kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ampute Nedir? Ne Demek? Ampute Futbol Nedir? Ne Demek?

Ampute Nedir? Ne Demek? Ampute Futbol Nedir? Ne Demek? Ampütasyon Çeşitleri Nelerdir? Ampütasyon Türleri Nelerdir? Ampute Futbol Nedir? Ne Demek? Ampute Futbol Kuralları Nelerdir?

A+
A-

Okçuluk, güreş, jimnastik, futbol, voleybol ve basketbol branşlarında mücadele eden milli sporcular ve milli takımların başarıları yıllardır göğüs kabartıyor. Özellikle futbol, basketbol ve voleybol gibi takım bazında mücadele edilen branşları milyonlarca vatandaş takip ediyor. Bu branşlarda kazanılan başarılar, kupalar nedeniyle ülkede şenlik ilan ediliyor. Ancak Türkiye’nin uluslararası turnuvalardaki asıl gurur son yıllarda Ampute Milli Takımı oldu. Türkiye Milli Ampute Futbol Takımı önce Avrupa Ampute Futbol Federasyonu Avrupa Şampiyonası’nda yıldız olup parladı ve şampiyon oldu. Ampute Milli Takımının ikinci büyük zaferi ise küresel çapta oldu. Milliler 2018 yılında düzenlenen turnuvada dünya ikincisi olmayı başardı. Türkiye’nin grurur olan ampute milli takımı yıldızları zaferden zafere, galibiyetten galibiyete koşarken ülkede önemli bir farkındalık da oluştu. Milyonlarca kişi ‘Ampute nedir? Ne demek?’ ve ‘Ampute futbol nedir? Ne demek’ sorularını sormaya başladı. Peki ampute olmak nedir? Ampute futbol kuralları nelerdir? Ampute milli takımı nedir? Ampute nedir kısaca, ampute kelimesinin anlamı nedir? İşte konuyla ilgili tüm merak edilenler…

Ampute Nedir? Ne Demek?

Milyonlarca vatandaş Ampute Milli Futbol Takımını desteklese de pek az kişi ‘ampute’ kelimesinin anlamını bilmektedir. Bu kelimenin anlamına, tarihine ve kökenine bakmadan önce ‘ampütasyon’ kelimesini öğrenmek şarttır. Ampütasyon, iyileştirilemeyecek, düzeltilemeyecek, tamir edilemeyecek kadar hasarlı olan el, kol, ayak, parmak gibi bir uzvun ameliyat ile uzvun kemiğiyle birlikte olmak üzere kesilerek vücuttan ayrılmasına denir. Dünyanın en eski işlemlerinden biri olan bu müdahale acımasız ve ilkel görülebilir. Bir insanın kendisiyle ilgili olarak alacağı en zor ve gaddar kararlardan biri olan bu karar çaresizlik anlarında hayat kurtarabilmektedir. Örneğin son teknoloji kullanılarak yeni ilaçlar, tedavi yöntemleri çıksa da düzeltilemeyecek, müdahale edilemeyecek, tüm vücudun kurtarılması gereken durumlarda doktorlar ve hastalar bu işleme mecbur kalabilmektedir. Örneğin vücudunuzun bir noktasında hızla yayılan bir enfeksiyon veya kangren olduğunu düşünün. Bu durumda bu işlemin uygulanması zorunlu olabilir. Ayrıca tümör, soğuk ısırması, savaş yaraları da bu işlemi zorunlu hale getirebilir. Günümüzde silah altında iken yaralanan pek çok Mehmetçik gazi olmaktadır ve bu işlemin uygulanması gerekmektedir.

Ampute veya ampute ise ampütasyon işlemi uygulanmış, kolu, dirseği, ayağı veya bacağı kesilen kişileri tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Ampute ve Ampütasyon kelimeleri Fransızca kökenlidir. Mecazi olarak da kullanılan bu kelime ‘tam olan bir şeyden bir parça kesmek,koparmak’ anlamında da kullanılabilir. Ampute kelimesi fiziksel olarak bir kişinin özürlülük oranına sahip olması, sakatlığa sahip olması anlamına gelmektedir. Eli, ayağı, bacağı, dirseği vb. uzuvları olmayan kişiler için bu kelime kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumunda yer alan örnek ve bilgiler de bu kelimenin anlaşılması için faydalı olacaktır.

Ampütasyon Çeşitleri Nelerdir? Ampütasyon Türleri

  • -El ve el parmağı ampütasyonu
  • -Dirsek ampütasyonu
  • -Omut ampütasyonu
  • -Ayak bileği ampütasyonu
  • -Diz ampütasyonu
  • -Kalçadan ampütasyonu
  • -Çocuklarda ampütasyonu

Ampute Futbol Nedir? Ne Demek?

Dünyada ampütasyon işlemi uygulanmış ve ampute olarak adlandırılan binlerce kişi bulunmaktadır. İş kazası, savaş, kalıtsal vb. durumlar nedeniyle tıbbi işlem uygulanan bu kişilerin sosyal hayattan kopmamaları için pek çok organizasyon ve çalışma düzenlenir. Özellikle ülke, bölge ve uluslararası arenada düzenlenen spor branşlarındaki turnuvalar oldukça önemlidir. İşte Ampute Futbol da bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Özellikle A Milli Ampute Milli Takımının Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında elde ettiği başarılar sonrasında bu branş da ilgi görmeye başlamıştır.

Ampute futbol dünyayı kasıp kavuran ve etkileri hala hissedilen 2. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkmıştır. Savaş sonrasında dünya çapındaki milyonlarca gaziyi sosyal hayata kazandırmak, rehabilite etmek, ruh sağlığı ve psikolojilerini olumlu yönde etkilemek için Ampute Futbol müsabaları, turnuvaları düzenlenmiştir. Yerel çapta düzenlenen organizasyonlar kısa sürede büyümüştür. Birkaç yıl sonra ülkeler kendi milli ampute futbol takımlarını oluşturmuştur ve küresel çapta turnuvalar düzenlenmiştir. Birkaç yıl önce savaş meydanlarında yapılan mücadele böylece yeşil sahalara taşınmıştır.

Ampute futbol takımı 7 kişiden oluşmaktadır. Her oyuncunun bir bacağına ampütasyon işlemi uygulanmıştır. Başka bir deyişle oyuncuların bir bacağının bir kısmı veya tamamı ameliyatla alınmıştır. Kalecilerin ise bir kollarında bu işlem uygulanmıştır.

Ampute Futbol Kuralları Nelerdir?

Türkiye’de kadın erkek, genç yaşlı milyonlarca kişi futbol kurallarına hakimdir. Kime sorulsa ofsayt, taç, korner, penaltı, futbol taktiklerini, şampiyonları ve şampiyon kadroları ezbere sayabilir. Ampute futbolun oyun mantığı aynı olsa da kuralları biraz daha farklıdır. İşte ampute futbol kuralları…

  • -Sahada yalnızca ampute olan sporcular mücadele edebilir.
  • -Sahadaki futbolcular müsabaka esnasında protez kullanamaz.
  • -Ampütasyon işlemi uygulanmış bacağa ayakkabı giyilmez.
  • -Futbolcular ampute ayakları ile topa vuramaz. Eğer vururlarsa ceza alırlar.
  • -Ampute ayağı ile yere basmak yasaktır. Basılırsa hakem tarafından ikaz edilir.
  • -Sahadaki futbolcular 2 tane koltuk değneği ile mücadele ederler.
  • -Kalecilerin bir kolu ampute olmalıdır. O eliyle de eldiven kullanabilir.
  • -Ofsayt yoktur. Taç atışı elle değil ayakla kullanılır.
  • -Her bir müsabakada hakem, yardımcı hakem ve 3. hakem olmak üzere toplamda üç adet hakem görev yapar.
  • -Ampute futbolda bir müsabaka süresi 50 dakikadır. Takımlar 25’er dakikadan 2 devre oynar. Devre süresi ise 10 dakikadır.
  • -Bir takımın kadrosunda toplamda 14 futbolcu yer alır. 6 futbolcu ve 1 kaleciden oluşan 7 kişilik takımlar sahada mücadele ederken 6 futbolcu ve 1 kaleciden oluşan 7 yedek de kulübeden destek verir.
  • -Maç içinde takımların oyuncu değiştirme sınırı yoktur. Ayrıca aynı anda 2 oyuncu değiştirilebilir.
  • -Oyuncu değiştirme sınırı olmadığı için oyundan çıkan bir futbolcu daha sonra tekrar oyuna dönebilir.
  • -Sakatlık veya oyundan atılma gibi nedenlerle sahada kaleci kalmayabilir. Bu durumda mücadele tekrar başlamaz. Kaleci yalnızca yedek kaleci ile değişebilir. Futbolcular ile kaleciler değişemez. Kaleciler dışında hiçbir oyuncu kaleye geçemez.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.