Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) Nedir? Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?
Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) Nedir? Nasıl Kayıt Sorgulama Yapılır? Arıcılık Kayıt Sistemi Ne Demek? Arıcılık Kayıt Sistemi Ne İş Yapar? AKS Amacı Nedir? Arıcılık Ayıt Sistemi Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?
Dünyada çevreyi, doğayı koruma konusunda bilinç artmaktadır. Tarımcılık, hayvancılık, arıcılık faaliyetlerinin ne kadar değerli olduğu, doğayı korumanın insanlık yaşamı için vazgeçilmez olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle tarıma, hayvancılığa ve arıcılığa yönelik destekler verilmekte ve bu faaliyetler kayıt altına alınmaktadır. Özellikle de arıcılık doğa için oldukça önemlidir. Bitkilerin polenlerinin taşınması, doğal yaşamın korunması için arılar kritik öneme sahip canlılardır. Ayrıca arıcılık yapılarak hem çok değerli ürün olan bal üretilir hem de doğaya katkı sağlanır. Arıcılık yapanlar ve arıcılık yapmak isteyenler de arıcılık kayıt sistemi hakkında sorular sorar. Peki arıcılık kayıt sistemi nedir? Arıcılık kayıt sistemi sorgulama nasıl ve nereden yapılır?
Arıcılık Kayıt Sistemi Nedir? Ne Demek?
Arıcılık faaliyeti temel de arıların kalacağı kovanları kurup içine arılar yerleştirmektir. Düzenli olarak bunları kontrol ederek, verim alınması sağlanır. Türkiye’nin coğrafyası, iklim şartları, bitki çeşitliliği arıcılığa son derece uygundur. Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar mevcut arı varlığını ve üreticileri koruyarak daha verimli ve kazançlı bir faaliyet alanı açmak istemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu kapsamda 2008 yılında Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) projesi ile bu anlamda önemli bir adım atılmıştır. Arıcılık Kayıt Sistemi ile arıcılar ile arıları, faaliyet yeri ve alanı sisteme kaydedilir.
Türkiye’de bulunan arı kolonilerini kayıt altına almak ve üreticilerin çalışmalarını, faaliyetlerini tespit etmek son derece önemlidir. Tarım ve ORman Bakanlığı da bu kapsamda bilgi sistemi oluşturmuştur. Bu bilgi sistemine Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) denir. Bu sisteme kayıt yapmak isteyenler nasıl kayıt yapılacağını, ne işlem yapılacağını merak etmektedir. Bunun için öncelikle www.tbs.tarim.gov.tr adresine girmek gerekir. Oradaki yönergeleri izlemek yeterli olacaktır. Ayrıca burada yapılacak işlemleri çevrimiçi olarak e-Devlet sistemi üzerinden de sorgulamak mümkündür.
Arıcılık Kayıt Sistemi Ne İş Yapar? AKS Amacı Nedir?
- Türkiye’deki kovan sayısı ve kovan varlığını belirlemek
- Barkot sistemi taşıyan plakalarla tanımlama yapmak
- Merkezi kayıt sistemi kurmak
- Sisteme tanımlanan arıcı ve kovanları kaydetmek
- Arıcılık veri tabanı oluşturmak
- Gezen arıcılıkta kovan hareketlerini kontrol etmek
- Arıcılığa verilen destekleri sağlıklı bir şekilde üreticiye yansıtmak
- Desteklerde haksız yere alınan desteklerin önüne geçmek
- Kovandan sofraya kadar bal ve arı ürünlerini takip etmek
- Türkiye’nin bal ihtiyacının karşılanmasını yönetmek
- İhracat ve ithalat için verileri kontrol etmek
- Sağlıklı, güvenilir, düşük maliyetle bal temin etmek
- Üretici ve tüketici memnuniyetini sağlamak
Arıcılık Ayıt Sistemi Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?
Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) daha önce kayıt olanlar, kayıt yaptırdığını unutanlar sorgulama işlemi yapmak istemektedir. Bunun için vatandaşın karşısnda birkaç farklı yol bulunur. İşte AKS kayıt bilgi sorgulama işlemi yapma yolları;
- PTT’den alınan şifre ve T.C. kimlik numarası ile e-Devlet sisteminden sorgulama yapabilirsiniz.
- e-Devlet sistemine girdikten sonra arama butonuna “Tarım ve Orman Bakanlığı” yazılır.
- Bakanlığın verdiği hizmetlerden arıcılık faaliyetleri bulunur.
- Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) Bilgi Sorgulama hizmeti üzerine tıklanır.
- Sistemin sizi yönlendirdiği sayfada arıcılık kaydınız hakkında gerekli bilgiler yazar.
- Ayrıca tüm bu bilgileri çıktı olarak almak isterseniz sayfanın üzerindeki “yazdır” butonuna basabilirsiniz.
- Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine giderek de işlem yapabilirsiniz.