Astsubay Maaşları Ne Kadar?
Astsubay Maaşları Ne Kadar? Astsubay Ne İş Yapar? Astsubay Görevleri Astsubay Rütbeleri Sıralaması Astsubay Özlük Hakları Astsubay Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Yeni Mezun Astsubay Maaşı Ne Kadar?
Astsubaylık mesleği askeriyede olan rütbelerden biridir. Ülkemizde askeri alanda pek çok personel görev almaktadır. Askeri alanı tercih eden gençlerin merak ettiği bir konu da astsubay maaşları ne kadar sorusudur.
Dünyanın en güçlü ordularının başında Türk Silahlı Kuvvetleri gelmektedir. Ordunun gücünü oluşturan en önemli husus kaliteli personelidir. Özellikle de silahlı kuvvetler bünyesindeki astsubaylar TSK’nın ana gücünü oluşturur. Her ne kadar ordunun erleri, onbaşıları, çavuşları, astsubayları, yüzbaşıları, generalleri ayrılmaz bir bütün ve emir-komuta zincirini oluştursa da astsubayların yeri başkadır. Üstelik Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışmak üzere sık sık astsubay alımı yapılmaktadır. Şanlı üniformayı giymek isteyen binlerce kişi de bu meslek ve bu rütbe için araştırma yapmaktadır. Özellikle de astsubaylık mesleğinin tanımı, maaş bilgisi, çalışma şartları merak edilmektedir. Peki astsubay maaşları ne kadar?
Astsubay Nedir? Ne Demek? Astsubay Kimdir?
Türkçe bir kelime olan astsubay, subay kelimesinden türemiştir. Askerlikle ilgili olan bu terim subayın altındaki rütbedeki görevlileri işaret eder. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde esas olan Silahlı Kuvvetler Yasası’na göre astsubay meslek yüksekokullarında eğitim alarak bu eğitimi tamamlayan ve daha sonra TSK’da göreve başlayan görevlileri temsil eder. BU kişiler astsubay çavuştan astsubay kıdemli başçavuşa kadar farklı rütbelerde görev yapabilir. Gedikli olarak da adlandırılır. TSK’nın bel kemiğini oluştururlar. Hem Türkiye’nin dört bir yanında hem de dünyanın farklı noktalarında farklı görevleri icra ederler. TSK bünyesindeki en kalabalık unsurların başında bu rütbedeki personeller gelir.
Astsubay Ne İş Yapar? Astsubay Görevleri
- TSK’nın üstlendiği her türlü sorumlulukta görev alırlar.
- Terörle mücadeleden, sınır ötesi operasyonlara, teknik işlere, eğitimlere kadar her türlü görevle ilgilenirler.
- Askerlerin, erlerin, ordunun her an her türlü göreve hazır olması için çalışır.
- Alt rütbedeki askerlerle, üst rütbedekiler arasında köprü görevi görür.
- Emir ve komuta zincirine bağlı görev yapar.
- Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları bünyesinde görev yapar.
- Savaş ve operasyon zamanında saha görevlerini, barış zamanında ise eğitim görevlerini icra eder.
- Birlik bölgesinde giriş-çıkış, disiplin ve düzen, nöbet, eğitim faaliyetleri ile ilgilenir.
- Birliğin, askerlerin, görev alanının her türlü sorunu ile ilgilenir.
Astsubay Rütbeleri Sıralaması
Milli Savunma Bakanlığı çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde binlerce astsubay görev yapmaktadır. Bu kişiler HKK, KKK, DKK bünyesinde istihdam edilir. Ayrıca İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarında da binlerce personel istihdam edilmektedir. Bu personelin rütbe sıralaması küçükten büyüğe şu şekildedir;
- Astsubay Çavuş
- Astsubay Kıdemli Çavuş
- Astsubay Üstçavuş
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş
- Astsubay Başçavuş
- Astsubay Kıdemli Başçavuş
Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı? Nasıl Geçiş Yapılır?
Astsubay Özlük Hakları
Personelin özlük haklarını belirleyen pek çok unsur bulunur. İlgili personelin derece ve kıdemi, rütbesi önemli etkenlerdir. Bunun yanı sıra 926 sayılı TSKS Personel Kanunu da özlük hakları ile ilgili çerçeveyi çizmektedir. Astsubaylar meslek yüksekokullarında 2 yıllık eğitim alırlar. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında görev yapacak personel farklı okullarda eğitim alır. Eğitimini tamamlayan adayların ataması gerçekleştirilir. Eğitim süresince rütbeleri ‘öğrenci astsubay’ veya ‘astsubay öğrenci’ şeklindedir.
Astsubaylar diğer TSK görevlileri gibi yıpranma hakkından faydalanmaktadır. Bu sayede erken yaşta emekli olma şansı yakalarlar. Ayrıca OYAK ödemeleri sayesinde önemli bir gelir elde etme şansı daha yakalarlar. Üstelik ordu evlerinden, ordu tesislerinden, MSB’nin tahsis ettiği imkanlardan faydalanabilirler. TSK’nın yurt içi ve yurt dışındaki noktalarını kullanabilirler. Üstelik astsubayların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir.
Astsubay Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Çalışma şartları ve saatleri son derece ağırdır. Askerler Türkiye’nin ve dünyanı farklı noktalarında farklı sürelerce görev yapabilir. Operasyon zamanı günlerce hatta haftalarca eve geri dönmek mümkün olmayabilir. Her şeyden önce ölüm tehlikesi bulunur. Ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışı ile görev yapmak oldukça zorludur. Üstelik ölüm-yaşam arasındaki çizgide görev yapmak ve yüzlerce kişinin hayatından sorumlu olmak son derece zorlu bir iştir. Bu nedenle çalışma şartları zorludur. Hem üst rütbedeki subaylarla çalışmak hem de alt rütbedeki askerleri düzene sokmak da başlı başına zordur.
Normal çalışma saatleri 08.00-17.00 arasında olsa da gece gündüz göreve hazır olmaları gerekir. Ayrıca personeller nöbet tutabilir. Bu durumda 12 saat, 18 saat, 24 saat, 48 saat görev yapmaları istenebilir. Operasyon ve savaş zamanı ise eve geri dönmeyi düşünmemelidir. Her an göreve çağrılabileceğini bilmeli ve buna göre hazır olmalıdır. Kendini sürekli geliştirmelidir. Kibar, nazik, namuslu, gururlu olmalıdır. Örnek bir vatandaş, örnek bir asker olmalı ve her zaman işini iyi yapmalıdır.
Astsubay Maaşları Ne Kadar?
Meslek yüksekokulunda 2 yıllık eğitimi alıp mezun olan adayların Türkiye’nin farklı bir noktasına ataması gerçekleştirilir. Askeri birliğinde göreve başlayan kişinin maaşı üzerinde pek çok husus belirleyicidir. Personelin görev yeri, birliği, operasyon sayısı, aile ve çocuk durumu, derece ve kıdemi, rütbesi ödemelerde etkili olur.
Astsubay maaşları 17 bin TL civarındadır. Bu miktar aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, derece ve kıdem, operasyon sayısı gibi bazı hususlara göre değişebilir. Özellikle de terör tazminatı aylık üzerinde en belirleyici husustur. Aktif olarak terörle mücadele edile noktalarda astsubaylara 1500-2000 TL civarında terör tazminatı ödenmektedir. Terörle mücadele eden, operasyonlara katılan, eğitim verecek kadar uzmanlaşan, önemli görevler üstlenen personelin maaşı 19-20 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.
NOT: Türkiye’nin dört bir yanı tehlike ve tehditlerle çevrilidir. TSK yurt içinde ve yurt dışında operasyonlar icra etmektedir. Irak’ta, Suriye’de, Libya’da ve dünyanın farklı noktalarında önemli görevler gerçekleştiren personel ölümle burun buruna gelir. Vatan savunması için görev alan personele verilen hiçbir maaş tam olarak yaptığı işin karşılığı olamaz. Bu nedenle TSK bünyesinde çalışanların maaşlarını değerlendirirken iyi düşünmek gerekir.
Yeni Mezun Astsubay Maaşı Ne Kadar?
2 yıllık MYO eğitimini tamamlayan ve ilk ataması gerçekleşen personelin aldığı aylık ücret merak edilmektedir. Çünkü binlerce kişi astsubay olma hayali kurmaktadır. Bu nedenle aylık kazanç bilgisi sık sık merak edilir. Astsubay çavuş rütbesi ile mesleğe yeni başlayan personele 17 bin TL civarında maaş ödemesi yapılır. Ek ödemeler ile birlikte aylıklar artar. Ayrıca zaman içinde deneyim ve kıdem, rütbe arttıkça aylık kazanç da yükselişe geçer.
Astsubay Sahil Güvenlik Maaşları Ne Kadar?
Astsubay Kıdemli Başçavuş Maaşı Ne Kadar?
Bu meslekteki en üst rütbe Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesidir. Bu rütbeye gelebilmek için uzun yıllar başarıyla görev yapmış olmak gerekmektedir. En deneyimli, hizmet yılı yüksek kişilerin sahip olduğu bu rütbedekiler 17-18 bin TL civarında maaş almaktadır. Ayrıca terör tazminatı, aile ve çocuk yardımı, nöbet, operasyon ücreti gibi ek ödemelerle aylık kazançları bir hayli yükselmektedir.
Astsubay çatışmaya girer mi?
Çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak.
Bir hayli yükseltmek derken 52 TL cocuk parası ve 112 TL aile yardımı hepsi bu tazminat yok belediye zabıtası bile assubay dan fazla maaş alıyor bu ülkede
Zabıta 17 binmi alıyor milletvekili diyecektin sanirim