Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Balıkçılık teknolojisi mühendisi nedir? Nasıl olunur? Çalışma şartları nasıldır? Balıkçılık teknolojisi mühendisi çalışma saatleri nasıldır? Görevleri nelerdir? Ne iş yapar?
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği kapsamlı bir meslek grubudur. Daha fazla bilgi almak ve ayrıntılarıyla mesleği tanımak istiyorsanız sizlere sunduğumuz bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Bir mesleğe başlamadan önce bir meslek adayının o mesleği araştırması doğaldır. Çalışma saatleri nasıl, çalışma şartları nasıl, ne iş yaparlar, görevleri nelerdir gibi soruların en temelde bir mesleği anlamaya yardımcı olur. Herhangi bir mesleği yapmayı düşünen aday için bizler de fikir veren yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda balıkçılık teknolojisi mühendisi mesleğine dair bilgiler vermeye çalıştık.
BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ NEDİR?
Balıkçılık teknolojisi mühendisi denizlerdeki ve iç sulardaki (göller, nehirler vs.) ekolojik ve biyolojik özellikleri inceleyen, su ürünlerini yetiştirilmesi, avlanması, işlenmesi, değerlendirilmesi, pazarlanması gibi alanlarda çalışan, su ürünleri avlamada, yetiştirmede vb. alanlarda kullanılan teknolojilerin ve taşıma araçlarının incelenmesini ve gelişmesini sağlayan; tüm bu alanlarda çalışma yürüten mühendis grubudur. Balıkçılık teknolojisi mühendisi kimdir, nedir daha iyi anlamak için yazının devamındaki görevleri incelemek yararlı olacaktır.
KİMLER BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Balıkçılık teknolojisi mühendisi olmanın yolu lisans düzeyinde balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümünü veya eğer var ise buna benzer bir bölüm bitirmekten geçmektedir. Bunun dışında başka bir lisans programı mezunu olunması durumunda lisansüstünde balıkçılık teknolojisi mühendisliği veya benzeri bir programın öğrenimini görerek de balıkçılık teknolojisi mühendisi olmanın yolunu özel sektörde firmaların inisiyatifleri doğrultusunda açmak mümkündür.
Tabi ki herhangi bir bölüm mezunu olmak o mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde veya kamuda balıkçılık teknolojisi mühendisi olabilmek için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır.
Öncelikle özel sektörde balıkçılık teknolojisi mühendisi olarak görev yapmayı düşünen bir bireyin yeterli donanıma sahip, alanına hakim, dil bilen ve kendini geliştirmiş olması aranır. Bu özelliklere haiz olan bir birey özel sektörde balıkçılık teknolojisi mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşların alımlarını takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelidir. Buna ek olarak ziraat mühendisleri odasına üye olmak ve bu üyeliğin ardından proje hazırlama ve sorumlu mühendis olarak imza yetkisi sahibi olması gerekmektedir.
Kamuda balıkçılık teknolojisi mühendisi olabilmek ise imkansıza yakındır diyebiliriz. Özellikle merkezi atamalarda balıkçılık teknolojisi mühendisi alımı yapılmamaktadır fakat mühendis olarak değil de farklı bir unvan ile memur olmak isteyen adaylar KPSS’ye girerek yüksek bir puan almaları halinde 4001 kodlu kadrolara başvuru yaparak kamu personeli olabilirler.
BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Balıkçılık teknolojisi mühendisleri hem suda yaşayan canlılar üzerine hem de bu canlıların sağlığını korumak, sağlıklı bir biçimde avlanılmasını sağlamak gibi amaçlar ile üretilen teknolojiler üzerine çalışmalar yürütürler. Balıkçılık teknolojisi mühendisi görevleri şöyle sıralanabilir:
- Suda yaşamakta olan canlıların yaşam evrelerini incelemek
- Suda bulunan canlıların avlanma şeklini ve avlanma zamanlarını belirlemek
- Suda var olan canlıların sağlıklı olarak yaşamasını olanaklı kılan araştırmaları yapmak ve bu canlılardan elde edilen kaynakları sürdürülebilir kılmak
- Su ürünleri yetiştirme ve işletme tesislerinin planlama, denetim ve işletme görevlerini yerine getirmek
- Su ürünleri yetiştirme ve işletme tesislerinde üretim ve sürdürülebilirlik noktasında sorumluluk almak
- Su ürünlerinin işlenmesini, değerlendirilmesini ve pazarlamasını sağlamak
- Deniz ve iç sularda bulunan canlıların sağlığı açısından su kirliliği ve kalite uygunluğu denetimini yapmak
- Suda bulunan canlıların sağlıklarını korumak için tedavi ve kontrol noktasında çalışmalar yapmak
- Tüm bu konularda proje üretmek, projeleri yürütmek, denetlemek
- Kendisine bağlı olan personelin organize edilmesini, koordinasyonunu ve denetlenmesini sağlamak
BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NE DURUMDADIR?
Balıkçılık teknolojisi mühendislerinin çalışma şartları çalışılan kuruma, çalışılan alana göre değişiklik gösterse de balıkçılık teknolojisi mühendisleri su ve ürünleri üzerine bir meslek yaptıkları için ıslak ve nemli bölgelerde çalışmaktadırlar ve bu herkesin sürekli içinde bulunmak istediği bir ortam olmayabilir. Duruma göre laboratuvarda veya ofiste de çalışılan bir meslek gurubu olan balıkçılık teknolojisi mühendisliğinin maddi olarak tatmin ediciliği de tartışmalıdır buna bağlı olarak çalışma şartları ne çok iyidir ne de çok kötüdür demek doğru olmayacaktır.
Çalışma saatleri noktasında yine çalışılan kurum ve kuruluşa göre değişiklik göstermek ile birlikte özel sektördeki birçok meslek gibi günlük 8-10 saati, gün olarak da haftada 6 günü bulan çalışma saatlerine sahiptirler. Tabi ki bu özellikle sezona, iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ HANGİ ARAÇ GEREÇLERİ KULLANIR?
Mühendisliklerin hepsinde mühendisler belli başlı ekipmanlar, araç-gereçler ile çalışmaktadır. Balıkçılık teknolojisi mühendislerinin de kullandığı araç gereçler şunlardır:
Balık avcılığında kullanılan aletler
Yüzme ve dalma aletleri
Balık yetiştirme üzerine cihazlar
Su kalitesi ölçüm cihazları
Balık işletme tesislerinde kullanılan ekipmanlar
Merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.