kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Araç Hurdaya Nasıl Ayrılır?

Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Araç Hurdaya Nasıl Ayrılır? Aracı Hurdaya Çıkarmak Nedir? Ne Demek? Aracı Hurdaya Ayırmak İçin Hangi Belgeler Gerekir? Araç Hurdaya Çıkarma, Araç Hurdaya Ayırma Dilekçe Örneği

A+
A-

Türkiye otomobil tutkunlarının yaşadığı bir ülke olarak öne çıkmaktadır. Dünyanın çoğu ülkesinde toplu taşıma araçlarına, bisikletlere ve alternatif ulaşım araçlarına doğru bir geçiş varken Türkiye’de ise hala otomobiller, araçlar popülerliğini korumaktadır. Türkiye’de 30 milyonun üzerinde otomobil olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu araçların tamamı yeni, kullanıma uygun değildir. Bu araçların çoğu kaza yapmış, kullanım ömrünü tamamlamış, unutulmuş, hasarlı kısacası hurdaya çıkarılmış durumdadır. Ancak Türkiye’de pek çok kişi hurdaya çıkarma eyleminin ne olduğunu tam olarak bilmemektedir. Bu nedenle milyonlarca kişi bu konuda araştırma yapmaktadır. Peki araç nedir? Ne demek? Hurdaya çıkarma, ayırma nedir? Ne demek? Araç hurdaya nasıl çıkarılır? Araç hurdaya nasıl ayrılır? Aracı hurdaya ayırma fiyatı ne kadar? Araç hurdaya çıkarma ücreti nedir?

Çekme Belgesi Nedir? Ne Demek? Nasıl ve Neden Alınır?

Araç, Otomobil Nedir? Ne Demek? 

Trafikte seyreden taşıtlara, otomobillere araç denir. Kara yollarında, otoyollarda, yollarda kullanılan motoru olan veya motorsuz taşıtlara denir. Bu taşıtlara otomobiller, iş makineleri, tırlar, kamyonlar, traktörler, servisler, dolmuşlar, otobüsler vb. örnek olarak gösterilebilir. Otomobil de yolcu, yük, eşya taşımak, spor veya yarış için yapılan ulaşım araçlarıdır. Bu araçlar motorlu ve tekerleklidir. Farklı yakıt türleri ile çalışabilir. Gelecekte bu araçların amaçları, üretimi, kullanılan aletleri değişebilir. Kamu Haber

Aracı Hurdaya Çıkarmak Nedir? Ne Demek?

Kullanım ömrünü, ekonomik ömrünü tamamlamış, kaza yapmış, hasara uğramış, motor, fren vb. sistemleri kullanılamayan, paslanan araçların trafikten çekilmesine ‘aracı hurdaya çıkarmak’ denir. Aracı hurdaya çıkarmak için belirli işlemlerin yapılması gerekmektedir.

<div></div>

Araçlar Hangi Durumlarda Hurdaya Çıkarılır?

Taşıtlarını trafikten çekmek isteyen kişiler şu durumlarda bu işlemi gerçekleştirebilir. İşte aracınızı trafikten çekebileceğiniz, hurdaya çıkarabileceğiniz durumlar;

Motor, fren, yakıt vb. sistemler kullanılamaz hale geldiyse hurdaya ayırabilir.

Taşıt yanmışsa, patlamışsa hurdaya çıkartılabilir.

Araç ve alt sistemler aşırı derecede paslanmışsa ve kullanılamaz hale geldiyse hurdaya çıkartılabilir.

Araçlar, taşıtlar yaşlarını doldurduysa ve kullanım ömrü tamamlandıysa trafikten çekilebilir.

Sahipleri araçları için sürekli muayene, vergi, sigorta gibi durumlar nedeniyle masraf yapılmak istemiyorlarsa araç çekilebilir.

Araç sahipleri herhangi bir nedenden dolayı taşıtları hurdaya çıkartabilir. Peki bu işlem nasıl yapılır? İşte bu kritik sorunun cevabını Tercihiniyap ailesi olarak sizler için araştırdık.

<div></div>

Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Araç Nasıl Hurdaya Ayrılır?

Kullanım ömrünü tamamlayan, motor gibi araç içi sistemleri zarar gören, kaza yapan, çalışamayacak durumda olan veya çalışmaması gereken araçlar hurdaya çıkarılır. Ancak bu işlem sanıldığı kadar kolay değildir. Araç sahiplerinin belirli belgeleri toplamaları ve belirli işlemleri yapması gerekir.

Ruhsat ve plakası üzerineyse aracınızı çekici üzerine koyarak araç muayene istasyonuna götürmelisiniz. Görevliye “Aracım trafiğe çıkmaya uygun değildir.” diyerek gerekli işlemlerin yapılmasını talep edebilirsiniz. Aracınız trafiğe çıkamayacak haldeyse çekiciyle götürmelisiniz. Ancak aracınız iyi durumdaysa sizde aracınızı bu istasyona götürebilirsiniz. Muayene istasyonunda aracınızla ilgili olarak tüm işlemler yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra aracın hurdası Makine Mühendisleri Odasına verilmektedir. Tüm bu süreç sonunda aracınız hurdaya ayrılmış olur.

araci hurdaya cikarma fiyati

Aracı Hurdaya Ayırmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Sürücüler Araç Muayene İstasyonuna aracını götürerek hurdaya çıkarma işlemini gerçekleştirmek istediğinde bazı belgeler istenir. Bu belgeler tamamlanmadığı sürece gereken işlemler tamamlanmaz. Bu nedenle bu işlemi yapmak isteyen kişilerin bu belgeleri tamamlanması şarttır;

Araç sahibi trafik tescil şubesine başvuru yapmalıdır.

Hurdaya çıkarılan aracın tamir edilerek yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirmemek üzere yazılan hurda dilekçesi yazılmalıdır.

Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile ilgili tüm alet ve belgeler getirilmelidir.

2 tane Araç Trafik Tescil ve Başvuru Formunun elde olması gerek.

Söz konusu arac üzerine haciz ve rehin gibi hiçbir tedbirin bulunmaması şarttır. Bunu gösteren belge istenebilir.

Hurdaya çıkartılan araçlar yenilense, tamir edilse bile tescil edilemezler.

M1, N1 kategorisindeki araçlar ile motosiklet ve bisiklet dışındaki 3 tekerlekli araçların hurdaya çıkarılması için OTA kategorisindeki yönetmelik kapsamında işlem yapılması gerekir.

Araç kayıttan çıkarılması ve bertaraf formlarını işlem yapan tescil kuruluşlarına teslim etmek gerekir.

T.C. kimlik numaralı kimlik kartı, nüfus cüzdanı hazır bulunmalıdır.

Eğer söz konusu araç bir firma-şirket adına alınmış ise Ticaret Sicil Gazetesi, üye olunan ilgili odanın sicil kaydı ve imza sirküleri teslim edilmelidir

Araç Hurdaya Çıkarma, Araç Hurdaya Ayırma Dilekçe Örneği

Bu konuda işlem yapmak isteyen vatandaşların yazması, hazırlaması, elinde bulunması gereken dilekçe şu şekilde olmalıdır;

Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine

Adıma kayıtlı 06 ANK …………. Plaka sayılı aracımı hurdaya ayırmak/çıkarmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.
……/……/2020

ADINIZI VE SOYADINIZI YAZIN
İMZANIZI ATIN

Araç Hurdaya Ayırma Fiyatları Ne Kadar?

Türkiye’de hurda araçların trafikten çekilmesi için zaman zaman hükümet kampanyalar başlatmaktadır. Bu kapsamda 16 yaş ve üzerindeki milyonlarca araç hurdaya çekilmesi karşılığında ÖTV indiriminden faydalanma fırsatı sunulur. Örneğin 2019 yılı sonuna dek 16 yaş ve üstündeki araçları hurdaya çıkaran vatandaşlara 10 bin TL’yi aşmamak kaydıyla ÖTV indirimi fırsatı veriliyor. Galeriler ve hurda araç alan yerler ise hurda araçlara 3 bin TL ile 10 bin TL arasında para verebiliyor. Ancak bu noktada net bir fiyat tarifesinden bahsetmek imkansız. Araçların yaşına, durumuna, mekaniğine, sistemlerin durumuna bağlı olarak fiyatlar değişebiliyor.

Olmayan Aracı Hurdaya Çıkarma Nasıl Yapılır?

Plakası değişen araçlar için ikamet ettiğiniz şehirdeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne giderek işlem yapılabilir. Mevcut olmayan araçlar ve motorlu taşıt kabiliyetini kaybetmiş araçlar için aracın plakasının kayıtlı olduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gitmek gerekmektedir. Bu kapsamda işlemler bu doğrultuda yapılabilir.

Arabalar Gümrükte Neden Kalır, Gümrükte Araç Satışı Neden Yapılır?

Hurda araç trafikten nasıl çekilir?

Hurdaya ayırma işlemleri aracınızın plakasını ne olduğuna bakılmaksızın her ilde bulunan Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nden yapılmaktadır. 

Yorumlar

  1. yürüyen uçak Avatar yürüyen uçak dedi ki:

    Hocam piyasa hurda arabayla dolu. Kazada ikiye bölünen mi ararsın bi çarpmada dağılan mı? zorunlu olmalı bu uygulama bence.