Ankara Siyasal Mı, Hukuk Fakültesi Mi? Üniversite Tercihlerinde Hangisi Daha Avantajlıdır?
Üniversite sınavlarına sıkı ve disiplinli çalışmanın yanı sıra, tercih işlemlerinin de doğru şekilde yapılması çok önemlidir. Sınava eşit ağırlık olarak hazırlanan adayların tercih dönemlerinde kafalarındaki en önemli soru işareti, Ankara Siyasalı mı tercih etmeliyim? Hukuk fakültelerini mi tercih etmeliyim? Üzerinde yoğunlaşmaktadır. Biz de bu sorunun cevabını vermek istiyoruz.
Üniversite sınavı sonrası yapılacak tercih işlemleri çok önemlidir. 20’li yaşlarda olan kişilerin bundan sonraki hayatının tamamında etkisini gösterecek olan bu tercihler, bir çok adayı ikilem arasında bırakmaktadır. En büyük ikilemlerden birini de eşit ağırlık (Türkçe-Matematik) mezunları yaşamaktadır. Eşit ağırlık mezunlarının tercih işlemlerinde en çok ikilem arasında kaldıkları konu ise; Ankara Siyasalı mı tercih etmeliyim? Hukuk Fakültelerini mi tercih etmeliyim? Üzerine yoğunlaşmaktadır. Biz de tercih sürecinde arkadaşlarımıza yardımcı olmak adına iki fakülte arasındaki farkları, mezuniyet sonrası hangi meslekleri yapabileceklerini belirtmek istiyoruz.
Ankara Siyasal Fakültesi köklü tarihi ve mezunlarının elde etmiş oldukları kariyer imkanları sayesinde adından sıkça söz ettiren okulların başında gelmektedir. Kuruluş tarihi olan 1859 yılından günümüze bu ününü koruyan Siyasal Bilgiler Fakültesi, 2010 yılından sonra ciddi şekilde kan kaybetmiştir. Ülke genelinde devlet ve vakıf üniversitesi sayısının artması, İİBF ve SBF bölümlerinden her yıl yüz binlerce mezun verilmesi, işsiz ordusunun birikimli olarak artması ve akademik kadrosunun ciddi sayıda vakıf üniversitelerine transfer olması gibi nedenler fakültenin eski gücünü yitirmesine sebep olmuştur. 2005 yılında önce üniversite yerleştirme taban puanlarında Ankara Hukuk Fakültesi ile yarışan Mekteb-i Mülkiye, günümüzde 100 bininci sıralarda yer alan öğrencilerin yerleştiği bir fakülte haline gelmiştir. Elbette üniversitenin eski köklü kültürü güçlü şekilde ayakta kalmasını sağlamaktadır ancak; mezuniyet sonrası mesleki garanti verme imkanı kalmamıştır.
Mülkiye mektebi mezunları geçmiş tarihlerde devletin çok önemli kurumlarında çok saygın mesleklerde çalışmıştır. Ülkemizdeki valilerin büyük bölümü Ankara Siyasal mezunudur. Eski hesap uzmanları, maliye müfettişleri, idari hakimler, sayıştay denetçileri siyasal mezunudur. Geçmiş tarihlerde A grubu kariyer mesleklerin mülakatlarında siyasal mezunlarına hep öncelik verilmiştir. Günümüzde ise siyasal mezunu ile başka üniversitelerin siyasal veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olanlar arasında çok ciddi bir ayrım yapılmamaktadır. Aynı mülakata katılan iki kişiden kim daha iyi bir performans gösterir ise, o kişi mülakat sınavında başarılı olmaktadır. Bu nedenle Siyasal Bilgiler Fakültesi eski gücünü yitirmiştir, mezunlarına iş garantisi sağlayamamaktadır. Yüz binlerce İİBF ve SBF mezunu ile aynı meslekleri kazanabilmek için girişilen yarışta başarılı olmak görüldüğü kadar kolay olmamaktadır. SBF mezunlarını en az 2 sene KPSS ve A grubu kariyer meslek sınavları beklemektedir. A grubu kariyer mesleklerde mülakat sınavı yapılmaktadır. Bu nedenle sınavlarda referans şartının da sağlanması elzem görülmektedir.
Bütün bu nedenlerden dolayı Mülkiye yerine herhangi bir üniversitenin hukuk fakültesinden mezun olmak daha fazla avantaj sağlamaktadır. KPSS ile uğraşmak yerine avukatlık stajını tamamlayarak meslek sahibi olunmaktadır. Hiç bir şey yapamazsam avukatlık yaparım ifadesi oldukça önemlidir. Hukuk Fakültesi mezunlarının bir diğer avantajı ise, adli hakim ve savcılık ile idari yargı hakimlik sınavlarına başvuru yapabilmeleridir. Kamu kurum ve kuruluşlarında avukatlık, üniversitelerde ve belediyelerde avukatlık, bakanlık, bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda avukatlık ve üst kurullarda avukatlık yapabilmektedir. Bunun yanı sıra Hukuk Fakültesi mezunları, kamu kurum ve kuruluşların açmış oldukları A grubu kariyer meslek sınavlarının neredeyse tamamına katılabilmektedir. Tıpkı Siyasal Bilgiler Fakültelerinden mezun olanlar gibi; Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen veya denetçi olabilmektedir. Bu nedenle biz SBF okumak yerine hukuk mezunu olmanın daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz.
Her ne kadar Mülkiye Mektebi, köklü kültüre ve yılların yaratmış olduğu güce yaslanmış olsa da, mezunlarına hukuk fakülteleri kadar imkan sunmamaktadır. Son yıllarda üniversite taban puanlarına göz attığımızda da Ankara SBF içerisinde bulunan bir bölüm dışında devlette hukuk fakültesi kazanılmamaktadır. Bu bölümde Ankara SBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüdür. Kaymakamlık sınavında başarılı olmayı düşünen adayların bir bölümü Ankara SBKY mezunu iken; bir bölümü de hukuk mezunudur. Bu nedenle kaymakam olabilmek için üniversite tercih işlemlerinde Siyasal Bilgiler Fakültesini yazmayı düşünen arkadaşlarımızın bu durumu da dikkate almaları gerektiğini belirtmek isteriz.