Ameliyat Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
Ameliyat teknikeri maaşları ne kadar, ameliyathane teknikeri nedir, ameliyat teknikerinin görevleri ve çalışma şartları nasıldır, nasıl ameliyat teknikeri olunabilir, ameliyat teknikeri maaşı özel sektörde ne kadar oldu gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ameliyat teknikeri maaşları ne kadar, görevleri nelerdir, kimler ameliyathane teknikeri olabilir, ameliyathane teknikerinin çalışma şartları ve saatleri nelerdir gibi sorusuna aradığınız bir çok cevabı sizler için bu yazımızda derledik.
AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR? AMELİYAT TEKNİKERİ NEDİR?
Ameliyathane hizmetleri teknikeri yani ameliyat teknikeri sağlık teknikerleri grubundaki bir unvandır. Ameliyat operasyona giren doktorların yanında yardımcı/destek sağlık görevlisi/personeli olarak hizmet vermektedir.
Ameliyat teknikerinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Ameliyathaneye dair ekipman, masa vs. gibi şeylerin kontrolünü yapmak, bu araç gereçleri hazırlamak.
Güvenli, steril ve sağlıklı bir ortam oluşturmak.
Ameliyatta kullanılacak teknik cihazların sorunsuz çalışmasını sağlamak.
Doktor uygun görürse ameliyatı gerçekleştiren ekibe yardımcı olmak.
Ameliyat bitiminde yukarıda sayılanları tekrar yerine getirmek. (Ekipmanların bakımı vs.)
Ameliyat kayıtlarının tutulmasını sağlamak.
Ameliyat olan hastaya rehberlik etmek.
KİMLER AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ OLABİLİR? AMELİYAT TEKNİKERİ NASIL OLUNUR?
Ameliyat teknikeri olmayı düşünen bir birey diğer tüm teknikerliklerde olduğu gibi iki yıllık bir önlisans programı mezunu olmalıdır fakat bu iki yıllık önlisans bölümünün de alan ile ilişkili olması gerekmektedir. Ameliyat teknikeri olabilmek için bitirilmesi gereken bölümler şu şekildedir:
Ameliyathane Hizmetleri
Ameliyathane Teknikerliği
Cerrahi
Cerrahi Teknikerliği
AMELİYAT TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Ameliyat teknikerliği oldukça yorucu ve zor bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaten mesleğin adından da anlaşılacağı üzere ameliyat ile ilgili bir alanda çalışmanın pek çok farklı stresi bulunmaktadır. Buna ek olarak ameliyatın sorunsuz geçmesini sağlayacak her türlü ekipmandan sorumlu olmak da işin yükünü arttırmaktadır. Buna ek olarak ameliyat olacak hastanın yakınları ile kurulması gereken iletişim de mesleğe ekstra zorluk ekleyebilmektedir.
Ameliyat teknikerleri kamuda çalışan memurlar gibi haftalık en az 40 saat çalışmaktadırlar fakat tahmin edileceği üzere nöbet ve ek mesailer gibi durumlar bu meslekte oldukça fazla olabileceğinden dolayı 40 saati minimum olarak görmek yerinde olacaktır.
AMELİYAT TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Bir mesleği yapmaya başlayacak adaylar için en önemli sorulardan hatta belki de en önemli soru budur. Bu soruya ameliyat teknikeri özelinde cevap vermeden önce şöyle genel bir liste vermek yerinde olacaktır:
Burada verdiğimiz rakamlar ocak ayında yapılan zam sonrası sağlık teknikerlerinin devlette alacağı maaşlardır. Ameliyat teknikeri de yeni başladığında listemizde görüldüğü üzere 12-13 bin TL arasında bir maaş alacaktır. Aralık olarak vermemizin nedeni ek mesailer, nöbetler ve hastanelerin farklı ek ödemeleri nedeni ile oluşabilecek küçük farklardır. Fakat ortalama olarak devlette çalışan bir ameliyat teknikeri bu civarlarda maaş almaktadır.
ÖZEL SEKTÖRDE AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ MAAŞI NE KADAR?
Özel sektörde maaşların bunun yarısından biraz fazla olduğunu belirtmekte fayda var. Ortalama olarak bir ameliyat teknikeri özel sektörde de 9-10 bin TL dolaylarında maaş almaktadır. Bu rakam tabi ki kurumdan kuruma değişmektedir çünkü bazı kuruluşlar asgari ücret ile personel çalıştırırken bazıları ise daha fazla ücret vermektedir. Fakat ameliyat teknikerlerinin maaşları aşağı yukarı özel sektörde bu civarlarda olacaktır.
Ameliyathane personeli nasıl olunur?
Üniversitelerin iki yıllık eğitim veren Ameliyathane Hizmetleri önlisans programından mezun olarak mesleğe adım atmak mümkündür.