kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Banka Müşteri Temsilcisi

​​​​​​​Banka satış ve müşteri temsilcisi kimdir? Satış temsilcisi nedir? Banka satış temsilcisi ne iş yapar? Nasıl banka müşteri temsilcisi olunur? Kimler olabilir? Müşteri temsilcinin görevleri nelerdir? Banka satış temsilcisi çalışma saatleri ve şartları nasıldır?

A+
A-

Banka Müşteri Temsilcisi

Banka müşteri temsilcisi kimdir, ne iş yapar, görevleri ve sorumlulukları nelerdir, çalışma şartları ve çalışma saatleri nelerdir gibi konuları başlıklar halinde bilgilerinize sunduk. Umarım faydalı olur…

Bankacılık zorlu koşullarına, yıpratıcı iş temposuna rağmen işsiz birçok gencin yapmak istediği mesleklerin başlarında geliyor. Bunun altında yatan nedenlerin başında kurumsal yapısı ve kariyer vadetmesi gelse de yine de adayların kendilerini nasıl zorlukların beklediğini ve bu meslekte çalışanların neler yaptığını bilmesi gerekiyor.

Bankacılık dendiğinde tabi ki pek çok farklı pozisyondan da bahsetmek gerekiyor. Adayların akıllarında bankacılık dendiğinde ne canlanmalı pozisyon pozisyon bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu yazımız banka satış ve/veya müşteri temsilcisi hakkında.

BANKA SATIŞ TEMSİLCİSİ NEDİR? BANKA MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ KİMDİR?

Banka satış temsilcisi, diğer bir adıyla banka müşteri temsilcisi adına bakılarak anlayabileceğiniz üzere banka müşterisinin işlemlerini yapan, parasını yöneten, kredi veren, bankanın adına çalışan ve hem bankayı hem de müşteriyi temsil ettiğini düşünebileceğimiz banka personelidir. Banka müşteri temsilcisi kimdir sorusunun cevabını dilerseniz ne iş yapar ve görevleri neler kısmında daha derin inceleyelim.

BANKA SATIŞ TEMSİLCİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? BANKA MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ NE İŞ YAPAR?

Banka müşteri temsilcisi zaman zaman bankaya gelen müşterilere, zaman zaman dışarıda bankanın potansiyel müşterilerine hizmet veren, bu hizmetin içeriği olarak da müşterilerin kredi kullanmalarını sağlayan, mevduatlarını yatırım olarak bankaya yatırmaları için uğraşan, müşterinin bankadaki parasının işlenerek değer kazanması için işlemler yapan eylemlerde bulunmaktadır. Yani temel olarak kredi kullanılmasını sağlamak da, bankaya para yatırılması için çaba sarf etmek de ve müşterinin parasını işlemek de banka müşteri temsilcisinin yaptığı işlerdir.

Hem bankanın hem de müşterilerin beklentileri üzerinden banka müşteri temsilcisinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşterilerin almak istedikleri hizmeti (para yatırma, kredi çekme, yatırım yapma vb.) banka adına gerçekleştirmek
  • Müşterilerin talep ve isteklerine çözüm üretmek, müşteri memnuniyetini sağlamak
  • Tüm hizmetlerde, talep ve isteklerde hem müşterinin isteklerini eksiksiz yerine getirmek hem de bankanın çıkarları doğrultusunda evrakları, imzaları eksiksiz almak, yanlışlık olmamasını sağlamak
  • Yapılan veya yapılacak olan işlemler ile ilgili olarak müşteriyi bilgilendirmek
  • Müşteriye doğru ve eksiksiz bilgi vermek
  • Bankanın aylık, 3 aylık ve yıllık olarak koyduğu hedefleri gerçekleştirmek, bu hedefleri gerçekleştirmek için müşteri ziyaretleri yaparak müşteri bulmak, bankaya mevduat hesabı ve/veya kredi kazandırmak
  • Var olan müşterilere ek olarak yeni müşteriler bulmak için kişileri, dükkanları, kurumları vb. ziyaret etmek
  • Görüldüğü üzere bankanın kasasına girebilecek her türlü kar veya müşterinin kar etmesini sağlayacak her türlü işlem banka satış ve müşteri temsilcisi üzerinden geçmektedir.

Müşteri temsilcileri genel olarak ticari ve bireysel olarak ayrılmaktadır. Bireysel müşteri temsilcileri genelde kişilerin işlemlerini gerçekleştirirken ticari veya KOBİ diye adlandırılan satış temsilcileri ise işletmelerin işlemleri ile haşır neşir olurlar. Genel olarak yaptıkları işler ve görevleri aynı veya benzerdir.

banka musteri temsilcisi ne is yapar

KİMLER BANKA MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER? NASIL BANKA SATIŞ TEMSİLCİSİ OLUNUR?

Bu yola girmek isteyen bireyler için birkaç farklı metot bulunmaktadır. Banka sektöründe çalışmak isteyen bireylerden genellikle İİBF yani iktisadi ve idari bilimler fakülteleri bölümleri (maliye, kamu yönetimi, iktisat, işletme vb.) veya bankacılık ve türevi bölümler (bankacılık ve finans, bankacılık ve sigortacılık) mezunu olunması beklenmektedir. Farklı program mezunlarından da bankaya personel alınsa da genellikle bireysel veya ticari müşteri temsilcisi pozisyonuna bankacılığa yeni başlayacak olanlarda bu bahsettiğimiz bölümlerin mezunu olma şartı aranmaktadır. Bu yüzden genellikle bu bölümlerin mezunları bu pozisyonlarda işe başlayabilmektedir fakat bazı bankalar farklı bölüm mezunlarını da bu şekilde başlangıçta istihdam edebilmektedirler.

Buna ek olarak 2 veya 4 yıllık herhangi bir bölüm mezunu (tercihen yukarıda bahsi geçen bölümlerin benzeri bölümler) olarak bankaların açtıkları farklı kadrolara da başvuru yaparak sonra yükselme ile de bu pozisyonda çalışılmaya başlanabilir. Genellikle başlangıç pozisyonu olarak gişe memuru pozisyonu uygun görülmektedir. Belli bir tecrübe edindikten sonra yükselme şansı elde edilebilmekte ve akabinde banka müşteri temsilciliği pozisyonunda görev alınabilmektedir.

Bazı bankaların güvenlik elemanları arasından bile zamanla yükselme yöntemi ile bireysel veya KOBİ müşteri temsilcileri istihdam ettikleri görülmektedir. Yani daha da alttan gelerek yükselme yöntemi ile yine satış temsilcisi olunabilmektedir (bu dediğimiz artık daha da zorlaşmış durumdadır.)

Tabi ki bazı bölümleri bitirmiş olmak veya şu pozisyonda başlayabilirsiniz dememiz yeterli değildir. Eğer bu pozisyonda bankacı olmak veya yükselerek bu pozisyona gelmek istiyorsanız bankaların alım ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Bankalar genellikle kendi websitelerinde personel alımlarını duyurmaktadır. Tabi ki bazı bankalar yukarıda bahsettiğimiz gibi belli bölüm mezunu olma şartı arayarak sadece mülakat ile personel alımı yapsa da bazı bankalar dil sınavından yeterli puan alma şartı vb. şartlar koşmanın yanı sıra sözlü veya yazılı sınav veya bazı durumlarda ikisini birden yaparak personel alımı yapmaktadır. Bu bilgiyi de göz ardı etmemenizi diliyoruz.

BANKA MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Evet bu mesleği yapacak olanlar için özellikle okumalarını rica edeceğimiz bölüme geldik. Banka müşteri temsilcisi çalışma saatlerinden başlayacak olursak genellikle banka kapılarını açmadan aşağı yukarı yarım saat önce mesaileri başlamakta ve genellikle banka kapıları kapandıktan sonra en az yarım saat ve daha fazla zaman sonra mesaileri bitmektedir. İş yoğunluğuna bağlı olarak en az 9-10 saat olan mesai saatleri 10-11 saatleri bulabilmektedir.

Tabi ki mesai saatlerinin bu kadar uzun olması çalışma şartlarını da olumsuz etkileyen etmenlerin başlarında gelmektedir. Çalışma şartlarının olumlu taraflarına değinecek olursak kurumsal firmalar olan bankalarda çalışmak maaş, SGK vb. garantiler vadetmekle birlikte, kariyer planı açısında vadettikleri ve primler vs. sayesinde maaşa ek gelirler sayesinde genelde tercih edilen bir şeydir ve dediğimiz gibi çalışma şartlarının artıları bunlardır fakat eksilerini değerlendirecek olursak bankada çalışmak, insanla, hele de bizim toplumuzdaki bankaya güveni zayıf olan insanla iletişim kurma üzerine kurulu olduğu için ve müşteri temsilcisi pozisyonunda kredi kullandırılan, para yönetilen bir alanda çalışılması hasebiyle yıpratıcıdır.

Buna ek olarak her bankanın şartları kendince değişse de hedeflerin varlığı (hedeflerin en zorlayıcı olduğu birimler müşteri temsilcilikleridir genelde) psikolojik olarak bu pozisyonda çalışanları yormaktadır. Bunun üzerine eklenebilen ve yöneticilerin kalitesine bağlı olarak uygulanabilen mobbing de iş yükünü arttırmakla birlikte aynı zamanda uzun mesailer yapıldığı halde genelde alınamayan ek mesai ücretleri de mesleğin negatifliklerindendir.

Haftasonları tatil olması bir avantaj iken zaman zaman haftasonu da banka içinde olmasa bile dışarıda çalışılma ihtimali de eğer tatil varsa avantaj ama iş varsa dezavantaj olarak mesleğin çalışma şartlarına yansımaktadır.

BANKA MÜŞTERİ TEMSİLCİLERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Bankaların bu pozisyonda çalıştıracağı kişilerde aradığı özelliklere bakacak olursak anlayışlı, güleryüzlü, insan ilişkileri iyi olan, satış yapma becerisine sahip, networkü geniş bireyler aranabildiği görülmektedir. Ekonomi, matematik, iktisat ve benzeri konulardaki bilgisinin iyi olması hem banka için hem de bireyin kendisi için önemli bir avantaj olacaktır.

Bunun dışında bu mesleği hakkıyla yapmak isteyen bireylerde aranacak önemli özelliklerin başında sabır, hem bedenen dayanıklılık hem de psikolojik olarak yıpranmaya açık olunmaması gelmektedir diyebiliriz.

Banka satış temsilcisi hakkında veya diğer bankacılık meslekleri ile ilgili veya da herhangi bir meslek grubuna dair merak ettiklerinizi sorabileceğiniz, sınavlar hakkında bilgi alabileceğiniz FORUM.TERCİHİNİYAP.NET adresi hizmetinizdedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.