlamına gelen yüksek öğretim kurumlarında akademilerde çalışan kişiler için kullanılır. Tarihsel anlamda kralları, bilginleri, filozofları, yöneticileri yetiştiren eğitim kurumudur akademiler. Günümüzde ise yüksek okullar olarak bilinir. Akademisyenler yüksek okullarda, üniversitelerde araştırma yapar, eğitim verir, bilimsel çalışma yürütür.

Akademik Unvanlar Sıralaması Nedir? Akademisyen Unvanları

Akademisyen deyip geçmemek gerekmektedir. Akademilerde göre yapan farklı kadro ve unvanlarda binlerce personel bulunmaktadır. Farklı özlük haklarına, farklı maaşlara, farklı yetkilere sahip olan bu kadroları küçükten büyüğe doğru sıraladık. İşte akademik unvanlar sıralaması;

  1. Uzman (Uz)
  2. Öğretim Planlamacısı (Öğr. Pl.)
  3. Çevirmen (Çev.)
  4. Okutman (Okt.)
  5. Öğretim Görevlisi (Öğr. Gör.)
  6. Öğretim Üyesi (Öğr. Ü.)
  7. Araştırma Görevlisi (Arş. Gör.)
  8. Araştırma Görevlisi Doktor (Arş. Gör. Dr.)
  9. Doçent (Doç.)
  10. Doçent Doktor (Doç. Dr.)
  11. Profesör (Prof.)
  12. Profesör Doktor (Prof. Dr.)
  13. Ordinaryüs (Ord. Prof. Dr.)

Akademisyen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Akademisyenlerin çalışma şartları ve çalışma saatleri esnektir. Derslerde eğitim vermek, araştırma yapmak, makale yazmak, belge işlerini gerçekleştirmek gibi görevleri vardır. Hafta içi en az 1-2 gün evde vakit geçirebilirler. Üniversitelerde kendilerine ait oda, ofis bulunur. Maddi olarak teknolojik araç ve gereçlere, belgelere, ders ve araştırma yapmak için gereken malzemelere erişimleri bulunur. Akademisyenin planlarına, performansına göre haftanın 7 günü çalışabileceği gibi haftanın birkaç günü çalışma yoğunluğuna sahip kişiler de bulunur. Ders saatlerine, araştırma saatlerine göre çalışma saatlerini kendileri düzenleyebilir. Üniversite derslerinin bazıları sabah saatlerinde bazıları akşam saatlerinde olabilmektedir.

 

Akademik Personel Maaşları

Akademik personeller devlet üniversitelerinde ve özel üniversitelerde istihdam edilmektedir. Toplu sözleşme kapsamında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammı uygulanır. Ayrıca enflasyon farkı da eklenir. Akademik çalışmaları, katıldıkları projeler, yazdıkları kitaplar, yürüttükleri çalışmalardan gelir elde etmeleri mümkündür.

Akademisyen Maaşları

Üniversitelerde akademisyen olarak çalışan görevlilerin, personelin kazançlarını etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Bu kişilerin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, sigorta ve BES kesintisi, deneyimi, derece ve kıdemi, hizmet yılı, unvanı, ders sayısı aylıkları üzerinde belirleyicidir. Akademisyenler bir ülkeyi, bir milleti, dünyayı kalkındıran, geleceğe taşıyan, geliştiren kişilerdir. Yaptıkları çalışmaların, işin maddi karşılığı kolay kolay verilmez. Ülkemizde de kazançları çok yüksek değildir. Yine de pek çok meslekten çok daha fazla kazanırlar. Akademisyen maaşları ortalama 7 bin ile 15 bin TL arasında değişmektedir.

Dekan ve Rektör Maaşları Ne Kadar?

  • 1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli rektör maaşı 47 bin TL civarındadır.
  • 1/3 derecesinde 17 yıl deneyimli rektör yardımcısı veya dekan 37 bin TL civarında aylık alır.
  • 1/1 derecesinde 15 yıl deneyimli dekan yardımcısı, yüksek okul müdürü maaşı ortalama 27 bin TL civarındadır.

Profesör Maaşları Ne Kadar?

  • 1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli en az 4 yıllık profesör maaşı 57 bin TL’ye ulaşmaktadır.
  • 1/3 kıdeminde 20 yıla yakın deneyimli 3 yıllık profesör 47 bin TL civarınca ücret almaktadır.
  • 1/2 derecesinde 16 yıl deneyimli 2 yıllık profesör 37 bin TL civarında ücret alır.
  • 1/1 derecesinde 15 yıl deneyimli olan 2 yıla kadar profesör olarak görev yapmış kişi 27 bin TL civarında aylık alabilmektedir.

Doçent Maaşları Ne Kadar?

Akademi dünyasında çok sayıda doçent unvanlı akademisyen bulunmaktadır. Camiada önemli bir pozisyon olan bu kadroya verilen aylık ücretler de sık sık merak edilir.

  • 3/2 derecesinde 10 yıl deneyimli doçent maaşı 39 bin TL civarındadır.
  • 2/1 derecesinde 12 yıl deneyimli doçent ücreti 29 bin 250 TL civarındadır.
  • 1/1 derecesinde 15 yıl hizmet süresi bulunan akademisyene ise 19 bin 500 TL’lik bir ödeme yapılır.
  • 1/4 derecesinde aylık derecesi 1 olan 25 yıllık doçent 10 bini aşkın ücret alabilir.

Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’de akademisyen denildiğinde akla öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadroları gelmektedir. En fazla bu kadrolarda personel bulunur. İşte araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi maaşları…

  • 7/1 derecesinde yeni başlayan öğretim görevlisi maaşları 17 bin 500 TL civarındadır.
  • 4/1 derecesinde 6 yıl deneyimli görevli 17 bin 700 TL civarında ücret alır.
  • 3/1 derecesinde 9 yıl deneyimli personel 18 bin civarında ücret alır.
  • 7/1 derecesinde yeni başlayan araştırma görevlisi maaşı 17 bin 500 TL civarındadır.
  • 5 yıl deneyimli öğretim üyesi 17 bin 750 TL civarında ücret alır.
  • 5-10 yıl deneyimli doktor öğretim üyesi 18 bin 500 TL civarında ücret almaktadır.

NOT: Akademik personelin geliri pek çok unsura bağlı olarak değişir. Görevlilerin aile ve çocuk yardımı alması, sigorta ve BES kesintisi, derece ve hizmet yılı, ders saati, öğrenci sayısı, ders sayısı gibi unsurlar belirleyicidir.

Araştırma Görevlisi Nedir?

Akademisyen olmak için kaç yıl okunur?

Yüksek Lisans süreleri ortalama 2 sene olmakla beraber üniversiteye göre değişebilir. Yüksek Lisansı tamamladıktan sonra doktora eğitimi alınması gerekir, doktora eğitimi en az 4 yıl sürer

Yorumlar

  1. Emre Avatar Emre dedi ki:

    Burada verileb bazı bilgiler yanlış