Ankara Mı, İstanbul Mu? Hangi Şehirde Üniversite Okumak Daha Avantajlıdır?
Üniversite tercih arefesine sayılı günlerin kaldığı bugünlerde tercihlerinizle ilgili belirleyici olacak bir konu ile yine karşınızdayız. Üniversiteyi Ankara'da mı okumak daha avantajlıdır yoksa; İstanbul'da okumak mı? Akademik eğitim kalitesi, mezuniyet sonrası iş imkanları, ev kiraları, alış veriş fiyatları, esnafın öğrenciye bakış açısı, üniversitelere ulaşım ağı, kampüs ortamı ve sosyal kulüpler açısından Ankara'da okumak mı daha avantajlıdır yoksa İstanbul'da mı? İşte detaylar…
Üniversite tercihlerinde etkili olan faktörlerin başında üniversitenin rahat okunabileceği şehirlerde olmak gelmektedir. Ülkemizde sırf bu nedenden dolayı üniversite okuyanların en az %40 ‘ı ailesinin bulunduğu şehirde üniversite okumayı istemekte ve tercihlerini bu yönde yapmaktadır. Ancak ailenin yanında üniversite okuma isteği, üniversite sınavında alınan puanların yüksek olması ve ülkemizdeki en kaliteli üniversitelerin Ankara ve İstanbul illerinde bulunması nedeniyle değişebilmektedir. ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Ankara, Gazi, İstanbul, Marmara, Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik vs. gibi ülkemizde en iyi üniversiteler listesinde ilk sıralarda yer alan üniversitelerin çoğu bu iki ilimizde bulunmaktadır.
Her iki şehirde de birbirine denk kabul edecek üniversiteler ve bölümler bulunmaktadır. Ankara’da ODTÜ ‘nün karşılığı İstanbul’da İTÜ, Ankara Üniversitesinin karşılığı İstanbul Üniversitesi, Ankara’da Bilkent’in karşılığı İstanbul’da Boğaziçi gibi. Bu durum üniversite tercih aşamasında adayların ciddi şekilde kafalarının karışmasına sebep olmaktadır. Sınavdan yüksek puan almayı başaran bir öğrenci; İstanbul hukuk mu, Ankara hukuk mu? İTÜ mühendislikleri mi, ODTÜ mühendislikleri mi? Şeklindeki soruları tercihlerini tamamlayıncaya kadar sorgulamaktadır. O halde, bu durumda olan arkadaşlarımız için iki şehir arasındaki farkları ortaya koymamız sitemizin kurulma felsefesine uygun bir davranış olacaktır. Bu nedenle yazımız devamında Ankara’da Mı, İstanbul’da Mı üniversite okumak daha avantajlıdır? Sorusunun cevabını karşılaştırmalı olarak bulabileceksiniz.
Ankara’da Üniversite Okumanın Avantajları Nelerdir?
Ankara başlı başına bir üniversite şehridir. Cumhuriyet tarihinden sonra hatta daha öncesinde kurulan çok köklü üniversiteler mevcuttur. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye-i Şahane) 1859 tarihinde İstanbul’da kurulmuş daha sonra Atatürk’ün isteği üzerine 1936 tarihinde Ankara’ya taşınmıştır. Ankara Üniversitesi dışında, Gazi Üniversitesi (1926), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-1956), Hacettepe Üniversitesi (1967) ve Bilkent Üniversitesi 1984 yılında kurulmuştur. Bu üniversitelerin tamamı hatta Ankara’da son yıllarda açılan bir kaç üniversiteyi de bu listeye dahil edersek tamamına yakını ülke çapında önemli üniversiteler içerisinde yer almaktadır. Dünya çapında en iyi üniversiteler listesinde de ilk 500 içerisinde ODTÜ yer almaktadır. Bu nedenle Ankara’da üniversite okumak, ayrıcalıktır. Gazi Üniversitesinin sloganı haline gelen “Gazili Olmak Ayrıcalıktır.” ifadesi Ankara’da bulunan bütün üniversiteler için geçerlidir.
Ankara’da bulunan üniversitelerin eğitim kalitesinin yüksek olmasının yanı sıra başkent olması nedeniyle akademik camia açısından da oldukça yetkin hocalara sahip üniversiteleri bünyesinde bulundurmaktadır. Ankara ve çevre illerde yaşayan çoğu akademisyen Ankara’da bulunan üniversitelerde çalışmak istemektedir. Özellikle, Anadolu’da bulunan farklı üniversitelerden Ankara’da bulunan üniversitelere yoğun şekilde transfer gerçekleşmektedir.
Ankara’da öğrenciler için cazip kılacak bir diğer unsur, Ankara’nın öğrenci dostu şehir olarak bilinmesidir. Ankara’da öğrencilerin bir yerde kalmaları için diledikleri özgürlükte alan bulunmaktadır. Üniversite yakınlarında ev kiralarının ucuz olmasının yanı sıra öğrenci yurtları da yeterli sayıda bulunmaktadır. Özellikle kampüs üniversiteleri olan; ODTÜ ve Hacettepe çevresinde yeterli sayıda öğrenci yurdu bulunmaktadır. Merkezde bulunan Ankara, Ankara Gazi, Ankara Hacı Bayram Veli, Ankara Sosyal Bilimler ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversiteleri çevresinde her bütçeye uygun ev bulunabilmektedir. Bu nedenle bir kaç öğrencinin bir araya gelerek ev kiralamaları için uygun ortam bulunmaktadır. Ankara’da ev kiraları öğrencilerin bütçesini aşacak düzeyde değildir. Bunun yanı sıra Ankara’da semtler arası mesafeler çok uzak değildir, bu nedenle de ulaşım ücretleri aşırı yüksek değildir. Ankara’nın en dışında bulunan ilçesinden merkeze (Kızılay, Ulus) gelme süresi maksimum 1 saat sürmektedir. Bu nedenle de öğrencilerin yolda kayıp süreleri azalmaktadır.
Ankara’da bulunan üniversitelerin bir kısmında kampüs ortamı bulunmaktayken, bir kısmı şehir merkezinde bulunmaktadır. Kampüse sahip üniversitelerin kampüsleri oldukça iyi durumdadır. ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe kampüsü en iyi üniversiteler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra Gölbaşı’na yapılan kampüslerde oldukça iyi durumdadır. Bu kampüsler içerisinde yer alan sosyal kulüpler de yeterli sayıda bulunmakta; her türlü sosyal, sportif ve kültürel aktiviteler bu kulüpler içerisinde yer almaktadır.
Ankara’da Üniversite Okumanın Dezavantajları Nelerdir?
Ankara’da üniversite okumanın en önemli dezavantajı; deniz kenarında büyüyen, denizi çok seven kişiler için eğlencesiz bir yer olmasıdır. Ankara’nın siyasi, diplomatik ve bürokratik havası şehri gri bir hale büründürmüştür. Bu nedenle Ankara’da yollar, binalar, çevre düzeni hep gri bir hava içerisindedir. Ankara başkent olması nedeniyle de ağır bir şehirdir. Eğlence kültürü açısından Ankara sığ bir yer olarak kalmaktadır. Ankara’nın bir diğer dezavantajı da denizi olan şehirlere uzak olmasıdır. Öğrencileri hafta sonu denize gideriz deme şansları Ankara’da yoktur. Bunun dışında Ankara’da sınırsız eğlence diye bir şey yoktur. Öğrencilerin büyük bölümü de eğitimlerini ön planda tutmaktadır. Çok fazla dağıtmak Ankara’da bulunan öğrencilerin tarzı değildir. Ankara’nın içinde ve çevresinde öğrencilerin gezebilecekleri çok fazla mekan yoktur. Yapılabilecek her şey, şehrin içerisinde bulunmaktadır, şehir dışında yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur.
İstanbul’da Üniversite Okumanın Avantajları Nelerdir?
İstanbul, aziz şehirdir. İstanbul’un havası bir başkadır. İstanbul’un keşmekeşliğine, sıkıcı, bunaltıcı trafiğine rağmen; bir çokları İstanbul’a aşıktır. İstanbul’dan ayrılmak istemezler. 15 milyon nüfusuna rağmen İstanbul, İstanbul’dur. Boğazı, sahil yolları, vapur seyahati, denizi İstanbul’u İstanbul yapmaktadır. Büyükşehirler içerisinde İstanbul başkadır. Dünya’nın medeniyet beşiğidir, gelmiş geçmiş üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış şehirdir. Bu nedenle İstanbul’u değerlendirirken öncelikle bunları bir kenara koymak gerekir. Bunun yanı sıra İstanbul’da da çok tarihi ve çok köklü üniversiteler bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Koç Üniversitesi, ve Sabancı Üniversitesi gibi. Bu üniversiteler içerisinde tarihi çok eskilere dayanan yerler mevcuttur. İstanbul Üniversitesinin kuruluş tarihi 1453 yılına kadar gitmektedir. Marmara Üniversitesinin kuruluşu 1883, İstanbul Teknik Üniversitesinin kuruluşu 1773, Yıldız Teknik Üniversitesinin kuruluşu ise 1911 yılına dayanmaktadır.
Bu durum İstanbul’da bulunan üniversitelerin kalitesini arttırmaktadır. Aynı Ankara’da olduğu gibi İstanbul’da da üniversiteler çok iyi akademisyenlere sahiptir. İstanbul’daki eğitim kalitesi Ankara’daki eğitim kalitesini aratmayacak kadar iyi durumdadır. Ankara’da bulunan her üniversitenin İstanbul’da muadili bulunmaktadır. ODTÜ karşısında İTÜ, Ankara Üniversitesi muadili olarak İstanbul Üniversitesi mevcuttur. Ankara’da olduğu gibi İstanbul’da bulunan üniversitelerde de akademik camia oldukça güçlüdür. Üniversitelerin eğitim kalitesi oldukça iyidir. Bu konularda İstanbul ve Ankara arasında çok büyük bir fark yoktur. Kampüs konusuna geldiğimizde İstanbul Boğaziçi Üniversitesi kampüsü şahanedir. Belki Türkiye’de en iyi kampüs, Boğaziçi Üniversitesine aittir. Ancak, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi kampüsleri o kadar iyi değildir. İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsü ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsü kadar iyi değildir. Yıldız Teknik Üniversitesinin kampüsü ise iyi sayılabilecek kampüslerden bir tanesidir.
İstanbul’da bulunan üniversitelerde öğrencilere ait sosyal kulüplerin durumu Ankara’ya göre daha iyidir. Doğa, dağ ve deniz sporları için uygun kulüplere de yer verilmektedir. Her şeyden denizin varlığı İstanbul’a farklı bir hava katmaktadır. Vapura binip martılara simit atmak, deniz kenarında bir bank üzerinde saatlerce oturmak, deniz kenarında koşu yapmak vs. İstanbul’un en önemli avantajıdır. Tarihi turizmi sevenler için İstanbul’da gezmekte bitmeyecek kadar alternatif yerler mevcuttur. Bütün bu durumlar İstanbul’da okumanın keyifli yanlarını oluşturmaktadır. Şimdi bir de İstanbul’da okumanın dezavantajlarına bakalım.
İstanbul’da Üniversite Okumanın Dezavantajları Nelerdir?
İstanbul’un keşmekeşliği, çekilmez trafiği, insanı yoran kalabalığı, her günün 24 saat olarak yaşanması öğrenciyi yoracak düzeydedir. Öğrenciler özellikle sınav dönemlerinde sakin ve dingin kalmayı tercih ederler. Yolculuklar esnasında yorucu, bunaltıcı durumlarla karşılaşmak öğrencilerin istemeyeceği durumlardır. Kütüphaneler tıka basa dolu iken, kimse kütüphanede ders çalışmak istememektedir. Yurtlar kalabalıktır, yurtlarda verimli ders çalışma olanağı düşüktür. Özel yurtlar pahalıdır ve diğer şehirlerde bulunan özel yurtlara göre daha küçüktür. İstanbul’da ev kiraları çok pahalıdır. Öğrencilerin eve çıkmaları için ya merdiven altı küçük bir bulmaları ya da paraya kıymaları gerekmektedir. 3 öğrencinin eve çıkabileceği normal bir evin kirası 2 bin TL üzerindedir. Bu nedenle öğrencilerin eve çıkma alternatifleri çoğu zaman başlamadan bitmektedir. İstanbul’un bir diğer sıkıntısı trafiktir. Trafik yoğunluğu öğrencileri gereğinden fazla yormaktadır. Bir yerden bir yere gitmek çok zordur. Başka bir semtte oturan arkadaşınızla buluşmak çok güçtür. Bunlarda İstanbul’da bulunan üniversitelerin dezavantajı olarak sayılabilir.
Ankara’da Mı, İstanbul’da Mı Üniversite Okumak Daha Avantajlıdır?
Üniversite okumak için tercihlerinizi yaparken hangi şehri tercih edeceğiniz çok önemlidir. Bu konuda bir çoklarının tercihi ailesinin yaşadığı şehir şeklinde olmaktadır. Ailemin yanında rahat rahat okurum düşüncesi bir çokları için fazlasıyla yeterken, Ankara’da veya İstanbul’da okumak isteyenlerin de sayısı az değildir. Hangi bölümü okumak istediğinize göre bile değişen bu sorunun cevabı üniversite üniversite de değişmektedir. Örneğin, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okumak isteyen bir kişinin tercih listesini Ankara, İstanbul, Ankara Hacı Bayram ve Marmara Üniversiteleri oluşturmaktadır. Elektrik Elektronik Mühendisliği için Boğaziçi birinci sırada iken; ikinci sırada ODTÜ gelmektedir. Diğer mühendislik bölümlerinde ise, Boğaziçi , ODTÜ, İTÜ, TOBB, KOÇ, Sabancı, Özyeğin vs. ön plana çıkmaktadır. Hukuk okumak isteyenler için Ankara Hukuk, İstanbul Hukuk, Marmara Hukuk ön plana çıkarken, tıpta Cerrahpaşa ve Hacettepe tıp ön plana çıkmaktadır.
Biz bunları bilerek tercih aşamasında öğrenciler için hangi konularda hangi şehrin ön plana çıktığını sizlere anlatmaya çalıştık. Ekonomik, sosyal ve eğitim açısından sizin önceliğiniz hangisi ise ona göre hareket etmelisiniz. Üniversite okurken maddi durumunuzu dikkate alarak olaya bakacak olursanız Ankara’da bulunan üniversiteler ön plana çıkarken, üniversitelere sosyal faktörleri açısından baktığınızda ise İstanbul’da bulunan üniversiteler ön plana çıkmaktadır. Eğitim ve akademik açıdan üniversitelere baktığınızda ise bölüm odaklı bir bakış geliştirmeniz gerekecektir. Mezuniyet sonrası iş olanakları açısından üniversite tercihi yapıldığında İstanbul’da bulunan üniversiteler ön plana çıkarken, siyaset ve bürokraside bir şeyler yapmak istediğinizde ise Ankara’da bulunan üniversiteler ön plana çıkmaktadır. Bütün bunları değerlendirdiğimizde sana vereceğim en önemli tavsiye; her şeye herkese rağmen tercihini yap ! manın senin elinde olduğudur.