Bakan Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Bakan Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Bakan Nedir? Ne Demek? Güncel Kabine Listesi, Güncel Bakanların Listesi Bakan Nasıl Olunur? Bakan Ne İş Yapar? Bakan Nasıl Atanır? Bakan Neden Görevden Alınır? Bakanlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Türkiye Cumhuriyetinde seçimler sonucunda hükümetler göreve gelmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte bazı temel değişiklikler olsa bazı hususlar da aynı kalmıştır. Örneğin her bakanlığın başında görevlendirilen bakanlar görev yapmaktadır. Ülke yönetiminde kritik öneme sahip bakanlıkların başındaki bu isimler her seçim dönemi değişebileceği gibi sabit de kalabilmektedir. Türkiye’de toplumun hafızasına kazınmış, sevilen, nefret edilen pek çok bakan ve eski bakan bulunmaktadır. Özellikle kendi alanları ile ilgili olağanüstü dönemlerde öne çıkan bu isimler nedeniyle vatandaşlar bakanlık görevi ile ilgili sorular sormaktadır. Örneğin Koronavirüs süresince Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu öne çıkmıştır. Peki bakan nedir? Ne demek? Bakan ne iş yapar? Bakan görevleri nelerdir? Bakan nasıl olunur? Nasıl atanır?
Bakan Nedir? Ne Demek?
Bir bakanlıkta, kamu teşkilatının başındaki isim olarak görev yapan en yetkili görevliye “bakan” adı verilir. Geçmişte siyasi bir sorumluluğu olan bakanlar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle birlikte atama yolu ile göreve gelmektedir. Bu nedenle siyasi sorumluluk yerini görev sorumluluğuna bırakır. Yeni dönemde bakan olarak çalışan isimleri siyasi baskılardan korumak, bakanların görevlerine odaklanması hedeflenmiştir. Bakanların ataması bizzat Cumhurbaşkanı tarafından yapılır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde görev yaparlar. Türk Dil Kurumuna göre de hükümetin görevlerini yerine getirmek için çalışan ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilen yetkili, vekil, icra vekili ve nazır olarak ifade edilmiştir. Günümüzde pek çok bakanlıkta görev yapan bakanlar bulunur. Bu bakanlar istifa ederek, cumhurbaşkanı tarafından görevden alınarak görev yapmayı bırakabilir.
Güncel Kabine Listesi, Güncel Bakanların Listesi
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
- Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu
- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu
- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy
- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk
- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu
Bakan Nasıl Olunur?
Türkiye’deki en güçlü, en göz önünde bulunan, en yetkili mesleklerin başında bakanlık mesleği gelir. Büyük bir sorumluluk ve çalışkanlık gerektiren bu mesleği icra edebilmek için bazı şartları ve özellikleri taşımak gerekir. Ayrıca görev yapılacak bakanlıkla ilgili uzman olunması gerekir. Örneğin bir doktorun Sağlık Bakanı olması beklenirken, Milli Savunma Bakanı olması beklenmez. Geçmiş dönemde bir kişinin bakan olabilmesi için milletvekili olması yeterliyken şimdi bu durum değişmiştir. Geçmişte bir dönem Milli Savunma Bakanı olarak görev yapan bir isim daha sonra Milli Eğitim Bakanı olarak da görev yapabiliyordu. Şimdiyse uzmanlık daha ağır basmaktadır. Bu kişilerde başarı, uzmanlık, tecrübe, sabır, irade, liderlik gibi özellik aranır.
Bakan olacak kişilerin yabancı dil bilmesi, toplumun tamamını kucaklaması, yoğun tempoda çalışabilmesi de oldukça önemlidir. Ayrıca ekip arkadaşlarına kötü davranmaması, yetki ve sorumluluklarını bilmesi, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Tüm özelliklerin, başvuru şartlarının yanı sıra bakan olma şartı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmak ve atanmaktadır.
Bakan Ne İş Yapar? Bakan Görevleri Nelerdir?
Bir bakanlığın en üst kademesinde olan bakanların pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Hem kendisini atayan Cumhurbaşkanına karşı, hem vatandaşa karşı, hem de altındaki teşkilata karşı sorumlu olan bakanların görevleri süresinde pek çok hususa dikkat etmeleri önemlidir. İşte bakan görevleri;
- Bakanlar Cumhurbaşkanını görevleri, sorumluluk alanları hakkında yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilenderir.
- Cumhurbaşkanlığı ve diğer bakanlıklarla koordineli görev yaparlar.
- Görev alanlarında yerine getirmesi gereken tüm sorumlulukları takip eder.
- Bakanlığın iş ve işleyişinin aksamadan daha iyiye gitmesi yönünde çalışır.
- Dünyadaki yenilikleri takip eder. Uluslararası arenada ülkeyi ve bakanlığını temsil eder.
- Ulusal ve uluslararası iş birlikler oluşturur.
- Aldığı kararlar ile görev alanındaki kuralları düzenler.
- Personellerinin taleplerini göz önünde bulundurur.
- Örnek bir kişi olarak görev yapar.
- Dürüst olur, hak yemez, ihale, torpil, rüşvet gibi usulsüzlüklerin içine girmez.
- Yanlış, suç, kural ihlali gibi olaylara göz yummaz
Bakan Nasıl Atanır?
Bakanların seçilmesi, atanması tamamen Cumhurbaşkanı’nın sorumluluğundadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu kapsamda yeni hükümet sistemine geçildikten sonra yeni bir kabine oluşturmuştur. Siyasilerden oluşan eski kabinesinden yalnızca birkaç isme yeni kabinede yer verilmiştir. Kabinenin diğer üyeleri bürokratlardan ve özel sektörün başarılı iş adamlarından oluşmuştur. Bu kapsamda bir kez daha ifade edilmelidir ki bakanın göreve gelmesi, atanması bizzat Cumhurbaşkanı tarafından yapılır.
Bakan Neden Görevden Alınır?
Bakanlar artık milletvekili değildir. Siyaset dünyasının dışından pek çok isim bakan olarak atanmıştır. Tek görevleri başarılı bir performans göstermek ve ülkeye hizmet etmektir. Bu nedenle yeni sistemde bakanlardan vazgeçmek, cezalandırmak, görevden almak daha kolaydır. Geçmişte siyasi çıkar, beklenti veya menfaat nedeniyle bakanlardan vazgeçmek kolay değildi. Şimdiyse bakanın başarısız olması, hata yapması, hükümete, ülkeye zarar vermesi durumunda görevden alınabilir. Son olarak tren kazaları nedeniyle sık sık gündeme gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak görev yapan Mehmet Cahit Turhan görevden alınmıştır. Turhan’ın yerineyse bakan yardımcısı Adil Karaismailoğlu atanmıştır.
Bakanlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Koronavirüs salgını nedeniyle gündem sağlık oldu. Haliyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her gün yaptığı açıklamalarla milyonlarca kişiye hitap etti. Keza Suriye ve Irak’ta yürütülen operasyonlar nedeniyle Milli Savunma Bakanı ve yurt içindeki terör operasyonları nedeniyle de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gündeme geliyor. Diğer alanlardaki gelişmelerde de bakanlar medyada yer alıyor. Bu durum bakanlarla ilgili pek çok özel sorunun sorulmasına neden oluyor. En çok da bakanların kazançları, aldıkları maaşlar merak ediliyor. Bakan maaşları 2020 ortalama 17.500 TL’dir. Ancak konuyla ilgili yazdığımız ayrıntılı makalemizden daha fazlasını da öğrenebilirsiniz.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET