Arşiv Personeli Ücretleri Ne Kadar?
Arşiv Personeli Ücretleri, Maaşları Ne Kadar? Arşiv Memuru Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Arşiv Memuru Nedir? Ne Demek? Arşiv Memuru Ücretleri Ne Kadar?
Arşiv personeli demek kamu kurum ve kuruluşların devlet arşivlerinde çalışan personeli demektir. Peki arşiv personeli ücretleri ne kadar ve görevleri nelerdir gibi sorularınıza cevapları bu yazımızda yazdık.
Türkiye’de en büyük istihdam merkezlerinden biri de devlettir. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından her yıl yüzlerce kişilik iş ilanı yayınlanır. Devlet bünyesinde binlerce devlet memuru çalışmaktadır. İş arayanlar, meslek değiştirmek isteyenler, kamuya geçmek isteyenler, memur olmak isteyenler devlet bünyesindeki kadrolar hakkında araştırma yapmaktadır. Özellikle de arşiv memurluğu kadrosu hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Arşiv memurunun ne olduğu, ne iş yaptığı, ne kadar maaş aldığı gündeme gelir. Arşiv memuru nedir? Ne demek? Arşiv memuru ne iş yapar? Görevleri nedir? Arşiv memuru maaşları ne kadar?
Arşiv Memuru Maaşları Ne Kadar?
Arşiv Memuru Nedir? Ne Demek?
Arşiv kelimesi Fransızca kökenlidir ve orijinal hali “archives” şeklindedir. Belgelik anlamına gelir. Devletlerin, kurumların, okulların kuruluşundan itibaren kayda geçen her belge, bilgi, fotoğrafın tutulduğu yerdir. Geleneksel anlamda kütüphane gibi arşivler olabildiği gibi elektronik ortamda dijital arşivler de olabilir. Arşiv memuru ise devlet arşivlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerdir.
Arşiv Memuru Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyetinin kamu kurum ve kuruluşlarında, genel müdürlüklerde, okullarda, hastanelerde, kütüphanelerde pek çok belge ve bilgi bulunmaktadır. Arşiv memurları, arşivdeki bu bilgi ve belgelerin tespit edilmesi amacıyla görev yapar. Arşiv özelliği olan belgelerin korunması için mücadele eden, bu belge ve bilgileri kayıt altına almak için çalışan kişilerdir. Arşiv memurları devlet arşivlerinde, merkez ve taşra teşkilatlarındaki kurum ve kuruluşlarında çalışabilir. Ayrıca bakanlıklar, cumhurbaşkanlığı, TBMM bünyesinde de görev yapabilirler. Çalıştıkları kuruma göre yaptıkları işler değişse de arşiv memurlarının pek çok görev ve sorumluluğu bulunur.
- Kurum dışında bulunan belge, bilgi ve eşyaları takip ederler.
- Onay verilmesi durumda bunların satın alınmasıyla ilgilenirler.
- Arşiv malzemelerini kayıt altına alırlar.
- Rumi ve Hicri takvimlerine uygun tarihli belgeleri Miladi takvime uygun şekilde çevirirler.
- Arşiv malzemelerinin zarar görmesini engellerler.
- Arşive zararlı koşulların oluşmaması için çalışırlar.
- Zarara uğrayan malzemeler için restorasyon çalışmaları talep ederler.
- Kurumun verdiği onaya göre kişilerin arşivden yararlanmasını sağlarlar.
- Zaman aşımını uğrayan arşivlik malzemeleri imha ederler.
- Çalışmalarına ilişkin rapor hazırlarlar.
- Gerekli mercilere bu raporu sunarlar.
- Seminerlere katılarak kendilerini geliştirirler.
- Bilgi gizliliğine uygun hareket ederler.
- Dünyadaki modern uygulamaları takip ederler.
Arşiv Memuru Maaşları Ne Kadar?
Arşiv memurları devlet kurumlarında, arşivlerde, bakanlıklarda, genel müdürlüklerde, cumhurbaşkanlığında, kütüphanelerde, özel sektörde çalışabilir. Pek çok görev ve sorumlulukları bulunan çalışanların ne kadar maaş aldığı merak edilir. Arşivlerle ilgili hukuki, idari, mali konularda temel düzeyde bilgi sahibi olması gereken personellerin bilgi, belge ve malzemeleri muhafaza etmek için çalışması gerekmektedir. Ayrıca bilgi ve belgeleri dijital ortama da aktarmaktadırlar. Bu zorlu görevleri üstlenen kişilerin maaşları istenen düzeyde değildir. Arşiv memuru maaşları en düşük asgari ücret düzeyinde 8.506 TL seviyesindedir. Deneyim, başarı, kuruma göre maaşlar artabilir. Arşiv memuru maaşları ortalama 8-9 bin TL seviyesinedir. İşinde uzman, derece ve kademesi yüksek, tecrübesi fazla personeller ise 11-13 bin TL arasında ücret alabilir.
PTT Personel Alımı Başvuru Şartları Nelerdir? PTT Personeli Nasıl Olunur? Kimler Başvurabilir?
Arşiv memuru ne iş yapar?
Arşiv Memuru, arşiv belgelerinin tespit edilmesi, arşiv niteliği taşıyan ya da gelecekte arşiv vasfını kazanacak belgelerin korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kamu memurudur