Astronomi ve Uzay Bilimleri Nedir? Ne İş Yapar?
Astronomi ve uzay bilimleri nedir, mezunları ne iş yapar, iş imkanları nelerdir yazımızda detaylıca anlattık.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Nedir? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?
Astronomi ve Uzay Bilimi bölümü; evrende yer alan maddelerin özelliklerini, niceliklerini, konum ve hareketlerini inceleme ile ilgili araştırma yapacak ve eğitim verecek uzmanlar yetiştiren bir lisans programdır. Astronomi, kendi içerisinde astrofizik ve astronometri olarak ikiye ayrılmaktadır. Astronometri, evrendeki gök cisimlerinin hareketleri incelerken, astrofizik gökcisimlerinin fiziksel özellikleri üzerine incelemeler yapmaktadır. Üniversitelerin Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünden mezun olan kişiler ise “Astronom” almaktadır.
Astronom olmayı hedefleyen kişiler, normalin üzerinde genel yeteneğe ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olmalıdır. Yine fizik ve astronomi alanlarında da başarılı olması gereken bu kişiler; dikkatini uzun süre boyunca bir noktaya yoğunlaştırabilmeli ve en küçük ayrıntıları dahi görebilmelidir. Peki, Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları ne iş yapar? Bu bölümün iş imkânları nelerdir?
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Hakkında Genel Bilgiler
Astronomi ve Uzay Bilimi, ülkemizde birçok üniversitede bulunan 4 yıllık bir lisans programıdır. Bu bölümde eğitim almaya hak kazanan öğrenciler yoğun olarak temel matematik ve fizik dersleri alırlar. Yine bölüm öğrencilerinin gördükleri dersler arasında; Genel Astronomi, Güneş Fiziği, Astronomi Tarihi, Yüksek Enerji Astrofiziği ve Gök Mekaniği gibi dersler de yer almaktadır. Bunların yanı sıra bölümde genel bilgisayar programlama dersleri de okutulmaktadır.
Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne kayıt yaptırmak isteyenler öncelikli olarak YKS’ye girmeli ve TYT+AYT puan türünden yeterli puanı almalıdır.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölümden mezun olan ve “Astronom” unvanı alan kişiler, ülkemizin uzay araştırmaları çalışmalarında aktif olarak görev almaktadır. Uzay bilimleri uzmanı, bilgi birikimini lisans ve lisansüstü eğitimi verilmesi için paylaşır. Bilimin gelişmesine ulusal ve uluslararası ölçekte katkı sağlayan bu meslek mensupları; uzay bilimleri ve teknolojileri alanında yeni bölümler açılmasında da liderlik görevi üstlenirler.
Bunların yanı sıra astronomlar sadece uzay ile ilgili çalışmalar yapmazlar. Diğer çalışma alanlarını ise şöyle sıralayabiliriz:
- Toprak etüdü, hidrojeoloji, haritalama, hava tahmini ve çevre kirliliğinin araştırılması,
- Doğal yaşamda canlı hareketliliğinin izlenmesi,
- Orman yangınlarının sebeplerinin araştırılması,
- Buz dağlarını hareketliliğinin belirlenmesi,
- Su kirliliğinin nedenlerinin araştırılması,
Astronomların İş İmkânları Nelerdir?
Bölüm mezunlarının eğitim sürecinde edindikleri bilgi ve ilgi alanlarına göre farklı kurumlarda iş bulma imkânı vardır. Bu iş imkânlarından birisi de öğretmenliktir. Eğitimleri boyunca oldukça güçlü bir altyapı edinen bu kişiler okullarda fizik, fen ve teknoloji ile matematik gibi derslerin öğretmenliğini yapabilmektedir. Yine Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları devlet kurumlarında da görev alabilirler. Bu doğrultuda denizcilik bakanlığı ve rasathaneler astronoma ihtiyaç duymaktadır. Çünkü astronomlar; temel teknolojiler, bilgisayar kullanımı, hesaplama ve gezegenler arası yer çekimsel hareketlerin belirlenmesi gibi konularda bilgi sahibi kişilerdir. Ayrıca astronomlar, meteorolojide gözlemci ya da analist olarak da çalışabilirler.
Tüm bunların yanı sıra Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları, üniversite ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler. Bunun için lisansüstü eğitim alarak uzmanlık ve bilim doktorluğu gibi unvanları elde edebilirler. Yine bir yandan akademisyen olarak görev alabilirler. Ancak hedefini yüksek tutan mezunlar ise NASA’da çalışma imkânı bulabilir. Zira araştırıldığında NASA’da görev almış pek çok Türk astronom olduğu görülecektir.
Maaşları Ne Kadar?
Uzay faaliyetleri artık yalnızca bir kaç büyük devletin tekelinde değil aynı zamanda SpaceX ve Amazon gibi şirketlerde kendi uzay çalışmalarını yürütüyor. Aynı zamanda HAARP gibi üniversitelere bağlı projelerde mevcut. Bu nedenle düşük maaşlar almazsınız. Ancak bu alanda Türkiye’de önemli bir çalışma alanı olmadığını da belirtmek lazım.
Aklınızda Bulunsun
Uzay önümüzdeki yıllarda hemen her alanda çalışanlar için odak noktası haline gelecek bir alan. Diğer gezegenlerde yaşam aramaktan tutunda madecilik çalışmalarına, Dünya’da bulunmayan ancak ihtiyaç duyulan şartlara sahip gezegenlerin keşfine, internet yayıncılığına ve aklınıza gelemeyecek onlarca faaliyete ev sahipliği yapacak. Uzay bilimciler de bu trafiği yöneten, saygın bir meslek grubu olarak öne çıkacaktır.
Üniversite tercihleri forum tercihiniyap üzerinden konuşuluyor, detaylara forumdan ulaşabilirsiniz.
ÇOK İYİ